Poročanje o obrestih za posojilo


Moderator: Mirko Zbačnik

Darja?
Nov član
Nov član
Prispevkov: 11
Pridružen: 07 Apr 2016, 10:59

Poročanje o obrestih za posojilo

OdgovorNapisal/-a Darja? » 11 Jan 2017, 09:46

Lastnik je dal kratkoročno posojilo podjetju. Danes smo posojilo vrnili. Zraven pa smo plačali tudi obresti, ki smo jih izračunali po priznani obrestni meri. Ali je potrebno plačilo teh obresti (191,40€) kaj kam poročati?

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7365
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Poročanje o obrestih za posojilo

OdgovorNapisal/-a slovan » 11 Jan 2017, 10:38

Poročati sicer ne (prejemnik je dolžan predložiti napoved v skladu z zakonom o davčnem postopku), ste pa dolžni odtegniti in plačati dohodnino/davčni odtegljaj (davek od obresti - REK-2 obrazec; vrsta dohodka 1901; iREK 5400) v višini 25% zneska obresti. Dohodnina je dokončen davek .

Zakonodaja (brati, brati....)
81. člen Zakona o dohodnini
(obresti)
1.Obresti po tem poglavju so obresti od posojil, obresti od dolžniških vrednostnih papirjev, obresti od denarnih depozitov pri bankah in hranilnicah ter drugih podobnih finančnih terjatev do dolžnikov, dohodek iz oddajanja v finančni najem, dohodek iz življenjskega zavarovanja ter dohodek, ki ga zavezanec doseže na podlagi delitve prihodkov investicijskega sklada v obliki obresti.
Itd……..
132. člen Zakon o dohodnini
(stopnja dohodnine od dohodka iz kapitala)
(1) Od dohodka iz kapitala se dohodnina izračuna in plača od davčne osnove, ugotovljene v skladu z določbami III.6. poglavja tega zakona, po stopnji 25% in se šteje kot dokončen davek.
325. člen Zakon o davčnem postopku
(izračun)
(1) Dohodnino od obresti, dividend in dohodka iz oddajanja premoženja v najem izračuna:
1. plačnik davka v obračunu davčnega odtegljaja,
2. davčni organ v odločbi, izdani na podlagi napovedi zavezanca.
(2) Dohodnina iz prvega odstavka tega člena se izračuna in plača od davčnih osnov in po stopnji, določeni z zakonom, ki ureja dohodnino.
(3) Obrazec obračuna davčnega odtegljaja in davčne napovedi iz prvega odstavka tega člena predpiše minister, pristojen za finance. Obrazec mora vsebovati podatke, potrebne za določanje davčne osnove, oziroma izračun dohodnine, in podatke, potrebne za nadzor in identifikacijo zavezanca za davek.
(4) Dohodnino od obresti, dohodnino od dividend in dohodnino od dohodka iz oddajanja premoženja v najem izračuna plačnik davka kot davčni odtegljaj v obračunu davčnega odtegljaja. Plačnik davka mora davčni odtegljaj izračunati in odtegniti hkrati z obračunom obresti, dividend ali dohodka iz oddajanja premoženja v najem, plačati pa najpozneje v petih dneh od izplačila dohodka.
(5) Če obresti, dividende ali dohodek iz oddajanja premoženja v najem izplača oseba, ki ni plačnik davka, ali v primerih iz devetega odstavka tega člena, dohodnino od obresti, dividend ali dohodka iz oddajanja premoženja v najem ugotovi davčni organ na podlagi napovedi zavezanca.
(6) Dohodnino od dobička iz kapitala ugotovi davčni organ z odločbo na podlagi napovedi davčnega zave¬zanca. Med letom plačana dohodnina se šteje za akontacijo dohodnine.
Itd……
326. člen (način in rok vložitve napovedi)
(1)Napoved za odmero dohodnine iz 325. člena tega zakona davčni zavezanec vloži pri davčnem organu do 28. februarja tekočega leta za preteklo leto.
Itd….


lp


Vrni se na “Davki: ddv, davek od dobička, dohodnina”

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 1 gost