Stavbna pravica


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rentim
Nov član
Nov član
Prispevkov: 16
Pridružen: 18 Okt 2018, 08:15

Stavbna pravica

Odgovor Napisal/-a rentim » 09 Jan 2019, 09:57

Pozdravljeni,

fizična oseba je dala pravni osebi stavbno pravico za zemljišče ( na 99 let), na kateri bo pravna oseba postavila objekt. Ob sklenitvi pogodbe je bil plačan davek na promet nepremičnin.

V pogodbi je določeno, da imetnik stavbne pravice plača nadomestilo lastniku nepremičnine v določenem znesku. Zdaj bo pravna oseba ta znesek določen v pogodbi nakazala fizični osebi. Zanima me, ali je ob nakazilu potrebno obračunati kakšen davek, oddati na Furs kakšen obrazec ? Ali to stori fizična oseba ?

Hvala vnaprej in lep dan vam želim.

rentim
Nov član
Nov član
Prispevkov: 16
Pridružen: 18 Okt 2018, 08:15

Re: Stavbna pravica

Odgovor Napisal/-a rentim » 09 Jan 2019, 12:38

Mogoče komu pride prav:
Po raziskovanju sem ugotovila, da se nadomestilo za stavno pravico obdavči po 105.členu ZDDV-2, torej kot drugi dohodek iz oddajanja premoženja v najem - 25% . Odda se obrazec Rek-2.

Nisem pa ugotovila, katera vrsta dohodka, ali je upoštevajo 10 % normirani stroški ali ne. Mi lahko mogoče pri tem kdo pomaga? Nekdo sigurno ve :)

Lep pozdrav...

rentim
Nov član
Nov član
Prispevkov: 16
Pridružen: 18 Okt 2018, 08:15

Re: Stavbna pravica

Odgovor Napisal/-a rentim » 09 Jan 2019, 14:27

Še kar upam, da bo kdo komentiral še kaj pod to objavo, ker se mi poraja ob tem še kup vprašanj...
V bazi znanja sem našla razpravo o stavbni pravici, kjer je bil komentar, da se stavbna pravica za nepremičnino ne evidentira v poslovnih knjigah pridobitelja le-te..Jasno je, da bo stavba, ki bo postavljena na tem zemljišču evidentirana med sredstvi, zemljišče pod stavbno pravico pa naj ne bi bilo... Sedaj pa berem pojasnilo 2, k SRS-2, in piše, citiram:

Stavbna pravica je torej ena izmed pravic, to je sredstev, ki jih tudi pripoznavamo, merimo in vrednotimo v računovodskih razvidih in računovodskih izkazih na podlagi SRS 2 – Neopredmetena sredstva in dolgoročne aktivne časovne razmejitve -, saj izpolnjuje vse pogoje razpoznavnega nedenarnega sredstva, ki fizično ne obstaja in izhaja iz pogodbenih ali drugih pravnih pravic ter ustvarja prihodnje gospodarske koristi.

Sedaj pa sem v dvomih. :szardi: :?

Ali se znesek nadomestila, ki je bil plačan za stavbno pravico, evidentira po SRS-2 ?? Ali kaj predstavlja ta plačan znesek ?

lp :?

Odgovori