Tristranska doba ( trikotni posel ) prava srednji člen

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bozzo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Tristranska doba ( trikotni posel ) prava srednji člen

Odgovor Napisal/-a bozzo »

Ker se s temi 3 stranskimi dobavami srečujem prvič in sem že pozabil, kako vse gre, prosim, za kratka navodila. In sicer vsi zavezanci smo iz EU z DDV (VAT) številkami, gre pa za čisto pravi šolski primer tristranskega posla. Torej mi blago kupimo pri Italijanih, ti ga pošljejo po naših navodilih direktno na Švedsko, torej pot blaga Italija - Švedska, pot računov pa Italija - Slovenija - Švedska. Najbolj me bega, kaj sporočiti Italijanu, obvestili smo ga, da gre za trikotni posel, kaj napisati na naš račun (ali ni obd. skladnio z 1.odst 3. člena .....ali kaj drugega), verjetno kak mednarodni tekst, kam uvrstiti nabavo, če sploh v DDV obrazce (samoobdavčitve vem, da ni) in kam prodajo in kaj poročati intrastatu, (če sploh kaj) in ne nazadnje na kaj opozoriti kupca na Švedskem. Zelo bom hvaležen, za pomoč, saj kljub iskanju po netu najdem večinoma primere za neprave tristranske posle, sicer sem na seminarjih tudi to obdelal, a je to mnogo let nazaj. Torej vsak strokoven nasvet zaželjen ali link, kjer kaj več piše na to temo.
Odgovori