Popoldanski s.p. in porodniška?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
cybermatrix
Novinec
Novinec

Popoldanski s.p. in porodniška?

Odgovor Napisal/-a cybermatrix »

Pozdravljeni,

Vprašanja bodo mogoče nekolika laična za koga vendar upam, da nama lahko kdo odgovori/pomaga.

Žena premišljuje o odprtju popoldanskega s.p., torej želi opravljati določeno pop dejavnost ob redni zaposlitvi v podjetju, kjer je že zaposlena.

Zanimalo bi naju kako se obravnava morebitna porodniška v kolikor bi žena zanosila. Ji sploh pripada po strani obstoječega delodajalca ali se s popoldanskim s.p. -jem tovrstne pravice zaključijo. Kako sploh je pri tovrstnih kombinacijah s pravicami?

Zelo bi bil vesel če mi lahko tudi navedete kje sama lahko najdeva več informacij na to temo v kolikor naju zanima kasneje še kakšna podrobnost ter za kakšen odgovor tudi tukaj na forumu.

Hvala in lp.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Med porodniško bo prejemala nadomestilo, vendar pazite: v času porodniške in nege ne sme delati, ker sicer lahko izgubi pravico do nadomestila. Torej če bo imela popoldanski s.p., je v času porodniške rešitev dvojna: ali ta s.p. nič ne dela, ne izdaja nobenih računov itd. ali pa na s.p.nekoga zaposli, lahko tudi pogodbeno, da namesto nje dela.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

Ta informacija ni točna - iz lastnih izkušenj
in uradnega pojasnila CSD;
"V času porodniške upravičenec ne sme delati. Delati ne sme v času, ko varuje otroka (cca od 8-16ure). V svojem prostem času lahko dela honorarno."

Ko sem jaz prašala svetovalko na CSD je rekla, da pravica za porodniško izhaja iz rednega socilanega zavarovanja, kar popoldanski s.p. ni, da lahko v prostem času brez skrbi opravljam svojo delo. Meni je na pomoč občasno priskočila študentka.

Seveda pa ne moreš kot popoldanski s.p. voditi kakšnega celodnevnega posla (ponavadi so popoldanski s.p.-ji za manjše posle).
Ravno tako si tudi med porodniško dolžan plačevati pavšalne prispevke za dopolnilno dejavnost.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Verjetno res, ampak popolnoma nelogično.... a se majhnega otroka varuje samo od 8 do 16. ure? Ko smo na bolniški, smo bolni samo od 8. do 16. ure?

45. člen Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih:
Pravica do starševskega nadomestila preneha, če delovna inšpekcija ugotovi, da oseba v času izrabe starševskega dopusta dela. Pravica do starševskega nadomestila preneha, če oseba iz drugega dstavka 39. člena zakona (starš, ki prej ni bil zaposlen) začne delati oziroma začne opravljati samostojno dejavnost.

Jaz iz teh določb ne vidim, da bi lahko samo občasno opravljal dejavnost.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Se v vsem strinjam z Naty.

Ampak če CSD to dopušča, toliko bolje.
Kje je bilo objavljeno navedeno uradno pojasnilo CSD?
lp
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

Jaz imam natisnje odgovor, ki je bil objavljen na CDS Šiška,
dne, 14.6.2007. Tukaj gor ga žal ne znam prilepiti, če pa ga
kdo želi mu ga lahko pošljem po mailu.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Zakon je jasen. CSD si razlaga po svoje.

Ampak pozor ! CSD ni organ pregona oziramo inšpekcija na tem področju.

Če vas kdo prijavi na delovno inšpekcijo vam nobeno mnenje CSD, ki ste ga sprintali iz interneta ne pomaga.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

[quote="MG"]Ampak pozor ! CSD ni organ pregona oziramo inšpekcija na tem področju.
Če vas kdo prijavi na delovno inšpekcijo vam nobeno mnenje CSD, ki ste ga sprintali iz interneta ne pomaga.[/quote]

S tem se pa sploh ne strinjam.

CSD je državna institucija, ki ima ravno to področje "čez" in če da na svoji spletni strani tako pojasnilo, se smemo zanašati nanj v dobri veri, da državni organ ve, kaj dela in piše!!!.
O morebitni kazni se naj potem zmeni inšpekcija z CSD, ki nas je zapeljal v morebiten prestopek!

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Malo sem brskala, že zaradi radovednosti in tukaj so vprašanja in odgovori:

Vprašanja in odgovori na portalu e-uprava: Državni portal RS
VPRAŠANJE
uveljavljam pravico do dopusta za nego in varstvo otroka. Sem redno zaposlena in bi želela opravljati tudi popoldansko dejavnost. V odločbi sem prebrala da mi v primeru dela ali samozaposlitve ne pripada več nadomestilo za nego in varstvo otroka, pa me zanima ali to velja tudi za popoldansko dejavnost ali samo za s.p.?
ODGOVOR (28.09.2007)
Če popoldanska dejavnost ne zahteva vključitve v socialna zavarovanja in plačevanje prispevkov za socialno varnost, se jo lahko opravlja tudi v času starševskega dopusta. Prav tako se lahko v času starševskega dopusta opravlja delo po podjemnih pogodbah.

VPRAŠANJE
sem na dopustu za nego in varstvo otroka. Sicer sem redno zaposlena. Zanima me ali lahko v času dopusta za nego in varstvo otroka delam občasno v drugi ustanovi po pogodbi o avtorskem delu? Je to po zakonu možno? V odločbi piše, da v primeru dela (ni navedeno podrobneje) izgubiš nadomestilo.
ODGOVOR (15.01.2008)
Pravica do starševskega nadomestila preneha, če pristojna inšpekcija za delo ugotovi, da oseba v času izrabe starševskega dopusta dela. Ker gre pri zaposlenih osebah v primeru starševskega nadomestila za nadomestilo plače, in ker je taka oseba še vedno pravno formalno v delovnem razmerju pri delodajalcu, se formulacija »začne delati« nanaša na opravljanje dela v delovnem razmerju na podlagi pogodbe o zaposlitvi.
To pomeni, da lahko oseba v času koriščenja starševskega dopusta in prejemanja starševskega nadomestila opravlja delo po avtorski ali kaki drugi civilni pogodbi po obligacijskem zakoniku, v kolikor takšno delo nima elementov delovnega razmerja.
Drugačna pa bi bila situacija v primeru, če bi taka oseba sklenila pogodbo o zaposlitvi ter pričela opravljati delo v rednem delovnem razmerju, saj bi to pomenilo, da je prekinila starševski dopust in da ne želi izrabiti pravice do odsotnosti z dela zaradi starševskega varstva.

CSD Šiška
Vprašanje:
Spoštovani.
Sem v rednem delovnem razmerju in imam poleg tega registrirano popoldansko dejavnost. Oktobra letos nastopim porodniški dopust. Obveznosti iz naslova dejavnosti bom lahko za ta čas skoraj v celoti predala, določen del pa bi vseeno morala urejati sama (največ cca 4-6 ur tedensko) v popoldanskem času ali v soboto, ko bi lahko dala otroka v varstvo očku oziroma starim staršem.
Je to mogoče ali tudi teh nekaj ur ne bi smela delati, čeprav ne vem, kako bi bilo to drugače izvedljivo, če želim posel obdržati.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Odgovor:

V času koriščenja pravic iz zavarovanja za starševsko varstvo (porodniški dopust, dopust za nego in varstvo otroka, očetovski dopust,....) upravičenec ne sme delati. Zelo je odvisno od tega kakšno dejavnost opravljate. Verjetno boste v tem času nekoga zaposlili.
Dela ne smete opravljati v času, ko varujete otroka (cca. okvirni delovni čas 8- 16 ure). V svojem prostem času pa lahko delate honorarno.

Datum odgovora: 14.06.2007 Odgovarjal-a: Enota za starševsko varstvo in družinske prejemke

Upam, da vam bo pomagalo. lp
cybermatrix
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a cybermatrix »

No kot vidim tematika ni tako osamljena in so interpretacije lahko različne. Iz vsega povedanega bi lahko naredil sklep, da je vse odvisno od inšpektorata in kako bi ta interpretiral delo, ki bi ga "morebiti delno" žena opravljala med porodniško. Drugače si teh razlag niti ne znam razložiti, saj trdnega zagotovila nisem zasledil.

Bi pa povprašal še nekaj če mogoče veste.
Kako sploh je z odprtjem popoldanske dejavnosti in z obveščanjem delodajalca o tem. Kot sem zasledil je načeloma vse možno opraviti elektronsko vendar mi ni najbolje jasno kako je z obveščanjem obstoječega delodajalca.

Je ta obveščen s strani kakšnega organa?
Bi ga morala obvestiti žena?
Ali se mora delodajalec strinjati?

Načeloma so mi jasne morebitne pogodbene klavzule ampak če te zanemarimo, je o tovrstni odločitvi sploh potrebno obvestiti to drugo stran ali le ta prejme to informacijo avtomatično ob odprtju popoldanske dejavnosti po uradnih poteh??

Hvala za pomoč. Super forum.

lp
Odgovori