Prosim za pomoč pri knjiženju in sicer gre za gostinsko dejavnost.
Vrednost zalog: 2885,83 eur
Manjki: -40,08 eur
Viški: 4,38 eur
Vrednost razlike: -35,70 eur
Kako poknjižim nastalo situacijo. Lepo prosim za pomoč....
Inventura-knjiženje
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Inventura-knjiženje
Primer, če gre za zaloge materiala potrebne za pripravo hrane, pijače...... (niste navedli za katere vrste zalog gre!)
Manjko: *405/310 (zmanjšanje zaloge v poslovnih knjigah)= 40,08
Višek: storno 405/ in 310/ (povečanje zaloge materiala)= 4,38
*405 – Uskladitev stroškov materiala in drobnega inventarja zaradi ugotovljenih popisnih razlik
lp
Manjko: *405/310 (zmanjšanje zaloge v poslovnih knjigah)= 40,08
Višek: storno 405/ in 310/ (povečanje zaloge materiala)= 4,38
*405 – Uskladitev stroškov materiala in drobnega inventarja zaradi ugotovljenih popisnih razlik
lp
Re: Inventura-knjiženje
gre se pijačo....nič hrane.
Re: Inventura-knjiženje
kako pa je z DDV?
Re: Inventura-knjiženje
Od običajnega (normativnega) kala se ne obračuna in plača DDV. Kolikor pa manjkov ne morete "deklarirati" kot kalo, potem plačate od celotnega zneska DDV. Prav tako plačate od vrednosti, ki presega vrednost običajnega kala.
Normativni (običajni) kalo je določen s pravilniki.
Povezava:
P R A V I L N I K o stopnjah običajnega odpisa blaga (kalo, razsip, razbitje in okvara)- Ur.l. 19/2008
1. člen
S tem pravilnikom se določa višina odpisa (kalo, razsip, razbitje in okvara), ki se šteje v gostinski dejavnosti za običajnega ter zato predstavlja redni strošek poslovanja.
itd......
lp
Normativni (običajni) kalo je določen s pravilniki.
Povezava:
P R A V I L N I K o stopnjah običajnega odpisa blaga (kalo, razsip, razbitje in okvara)- Ur.l. 19/2008
1. člen
S tem pravilnikom se določa višina odpisa (kalo, razsip, razbitje in okvara), ki se šteje v gostinski dejavnosti za običajnega ter zato predstavlja redni strošek poslovanja.
itd......
ki jo tudi evidentirate kot zalogo materiala (predpostavljam).DNSL napisal/-a:gre se pijačo
lp