ZAVOD KDAJ ZAVEZANEC ZA DDV


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lala
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 89
Pridružen: 17 Sep 2003, 11:57

ZAVOD KDAJ ZAVEZANEC ZA DDV

Odgovor Napisal/-a lala » 15 Dec 2005, 09:47

Pozdravljeni....vem, da zakon o ddv govori, da mora družba postati zavezanec za ddv, kadar preseže promet 5.000.000 sit....mene pa zanima ali gre v tem primeru samo za obdavčljivi promet ali je vštet tudi promet, ki je oproščen plačila ddv...pri nas zavod dejansko funkcionira na podlagi donacij in sredstev članov....torej ddv-ja ni....prometa, ki je obdavčen pa skoraj nimamo.... kdaj se je torej potrebno registrirati za id za ddv...

najlepša hvala za odgovor

Consiglieri
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 66
Pridružen: 14 Jan 2005, 07:42
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Consiglieri » 15 Dec 2005, 12:12

Za obdavčen promet se šteje promet z izdanimi računi, to so računi, katere vi izdate za svoje storitve. Ko vrednost teh računov preseže 5 mio Sit, se morate registrirati za DDV. Sedaj pa morate na izdane račune obvezno pisati, da ste zavezanec po 45. členu ZDDV-ne obračunavate DDV.

Kar pa vi prejmete donacij in ostalega pa je vaš prihodek, vendar ne iz izdanih računov.
Kymco

Consiglieri
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 66
Pridružen: 14 Jan 2005, 07:42
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Consiglieri » 15 Dec 2005, 12:20

Tu je potrebno še dodat da pazite, kdaj prejmete donacijo ali sponzorstvo. Za donacijo je potrebna donacijska pogodba, to je pogodba, kjer vam nekdo nekaj da, brez protiusluge, v vsakem primeru ni DDV. Primer: Na osnovi vaše vloge za donacijo vam zavarovalnica donira denar, ni vaše protiusluge.

Pri sponzorstvu pa je potrebna sponzorska pogodba, tukaj pa morate vi opraviti protiuslugo. Primer: Zavarovalnica vam na osnovi sponzorske pogodbe krije zavarovanje za kombi, vi pa morate za to reklamirati na kombiju zavarovalnico. Za to reklamo je iz vaše strani v vrednosti sponzorske pogodbe potrebno izdati račun, če vrednost takšnih ter ostalih računov preseže 5 mio ste zavezanec za DDV.
Kymco

Odgovori