ddv pri gostincih
Moderator: Mirko Zbačnik
ddv pri gostincih
Zanima me, ali lahko gostinec( bife, bar ) pri prodaji sladoleda, krofov in sendvičev, ki jih kupi gotove v trgovini oz. ima dobavitelja, zaračuna 8,5%ddv, ali pa se to smatra za opravljeno storitev in je obdavčeno 20%?
Kaj pa je s prodajo sadnega soka? Je to obdavčeno 20% ali je znižana stopnja? Kaj pa priprava in prodaja sadnih kup v kafiču?
Hvala za pomoč.
Kaj pa je s prodajo sadnega soka? Je to obdavčeno 20% ali je znižana stopnja? Kaj pa priprava in prodaja sadnih kup v kafiču?
Hvala za pomoč.
Seveda pa se v praksi utemeljeno postavlja vprašanje, kako naj gostinci pravilno obračunavajo DDV v primerih prodaje izdelkov, katere jim je dovoljeno prodajati zaradi celovitosti njihove ponudbe. Pri razlagi pa ne smemo postopati mimo določbe 66. člena ZDDV, iz katere izhaja, da se za razvrstitev izdelkov na podlagi omenjenega zakona uporablja kombinirana nomenklatura carinske tarife. To pomeni, da pri določanju pravilne davčne stopnje v primeru obdavčitve jogurtov, slaščic, slanih palčk, kornetov in podobnih artiklov v originalni embalaži, kjer res ne gre za pripravo jedi, pač pa za promet z blagom, ki ga je moč uvrstiti v skladu s kombinirano nomenklaturo med izdelke iz prve točke 25. člena ZDDV, lahko sklenemo, da je pri prodaji zgoraj omenjenih izdelkov uporaba nižje davčne stopnje dopustna in kot takšna tudi edina pravilna. Če pa katerikoli izdelek od navedenih izdelkov ni prodan v originalni embalaži, ampak je odpakiran in postrežen, pa se to šteje za pripravo jedi v gostinstvu, kar ponovno pomeni uporabo 8,5-odstotne davčne stopnje.
....zapisano v omenjenem Obrtniku.
....zapisano v omenjenem Obrtniku.