uporabniki EKN

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vita5
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 170
Pridružen: 22 Jan 2010, 14:55

uporabniki EKN

Odgovor Napisal/-a vita5 » 01 Nov 2013, 17:02

Mi lahko, lepo prosim, nekdo pove, kdo so uporabniki EKN. Kdo so drugi in določeni uporabniki EKN mi je jasno. Ne vem pa kdo so uporabniki EKN. A so to gospodarske družbe, samostojno podjetniki....??
Prosim!!!!!!!!

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7952
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: uporabniki EKN

Odgovor Napisal/-a slovan » 01 Nov 2013, 17:39

Uporabniki enotnega kontnega načrta so pravne osebe javnega prava: proračuni (državni ali občinski), neposredni in posredni uporabniki proračuna ter osebe javnega prava.
Neposredni proračunski uporabniki so: državni ter občinski organi in organizacije, vključno z občinsko upravo, ki so ustanovljeni z zakonom, občinskim odlokom ali drugim pravnim aktom, ožji del občin, ki so pravne osebe.
Posredni proračunski uporabniki so npr. javni zavodi, javne agencije…osebe javnega prava, katerih ustanovitelj je država ali občina, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Z vidika ugotavljanja prihodkov/odhodkov pa je znana delitev na: druge in določene uporabnike enotnega kontnega načrta (Pravilnik o razčlenjevanju in merjenju prihodkov in odhodkov pravnih oseb javnega prava):
Drugi uporabniki enotnega kontnega načrta so državni in občinski proračuni, državni in občinski organi in organizacije, ožji deli lokalnih skupnosti, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in javni skladi.
Z določenimi uporabniki enotnega kontnega načrta so mišljeni javni zavodi, javne agencije in ostali posredni proračunski uporabniki ter druge osebe javnega prava, ki niso posredni proračunski uporabniki in upoštevajo določbe zakona o računovodstvu.

lp

vita5
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 170
Pridružen: 22 Jan 2010, 14:55

Re: uporabniki EKN

Odgovor Napisal/-a vita5 » 01 Nov 2013, 22:16

Najlepša hvala, ker ste si še danes vzeli čas zame.

Odgovori