dohodnina/prispevki: zaposlen na kmetiji in popoldanski SP (normiranec)


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matjazz
Novinec
Novinec
Prispevkov: 9
Pridružen: 09 Okt 2011, 10:45

dohodnina/prispevki: zaposlen na kmetiji in popoldanski SP (normiranec)

Odgovor Napisal/-a matjazz » 12 Apr 2019, 18:24

Pozdravljeni,

imam vprašanje v zvezi z obračunom prispevkov in dohodnino v primeru zaposlitve na kmetiji, ob tem pa bi še opravljal dopolnilno dejavnost (popoldanski sp., ni povezano s kmetijstvom).

Predvidevam, da se dohodnina obračunava od seštevka katastrskega dohodka in dobička iz dejavnosti? Se pravi, če sem normiranec in imam 10 000 € letnih prihodkov iz naslova normiranega sp, to pomeni katastrski dohodek + 2000€ in potem to gre v dohodninsko lestvico? Ali je pravilno dohodnina na kataster + 400€ (dohodnina na normiranca) (se pravi obračun vsakega posebej)?

Zanima me tudi, kako se v tej situaciji obračunavajo/računajo prispevki za socialno varnost ? Glede na osnovni status (kmetijska dejavnost) ali se prišteva tudi prihodek iz dodatne dejavnosti (dobiček)?

Pa še to, a se prihodek iz kmetijske dejavnosti kakorkoli sešteva/prišteva v dopolnilno dejavnost? Recimo, da ta popoldanski sp. super uspe in iz dejavnosti dejansko ustvarim več prihodkov kot iz kmetije (recimo 40000€), kar skupaj s kmetijo potem že preseže 50000€. A moram v tem primeru spremeniti status v nenormiranega ali se celo zaposliti na sp na polno?

Najlepše hvala za odgovor,

Matjaž

Odgovori