Vzdrževani člani??


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
starryNight
Novinec
Novinec
Prispevkov: 4
Pridružen: 15 Mar 2006, 15:26

Vzdrževani člani??

Odgovor Napisal/-a starryNight » 04 Jun 2020, 14:04

Zdravo,

Na pomoč! S partnerjem sva se nekje zaštrikala in oba prijavila otroka kot vzdrževana člana. Zato jaz plačam astronomsko dohodnino za 2019. 🥴🤢

Da se nama to naslednjič ne zgodi več, morava nekaj spremenit. Če bi bila zaposlena, bi bilo enostavno, ker pa sva zdaj oba na Zavodu, ne vem kaj narediti. On je na Zavodu od septembra 2019, jaz pa od maja 2020.

Kako naj uredim, da ima oba otroka vzdrževana le on??

Hvala za odgovore.
Lp.

mansu1
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Prispevkov: 1486
Pridružen: 24 Dec 2007, 11:26
Kraj: Ptuj

Re: Vzdrževani člani??

Odgovor Napisal/-a mansu1 » 08 Jun 2020, 08:55

Če ste prijavila oba otroka kot vzdrževanega družinskega člana, so vsakemu obračunali polovico olajšave. In pravite, da imate kljub temu visoko doplačilo. Če vi ne bi uveljavljali otroka, bi brez olajšave plačali še več. Je logično ?

Kako se lahko v prihodnje izognete takšnim presenečenjem... Na spletu si lahko izračunate, koliko bi plačali oz.koliko bi dobili vrnjene dohodnine. Tam lahko poljubno izračunavate in kalkulirate, kaj se vam bolj splača. Ali uveljavljate vi ali on, ali pol pol itd...V kakšnem primeru, dobite več nazaj. Lahko se zgodi, da eden od vaju doplača, eden dobi nazaj in končna kalkulacija pokaže, na kakšen način se vama splača uveljavljat otroka.
Očitno ste imeli visoke prihodke v letu 2019 in morate zato kljub polovični olajšavi doplačati. Nimate tukaj kaj narediti več. Dobro preglejte dohodninsko napoved, če je pri obeh vse upoštevano, tako kot more bit. Če je kaj narobe, se lahkoše vedno date ugovor. Na koncu koncev, še vedno lahko daste ugovor, da se vam otrok ne upošteva, da se upošteva samo partnerju.
Ampak v takšnem primeru boste še vedno imeli doplačilo, celo višjo.. Sami pa veste, ali bo v tem primeru on dobil več nazaj....
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)

Nina
Administratorka
Administratorka
Prispevkov: 2098
Pridružen: 27 Nov 2002, 19:16
Kraj: Kranj
Kontakt:

Re: Vzdrževani člani??

Odgovor Napisal/-a Nina » 08 Jun 2020, 11:04

Po moje so obema pri plači upoštevali celotno olajšavo za otroka, pri letnem "poračunu" pa se je verjetno res obema upoštevala zgolj polovica.
Sodeč po teh informacijah, se pri nadomestilu upošteva samo splošna olajšava, vendar bi bilo smiselno, da preverite pri svojem svetovalcu in ustrezno uredite:
https://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlit ... adomestilo

Odgovori