s.p. + subvencija za samozaposlitev+enostavno knjigovodstvo

Odgovori
jpavas
Novinec
Novinec
Prispevkov: 2
Pridružen: 07 Feb 2007, 11:08
Kraj: Ljubljana

s.p. + subvencija za samozaposlitev+enostavno knjigovodstvo

Odgovor Napisal/-a jpavas » 07 Feb 2007, 13:37

Lep pozdrav!

Sem novinka na tem forumu in me predvsem zanima, kako knjižiti subvencijo za samozaposlitev pri s.p.-ju v primeru enostavnega knjigovodstva.

Do sedaj na to vprašanje ni bilo prav specifičnega odgovora, vendar sem uspela priti do dve možni rešitvi:
- sredstva knjižiti dejansko po porabi (to pomeni, iz naslova subvencije vsaki mesec plačati celoten znesek za prispevke),
- sredstva prikazati kot dolgoročno rezervacijo (sredstva enakomerno razdeliti na predvideno obdobje npr. 2 leta in za vsako leto posebej določen del subvencije prikazati kot prihodek).

Ker je rešitev št. 2 morda nekaj uprašljiva, sem mislila, da bi bilo pravilno narediti sklep, ki bi obrazložil porabo subvencije (glej spodaj).

Hvaležna bi bila, ce bi nekdo komentiral rešitev oz. sklep in mi razložil, kako dejansko opraviti knjiženje.

(Mislim, da gre za vnos-e v Knjigo terjatev in obveznosti, ter se na osnovi tega naredi vnos v Knjigo prihodkov, vendar rabim napotke, kako se to naredi.)

LP.

**************


Sklep: Poraba sredstev iz naslova Subvencije za samozaposlitev (Pogodba št. ---------------)


V skladu s Pogodbo o sofinanciranju stroškov spodbujanja podjetništva (Subvencija za samozaposlitev) št. -----------, z dne ---------- je na moj TTR bila nakazana celotna subvencija v znesku (SUB) SIT/EUR.

Dodeljena finančna sredstva so namenjena za plačilo prispevkov za socialno varnost. Dodeljena finančna sredstva ne vključujejo DDV in so oproščena plačila dohodnine (Pojasnilo DURS št. 42401-00366/2005, 27.7.2005).

Glede na določilo Pogodbe o obveznostih prejemnika sredstev (čl. 6), bodo dodeljena finančna sredstva enakomerno porabljena v obdobju 2 let oz. obvezujočem času trajanja samozaposlitve.
To pomeni, da se bodo dodeljena finančna sredstva obravnavala kot dolgoročna rezervacija (dolgoročna časovna razmejitev), ki se bo knjižila v knjigo terjatev in obveznosti ter v knjigo prihodkov enkrat letno oz. po potrebi.

Za potrebe plačila prispevkov za socialno varnost, se bo vsak mesec del sredstev izplačal iz zgoraj omenjenega naslova, preostanek finančnih sredstev potrebnih za celotno plačilo prispevkov pa bom zagotovila sama iz drugih finančnih virov (prihodkov).

Po izračunu subvencija/24 mesece = (SUB) /24
sledi, da je za vsaki mesec delež plačila prispevkov iz naslova subvencije enak (=(SUB) /24) SIT/EUR
(po menjalnem tečaju 1 EUR = 239,64 SIT).

Ker sem prispevke začela obračunavati in plačevati z mesecem mesec, leto, bo potemtakem poraba finančnih sredstev iz naslova subvencije po letih:

(Opomba: priredite po vaših podatkih)

leto št. realiziranih mesecev rezervirana finančna sredstva Valuta

2007
2008


Izjavljam, da bo realizacija subvencije prikazana v bilancah stanja in izkazih uspeha podjetja.

V mesto, datum
Podjetnik
(podpis)


ŽIG:

KLEMENK
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 172
Pridružen: 17 Okt 2006, 13:26
Kontakt:

Subvencija

Odgovor Napisal/-a KLEMENK » 07 Feb 2007, 13:57

Tudi mi smo dobili iz zavoda za zaposlovanje subvencijo za delavca in sicer pod pogojem, da ga zaposlimo za nedoločen čas za najmanj 3 leta. Na DURS so mi razložili, da se lahko znesek razmejuje na tri leta, ker je namenjen pokrivanju stroškov tega delavca. Ni ga potrebno v celoti dati med prihodke v letu prejema, ampak se ga lahko da na dolg.rezervacije. Upam, da sem kaj pomagal.

Odgovori