Vstop v DDV sistem


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
alen89
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 03 Avg 2020, 11:36

Vstop v DDV sistem

Odgovor Napisal/-a alen89 » 03 Avg 2020, 11:37

Pozdravljeni!

Pred kratkim smo odprli novo podjetje (d.o.o.). Ker bomo večinoma sodelovali z drugimi podjetji in hkrati tudi zaradi nabave določenih osnovnih sredstev (brez davka) smo želeli vstopiti v sistem DDV že na začetku. Na davčni so nas zavrnili :nono: Po njihovih besedah je vstop v sistem DDV možen le v primeru, da presežeš določen znesek...?

Je to res, oziroma kolikor sem jaz seznanjen se lahko vsak podjetnik sam odloči če bo ali ne bo zavezanec za DDV? Ali se morda motim? Ima kdo kakšne izkušnje, oziroma znanje iz tega področja?


Lp

Nina
Administratorka
Administratorka
Prispevkov: 2098
Pridružen: 27 Nov 2002, 19:16
Kraj: Kranj
Kontakt:

Re: Vstop v DDV sistem

Odgovor Napisal/-a Nina » 03 Avg 2020, 13:00

https://www.fu.gov.si/poslovni_dogodki_ ... ja_za_ddv/

"Zavezanec pa se lahko tudi prostovoljno odloči za obračunavanje DDV. V tem primeru mora svojo izbiro vnaprej priglasiti davčnemu organu v elektronski obliki (DDV-P2) in jo uporabljati najmanj 60 mesecev."

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11659
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Re: Vstop v DDV sistem

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 06 Avg 2020, 17:23

Zavezanec se lahko, kot je navedla Nina, tudi prostovoljno odloči za vstop v sistem DDV, ne glede na presežen promet. Do sedaj ob tem nisem naletel na probleme. Stranke so to navedle glede narave njihovega poslovanja, največkrat gre tu za velik delež nabav od zavezancev za DDV. Priporočam pa nek izračun finančnega in poslovnega učinka (predvsem finančnega). Seveda, morate (kot ste vi) ob zahtevku dati tudi neko pisno razlago, zakaj si to želite. Največkrat prinaša finančne pozitivne učinke, v kolikor je delež nabav v primerjavi s zaračunanim razmeroma veliko, oziroma, v kolikor opravljate na primer osebne storitve (na primer prevoze), kjer je zaračunani DDV nižji, ali pa opravljate gradbena dela (vgradnja materiala), kjer obveznost plačila DDV prevalite na kupca.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

Odgovori