Davčni svetovalec

Pogovor o raznih seminarjih, izobraževanjih, izpopolnjevanjih

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Nejc Setnikar
Nov član
Nov član
Prispevkov: 29
Pridružen: 19 Feb 2014, 14:52

Davčni svetovalec

Odgovor Napisal/-a Nejc Setnikar » 04 Jan 2016, 14:29

Rad bi se dodatno izobrazil na področju davkov.

Mi znate priporočat, kje naj se pozanimam glede dotičnega izobraževanja? Cilj je licenca za davčnega svetovalca.

Je pravilni naslov Zbornica davčnih svetovalcev?

Hvala.

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7842
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Davčni svetovalec

Odgovor Napisal/-a slovan » 04 Jan 2016, 21:32

Slovenski inštitut za revizijo, povezava na program izobraževanja:
http://www.si-revizija.si/izobrazevanje ... ih-nazivov

lp

Nejc Setnikar
Nov član
Nov član
Prispevkov: 29
Pridružen: 19 Feb 2014, 14:52

Re: Davčni svetovalec

Odgovor Napisal/-a Nejc Setnikar » 05 Jan 2016, 09:15

Hvala.

Kakšna je pa razlika med tem in Davčno akademijo Ivana Simiča? Zasledil sem, da se da z opravljenim izpitom iz omenjene akademije pridobiti licenco za davčnega svetovalca in vpisati v Zbornico davčnih svetovalcev.

Velja to tudi za Inštitut za revizijo?

Ima kdo izkušnje iz prve roke s katerimkoli davčnim izobraževanjem?

ajnos
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 577
Pridružen: 20 Sep 2004, 16:19
Kraj: Ljubljana

Re: Davčni svetovalec

Odgovor Napisal/-a ajnos » 05 Jan 2016, 12:43

Če je cilj najvišja licenca davčnega svetovalca, potem se le-to pridobi na Inštitutu za revizijo (SIR), saj je to najvišji organ v državi na tem področju, od tod je višji samo še izpit za sodnega izvedenca za davke.
Vsi ostali programi raznih specialistov, preizkušenih poznavalcev, stokovnjakov, so komercialne izpeljanke nižjega ranga, v primerjavi z inštitutom za revizijo (SIR). Saj ni nič narobe, samo s tem se ne morete vpisati neposredno niti v register preizkušenega davčnika pri SIR niti pri Zbornici davčnih svetovalcev (ZDS). Vsak od njiju ima svoj privilnik in svoj izpit za vpis v register davčnih svetovalcev.

Iz Simičeve akademije, si lahko samo član davčnih svetovalcev na DIZI inštitutu in njegove sekcije davčnih svetovalcev, je pa to dobra podlaga za opravljanje izpita preizkušen davčnik na SIR ali davčnega svetovalca pri ZDS. Da se pa od Simiča neposredno vpišeš v register davčnih svetovalcev pri ZDS pa nisem imela časa brskati in najti tega podatka.

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7842
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Davčni svetovalec

Odgovor Napisal/-a slovan » 05 Jan 2016, 12:43

Licenca davčnega svetovalca ni "uradna" licenca kot to velja npr. za revizorje, ocenjevalce nepremičnin, opreme...., ki so določene z zakonodajo. Zato se lahko z izobraževanjem ukvarja več ponudnikov, pri katerih lahko opravljate tudi izpit za davčnega svetovalca.
Slovenski inštutut za revizijo opravlja izobraževanje kot Zbornica davčnih svetovalcev (predtem Društvo davčnih svetovalcev), v katero se vključujejo tako podjetja, ki se ukvarjajo z davčnim svetovanjem kot tudi posamezniki. Član postanete s podpisom pristopne izjave. Če pogledate na njihovo spletno stran, potem boste tam našli tako Pravilnik o pridobitvi in vzdrževanju licence......itd.
Razlika med njimi je v tem, da pri Inštitutu pridobite naziv preizkušeni davčnik, ki po je hierarhiji nazivov na prvem mestu.

Davčno izobraževalni inštitut (davčna akademija Ivan Simič) je nekaj podobnega kot je Zbornica davčnih svetovalcev, kjer lahko opravite strokovno izobraževanje in pridobite licenco v skladu z njihovim pravili ter se nato na podlagi podpisane pristopne izjave vpišete med člane Sekcije davčnih svetovalcev.

Kateri od ponudnikov je tisti, ki vam bo nudil največ, pa je stvar subjektivne presoje. In glede na to, da je forum klepetalnica, v kateri ni dovoljena reklama (že zgornji zapis meji na morebitno reklamo, samo upajmo, da bodo administratorji tolerantni), se sama ne bom opredelila.

lp

Odgovori