Se opravicujem, ker bom po vsej verjetnosti mimo brcnil, ampak sem zacetnik in rabim nasvet. Torej, sem zaposlen za nedolocen cas, popoldne pa opravljam se dejavnost prevajanja (skratka kot fizicna oseba z dopolnilno dejavnostjo). Vse Ok registriral in tudi prejel potrdilo s strani DURSa, da ugotavljam davcno osnovo za akontacijo dohodnine od dohodka iz dejavnosti z upostevanjem normiranih dohodkov. V prvem mesecu (oktober) sem izstavil 4 racune, tudi ze placani in narocniki so tudi odvedli akont.dohodnine preko REK2 obrazca. Zdej pa jest gledam te racune in me zacne stiskat, ce sem sploh pravilno izracunal vse skupaj. Recimo, da racun izgleda takole:
bruto znesek: 100 €
normirani stroski: 25% - 25 €
Osnova za davek: 75 €
Akontacija dohodnine: 25% - 18,75 €
Za placilo na TRR: 81,25 €
Je prav, da sem upošteval normirane stroške 25%, berem da je lahko ta 10%, 70%,... razlicno! In jasno je potem posledicno osnova za davek drugacna in akontacija....
Prosim, ce mi lahko majckeno namignete ali je zgoraj pravilno.
Hvala in lep pozdrav,
Mitja
Grrr...racun... normiranec
Moderator: Mirko Zbačnik
V kolikor ste prejeli Potrdilo DURS, da ste registrirani kot s.p. normiranec s 25% normiranimi priznanimi stroški, ste izračun pravilno naredili. Normirani 10% stroški se upoštevajo pri študentih, avtor. pog., podjem.pog., 70% normir.stroški veljajo za domačo in umetnostno obrt.
Kulturnim delavcem se priznajo 40% norm.stroški ( 25% + 15% ).
Lep pozdrav - TITA
Kulturnim delavcem se priznajo 40% norm.stroški ( 25% + 15% ).
Lep pozdrav - TITA
pozdravljeni
imam par vprašanj glede "normirancev"
- ali je treba konec leta plačati še kakšen davek
- ali je odvisno kakšno dejavnost opravljaš kot s.p.
- ali je potrebno izpolnjevati še kakšne druge pogoje razen
1. zanj ne obstaja obveznost vodenja poslovnih knjig in evidenc po drugih predpisih in ne vodi poslovnih knjig in evidenc po drugih predpisih; za druge predpise se ne štejejo davčni predpisi,
2. njegovi prihodki iz dejavnosti v zadnjih zaporednih 12 mesecih, z vključno mesecem oktobrom tekočega leta, ne presegajo 42.000 eurov,
3. ne zaposluje delavcev
vse skupaj se nanaša na 25% normiranih odhodkov
in še ena stvar mi ni jasna
2. njegovi prihodki iz dejavnosti v zadnjih zaporednih 12 mesecih, z vključno mesecem oktobrom tekočega leta, ne presegajo 42.000 eurov
če pa kot navadni s.p. presežeš 25.000 eurov si davčni zavezanec
imam par vprašanj glede "normirancev"
- ali je treba konec leta plačati še kakšen davek
- ali je odvisno kakšno dejavnost opravljaš kot s.p.
- ali je potrebno izpolnjevati še kakšne druge pogoje razen
1. zanj ne obstaja obveznost vodenja poslovnih knjig in evidenc po drugih predpisih in ne vodi poslovnih knjig in evidenc po drugih predpisih; za druge predpise se ne štejejo davčni predpisi,
2. njegovi prihodki iz dejavnosti v zadnjih zaporednih 12 mesecih, z vključno mesecem oktobrom tekočega leta, ne presegajo 42.000 eurov,
3. ne zaposluje delavcev
vse skupaj se nanaša na 25% normiranih odhodkov
in še ena stvar mi ni jasna
2. njegovi prihodki iz dejavnosti v zadnjih zaporednih 12 mesecih, z vključno mesecem oktobrom tekočega leta, ne presegajo 42.000 eurov
če pa kot navadni s.p. presežeš 25.000 eurov si davčni zavezanec
Morate ločiti nekaj: 25.000 EUR je meja, ki je ne smete preseči glede obračunavanja DDV. Do tega zneska se vam ni potrebno registrirati za namene DDV in niste zavezanec za DDV, ste pa lahko še naprej obdavčeni kot normiranec.
42.000 EUR pa je meja, do katere si lahko ugotavljate prihodke in odhodke po normiranih stroških. Nad to mejo si jih lahko ugotavljate le še po dejanskih prihodkih in odhodkih.
Kot normiranec - fizična oseba boste oddali le še dohodninsko napoved, na podlagi katere se bo ugotovilo ali ste med letom plačali preveč ali premalo akontacije dohodnine. V njej bodo vsi prihodki, ki ste jih prejeli v letu 2007 (npr.: prihodki iz dejavnosti, najemnine, avtorski honorarji, podjemna pogodba ....).
Upam, da je razumljivo in po domače.
42.000 EUR pa je meja, do katere si lahko ugotavljate prihodke in odhodke po normiranih stroških. Nad to mejo si jih lahko ugotavljate le še po dejanskih prihodkih in odhodkih.
Kot normiranec - fizična oseba boste oddali le še dohodninsko napoved, na podlagi katere se bo ugotovilo ali ste med letom plačali preveč ali premalo akontacije dohodnine. V njej bodo vsi prihodki, ki ste jih prejeli v letu 2007 (npr.: prihodki iz dejavnosti, najemnine, avtorski honorarji, podjemna pogodba ....).
Upam, da je razumljivo in po domače.
najlepša hvala za hiter odgovor sam nekaj mi še ni jasno pa bi napisal en primer
dohodki iz redne zaposlitva 1000€ na mesec (neto), za kar je že plačana akontacija dohodnine in recimo da na koncu leta ni treba nič doplačati.
dohodki iz dejavnosti (normiranec 25%)
- izdani računi 15000€
- plačana akontacija 25% od 11250 - 2812€
dohodki iz redne zaposlitve 12000€ na leto (neto)
dohodki iz dejavnosti 11250
ali se pri izračunu dohodnine ta dva zneska seštejeta in kar je čez 13600€ (dohodninska lestvica 41%) je treba doplačati še 16% dohodnine
ali je tak izračun točen
dohodki iz redne zaposlitva 1000€ na mesec (neto), za kar je že plačana akontacija dohodnine in recimo da na koncu leta ni treba nič doplačati.
dohodki iz dejavnosti (normiranec 25%)
- izdani računi 15000€
- plačana akontacija 25% od 11250 - 2812€
dohodki iz redne zaposlitve 12000€ na leto (neto)
dohodki iz dejavnosti 11250
ali se pri izračunu dohodnine ta dva zneska seštejeta in kar je čez 13600€ (dohodninska lestvica 41%) je treba doplačati še 16% dohodnine
ali je tak izračun točen
Pri dohodnini si morate sešteti vse dohodke in prihodke (bruto plača-prispevki za soc.varnost).
Primer: bruto plača 10.000
- 2.000 prispevki
----------
8.000
prihodki s.p. bruto 18.000
normirani stroški 25% - 4.500
----------
skupaj prihodki 21.500
splošna olajšava - 2.800
olajšava-1 otrok - 2.066
dodatno pokojninsko
zavarovanje - 900
---------------
osnova za dohodnino 15.734 - 13.600= 2.134,00 x 41 %=875 EUR
do 13.600 = 2.924
nad 13600 = 875
-------------
3.799 EUR dohodnine za leto 2007
že plačana akontacija: primer od plače 1.150
s.p. akontacije 3.375
---------
4.525 EUR
Pomeni, da imate preplačano dohodnino v znesku 726,00 EUR, ki vam jo durs vrne na vas osebni račun.
Pri izračunu morate upoštevati tudi olajšave, ki jih lahko uveljavljate. Navedeni so primeri, ker ne vem, če imate otroke, če si sami plačujete dodatno pokojninsko zavarovanje. Obvezno pa si odštejte splošno olajšavo v višini 2.800 EUR.
Upam, da je razumljivo.
-
Primer: bruto plača 10.000
- 2.000 prispevki
----------
8.000
prihodki s.p. bruto 18.000
normirani stroški 25% - 4.500
----------
skupaj prihodki 21.500
splošna olajšava - 2.800
olajšava-1 otrok - 2.066
dodatno pokojninsko
zavarovanje - 900
---------------
osnova za dohodnino 15.734 - 13.600= 2.134,00 x 41 %=875 EUR
do 13.600 = 2.924
nad 13600 = 875
-------------
3.799 EUR dohodnine za leto 2007
že plačana akontacija: primer od plače 1.150
s.p. akontacije 3.375
---------
4.525 EUR
Pomeni, da imate preplačano dohodnino v znesku 726,00 EUR, ki vam jo durs vrne na vas osebni račun.
Pri izračunu morate upoštevati tudi olajšave, ki jih lahko uveljavljate. Navedeni so primeri, ker ne vem, če imate otroke, če si sami plačujete dodatno pokojninsko zavarovanje. Obvezno pa si odštejte splošno olajšavo v višini 2.800 EUR.
Upam, da je razumljivo.
-