Davčna optimizacija zbiranja denarja za operacijo v ZDA


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
JanezG
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 05 Okt 2019, 17:48

Davčna optimizacija zbiranja denarja za operacijo v ZDA

Odgovor Napisal/-a JanezG » 05 Okt 2019, 17:49

Pozdravljeni,

Imamo otroka s cerebralno paralizo, ki ga v Sloveniji ne želijo operirati, ker se jim ne zdi primeren kandidat, čeprav je po vseh karakteristikah blizu optimuma. Evalvacija v ZDA je bila uspešna; tam so mnenja, da bi otrok z operacijo veliko pridobil. Zato gremo jeseni 2020 samoplačniško na operacijo, ki stane cca 60.000 €.
Sedaj se nam poraja vprašanje kako davčno najbolj ugodno zbrati denar in plačati operacijo za fizično osebo (otroka). Vem, da društva s statusom humanitarne organizacije ne rabijo plačati davka, a tem organizacijam glede na vse težave in netransparentnost ne bi zaupali.
Ideja je, da družina ustanovi društvo preko katerega se denar zbira (donacije podjetij in posameznikov). Ta denar se na koncu (če ne bo druge opcije) še vedno lahko nakaže hum. organizaciji, ta pa potem plača operacijo z 0 % davka.
Naj omenim še to, da operacije ni potrebno plačati v enem znesku in iz enega vira (bolnišnica odpre nek račun/referenco, kamor se lahko nakazuje).

Verzija 1: Društvo neposredno plača operacijo za fizično osebo
Če prav razumemo zakonodajo, je 25 % akontacije dohodnine za samo društvo (15.000 €), potem pa še otrok plača razliko dohodnine (14 %, ker je 39 % davek nad 48.000 € prihodkov)? To je skupaj 23.400 € davka? Verjetno je iz davčnega vidika enako, če društvo otroku nakaže celoten znesek?

Verzija 2: Podjetje X plača operacijo
Recimo, da imajo bližnji prijatelji podjetje, ki želi pomagati. Koliko bi njih to stalo? Verjeno 22 % DDV?

Verzija 3: Društvo v Bosni in Hercegovini?
Kako je z davkom, če navadno društvo iz Slovenije nakaže denar v društvo izven EU (npr. Bosna in Hercegovina)? Predvidevamo, da je tam ugodnejša davčna politika, če društvo od tam nakaže denar v ZDA?

Verzija 4: Zbiranje neposredno na otrokov IBAN
Se v dohodnino šteje vsak CHAR prihodek na IBAN? Če pride npr. 60.000 €, je to 39 % dohodnina?

Ima kdo še kak predlog/idejo?

Hvala in lep pozdrav,
Janez G.

Odgovori