Nagradno žrebanje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
adut
Super računovodja
Super računovodja

Nagradno žrebanje

Odgovor Napisal/-a adut »

Gostinec prireja nagradno žrebanje in sicer tako, da stranke zbirajo žige (za vsako pijačo en žig) in ko jih zberejo 10, gre listek v žrebanje.
Zanima me, če mora žrebanje kam prijaviti in kako so nagrade obdavčene.
Hvala vnaprej.
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Nagradno žrebanje

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Obdavčitev je odvisna od višine in oblike nagrade (v denarju ali v naravi). Obdavčitev daril oz. nagr. iger obravnava 108. člen ZdoH-2. ZdavP pa predpisuje način poročanja in plačevanja akontacije dohodnine.
"Davčni odtegljaj je akontacija dohodnine, izračuna, odtegne in plača pa ga plačnik davka (prireditelj) za davčnega zavezanca od dohodkov, od katerih se v skladu z ZDoh-2 plačuje akontacija dohodnine z davčnim odtegljajem. Akontacija dohodnine od nagradne igre se izračuna in plača po stopnji 25 % od davčne osnove. Od dohodkov rezidenta, od katerih se akontacija dohodnine plačuje z davčnim odtegljajem, se ta ne odtegne in ne plača, če izračunan znesek akontacije ne presega 20 EUR.Navedeno določilo se nanaša zgolj na rezidente RS. V kolikor dohodek, katerega znesek akontacije dohodnine ne presega 20 EUR, prejeme nerezident RS, se akontacija dohodnine odtegne in plača, če ima Slovenija pravico do obdavčitve navedenega dohodka v skladu z mednarodnimi sporazumi o izogibanju dvojnega obdavčevanja" tole pa je del iz E-seminarja davčno-rač vidik nagr. igre iz leta 2011 na Računovodja.com
če je nagrada podeljena v naravi-torej blagu se osnova obruti s koef 1,33333 in od te povečane osnove odtegne odtegljaj.

Lp
A
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Nagradno žrebanje

Odgovor Napisal/-a adut »

Sem domnevala, da je tako, toda sem na straneh DURS-a naletela na igre na srečo in nisem več vedela, kaj je prav.
Hvala.
Odgovori