PREPLAČILO


Moderator: Mirko Zbačnik

yanna1
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 84
Pridružen: 14 Jun 2005, 09:30

Odgovor Napisal/-a yanna1 » 12 Maj 2006, 21:47

Če se vrnem na originalno vprašanje, vi ste plačali en račun dvakrat.

Preplačilo ostaja na odprtih postavkah, katerega kasneje enostavno odbijete od plačila nekega naslednjega računa, če ste se tako dogovorili s prejemnikom tega dvakratnega plačila.

Avansni račun se pa izdaja za predplačila za storitev oz. blago, kar pomotoma nakazano še eno plačilo za isto stvar ni.

Ne vem, zakaj bi komplicirali, če ni potrebno :))

Lep pozdrav

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11746
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 15 Maj 2006, 13:23

Če je dobitnik preplačila dobro ozaveščen, se bo sam pobrigal in nakazal znesek v tekočem mesecu, kajti sicer mora odvesti DDV za predplačilo! :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

yanna1
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 84
Pridružen: 14 Jun 2005, 09:30

Odgovor Napisal/-a yanna1 » 26 Maj 2006, 01:14

elektrik napisal/-a:Če je dobitnik preplačila dobro ozaveščen, se bo sam pobrigal in nakazal znesek v tekočem mesecu, kajti sicer mora odvesti DDV za predplačilo! :spomezik:
Mirko, z vami se običajno povsem strinjam. V tem primeru pa ne :wink: Sem že nekaj revizij prestala in še nikoli nisem slišala za takšno početje. Namreč znesek preplačila nima pogodbene osnove - predplačilo in preplačilo sta dva ločena pojma. Predplačilo je zmeraj za neko blago ali storitev - takrat ni dvoma o avansnem računu, ker je to definitivno obdavčljiv promet. Preplačilo je pa stvar pomote in ni obdavčljiva transakcija in kakšen DDV (stopnja) je lahko potemtakem stvar ugibanja...če ne ve nekdo zakaj je prejel denar, a ni tako (lahko bi tudi rekli, da je to preplačilo oproščeno DDV, ker pač skepamo, da je to denar za to in to stvar, ki je oproščena? In kako bi nam npr. davkar lahko dokazal da ni to tako, če pa ni enega dokumenta zakaj je ta denar na našem trr in kaj je un ta drug s tem hotel kupiti. Ni logično, kar trdite, se opravičujem. V bivši firmi se je zgodilo, da je bilo na račun ene firme v blokadi oz. stečaju ali nekaj pomotoma nakaznih skoraj 2mio sit. In tega denarja dokler sem jst bila tam ni bilo mogoče izterjati nazaj in ga verjetno tudi nikoli ne bo mogoče. Torej si naj odbijejo vstopni ddv? po kateri stopnji pa? Tisti srečnež, ki je s pomočjo našega nakazila uspel pokriti nekaj svojega dolga (davčnega) torej mora firmi izdati avansni račun? Za kaj pa natanko? Za napačno nakazan denar ni mogoče izdati niti predračuna, niti avansnega računa, prav tako računa ne - ker to pač ni posel. Bivša firma s to osebo nikoli ni imela nobenega posl.odnosa in ga tudi ne bo nikoli, ker pač ima dejavnost oz. je nima več, s katero si bivša firma nima kaj početi. Ponavljam še enkrat, ni logike. Moj primer je popolnoma enak tistemu o katerem se je začela debata - preplačilo in napačno plačilo je vsebinsko enaka stvar.
Če kje v ZDDV piše drugače, pa vas prosim za razsvetlitev.

Brez zamere in lep pozdrav. :spomezik:

slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 712
Pridružen: 06 Okt 2005, 11:55
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava » 26 Maj 2006, 13:19

Tudi jaz preplačila knjižim na konto terjatve oz. obveznosti iz preplačil in še nikoli nismo na ta račun prejeli ali dali avansnega računa.
slava

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11746
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 26 Maj 2006, 13:26

Računovodsko je to res pravilno, a kar se tiče zakona o DDV pa ne. za vsako predplačilo (tudi preplačilo) morate odvesti DDV! Zato je najbolje, da ta znesek enostavno vrnte.

PS.: Če imate "korajžo" poskusite dvakrat plačat telefonsko toritev :spomezik: . To se mi je zgodilo - še preden sem bil pripravljen reagirat (jih poklicat), je bi znesek že vrnjen :spomezik: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11746
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 26 Maj 2006, 13:33

Uh, iskrilo se bo! :spomezik:

Jaz se pa z vami ne bom strinjal. Naj objasnim, da ne bo zamere. namreč ravno sedaj imamo (sem izredni študent računovodstva) predmnet davki v podjetju, predavateljica je davčna svetovalka in ravno smo obravnavali DDV. To nam je razložila ravno na predavanjih, celo navedla je, da inšpektoriji pregledujejo tudi preplačila, ker je tu največ kršitev.

Saj veste, kdo ima v tem primeru vedno prav; pa čeprav naj bi inšpektor delal v korist zavezanca, uporabil načelo lasnte presoje ..., vi dokazujete nsprotno do onemoglosti...

PS.: Ni lepo niti pošteno, če se vedno strinjaš.

:spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

MG
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 2241
Pridružen: 12 Jul 2005, 12:45
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG » 29 Maj 2006, 12:37

Kaj je predmet obračuna in plačila DDV ?

Promat blag ain storitev.
Obveznost nastane ko je promet opravljen, račun izdan ali opravljeno plačilo. Karkoli je pač prej. ( zato obračunavamo avanse in nearačunane dobave )

Pri preplačilu pa ni prometa blaga in storitev je le izključno plačilo ( denarja transakcija )
Če imate koresponddenco, da gre dejasnko za preplačilo vam tudi inšpektor ne more tega obravnavati kot avans.

Ko se pa dogovorite, da boste s tem denarjem pokrivali naslednjo nabavo in je blago naročeno pa je to že avans in je potrebno obračunati DDV, ker gre za že izvršemno plačilo naročenega blaga oziroma storitev.

Lep pozdrav,

MG

Odgovori