DOKUMENTACIJA - KAJ MENITE?

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

ROKININA
Začetnik
Začetnik

DOKUMENTACIJA - KAJ MENITE?

Odgovor Napisal/-a ROKININA »

Pozdravljeni vsi skupaj.

Imam vprašanje in prosim za vaša mnenja in sicer:

od septembra 2009 do marca 2010 sem vodila poslovne knjige za novoustanovljeno d.o.o.
Vse je bilo v redu, razen plačil mojih storitev - do marca 2010 nisem dobila plačanega
niti enega računa. Ker sem večkrat opominjala, prosila, ... pa nič, sem pač dala izvršbo, kar je imelo za posledico užaljenost lastnika d.o.o. in selitev v drug računovodski servis.
Vseeno sem oddala vse podatke na DURS, AJPES, SPIZ, kar je bilo potrebno. Namesto, da bi svoje obveznosti plačal, zahteva dokumentacijo, sicer mi grozi s policijo, tožbo, ne vem čim še vse.
Njihovo dokumentacijo ( izdane, prejete fakture, trr,...) jim bom izročila, vendar me zanima, če lahko zadržim konto kartice, bilance, obračun plač, in vse drugo, kar sem delala in nisem dobila plačano??? :x

Kakšne izkušnje imate drugi, sigurno imate iste probleme?
Kaj menite, svetujete, predlagate? :(

Že vnaprej hvala za odgovore. :)
ROKININA
Začetnik
Začetnik

Re: DOKUMENTACIJA - KAJ MENITE?

Ali ste že vsi na dopustu? 8)

Nihče ne ve oz. ne pove mnenja?! :cry:
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Mislim, da ima vsak izmed nas takšno izkušnjo. Sem imela primer, ko mi stranka ni več mesecev plačevala, dala sem ja v izvršbo. Stranki sem tudi vrnila njeno dokumentacijo, dokumente, ki pa so bile plod mojega dela, sem obdržala. Mislim, da imate do tega pravico. Je pa seveda od vas odvisno, ali boste šli preko tega, da pač pozabite na plačilo za vaš trud in se ne pravdate..ali pa boste se postavili za svoj prav in šli do konca.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
ZALAM
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ZALAM »

Iz primera, ki ga je imela kolegica in ji stranka ni plačevala , je imela inšpektorja davčne in je po pregledu,ko ga je seznanila, da ji niso plačevali, papirje vrnil njej in ne stranki. Tako da mislim, da dokumentacijo obdržite. Tudi sami bi jo. Po plačilu pa bi jo predala. Vsako delo zahteva svoje plačilo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Izvirna dokumentacija je last odjetnika.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
fifika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fifika »

Če ste dali predlog za izvršbo, jo boste tudi dobili, seveda če je še likviden. Itak se mu bodo vsedli na TRR in tako je tudi prav in vi boste dobili svoje plačilo za delo. On bo imel le še stroške povečane. :D
tina
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mincek »

Pridružujem se mnenju predhodnikov: strankino dokumentacijo vrnite, tisto, ki je plod vašega dela, zadržite do plačila.
Zakaj pa ste čakali tako dolgo z odpovedjo pogodbe in izvršbo, še posebej v primeru, če je stranka ignorirala vaše pozive za plačilo?
Mincek
ROKININA
Začetnik
Začetnik

Čakala sem zato, ker mi je vsak teden vsaj dvakrat obljubil, da bo vsaj delno nakazal dolg,
da bo uredil asignacije, kjer mi bodo njegovi kupci nakazali denar takoj. Nekaj sem jih celo že podpisala - le denarja ni bilo od nikoder. Potem, ko sem ga opozorila na to, da še ni plačila - pa mi je povedal, da jim sploh še ni poslal računa.
Na koncu "mi je vrglo ven" in sem vložila izvršbo. Takrat pa je bil zelo užaljen (ne vem zakaj?) in si je poiskal novega računovodjo. Samo to me zanima, če njemu plačuje.
Ko sem brskala po internetu sem tudi opazila da ima sedaj blokiran račun - prej ga ni imel.
Hvala vsem za odgovore, potrdili ste mojo teorijo, da mu sadu mojega dela ni potrebno dati, dokler ne plača dolga. :)

Hvala. Če ima še kdo kakšno mnenje, naj mi ga prosim posreduje. :lol:
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

Njegove dokumente vrnite, svoje obdržite. Jaz sem naredila tako. Po poplačilu
sem dala še ostalo.
ROKININA
Začetnik
Začetnik

Hvala vsem, tako bom tudi naredila. :D

LP 8)
Alen27
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Alen27 »

Pozdravljeni,

tudi jaz sem se skoraj "ujel" v posel s podjetjem, ki ni bilo ravno rožnato stoječe. Tip mi je obljubljal, da njegov posel cveti in podobne buče. Hvala bogu, imam že nekaj časa ***** in sem preveril vse njegove finančne podatke. Podjetje ni bilo v takem stanju, kot mi je sam zagotavljl.

Poleg tega svetujem še nekaj. ***** ima po novem tudi brezplačno storitev ***** zid, kjer lahko poveš svoje mnenje in izkušnje s podjetjem. V tvojem primeru torej lahko vse napišeš na ***** zid in tako boš morda pomagala še komu drugemu....

Lep pozdrav,
Alen
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Isto situacijo smo imeli sami. Družbo smo dali v izvršbo. Seveda se je na naše dejanje pritožil in navedel razlog, da ni dobil izpisov in da delo ni bilo opravljeno. Na sodišče smo poslali vse izpise, kot dokaz o našem opravljenem delu in kopijo pogodbe, v kateri imamo navedeno, da se izpisi stranki izročijo ob končnem plačilu obveznosti. Sodišče je presodilo nam v prid, vendar se je zadeva vlekla 2 leti; sedaj je firma blokirana in mi še vedno nismo prišli do svojega denarja. In kaj nam pomaga pravnomočna izvršba?

Je pa res, da so v tem času, ko so pisali pritožbe, odprli novi d.o.o., kjer je lastnik žena, gospod pa je direktor in delajo isto dejavnost preko nove firme. Ta d.o.o. ima dobre rezultate, medtem ko je ta v kateri imamo dolg na "psu".
Ne vem zakaj naša država dopušča, da se odpirajo firme na firmo - ta gospod ima sedaj odprte že 3 (tri) d.o.o.-dela pa le nova, ker ima na obeh ostalih dolg (eno na sina, eno na sebe in eno na ženo), pred tem pa je imel s.p., ki je že šel v stečaj.
Toliko, da veste, da niste sami.
Odgovori