Vračilo subvencije za s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Kike
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 41
Pridružen: 14 Avg 2009, 22:21

Vračilo subvencije za s.p.

Odgovor Napisal/-a Kike » 30 Nov 2009, 17:14

Bom raje odprla nov topik... Če povzamem svoj problem:

Ker bom zaradi poteka dogodkov - beri
- takojšnjega obdavčenja celotne subvencije, ker sem normiranka - posledičen dvig zavarovalne osnove
- zaradi zgolj 4577 evrov (že odšteti nor.stroški) lastno ustvarjenih prihodkov v 4,5 mesecih delovanja s.p. (odprt 17.8.)
- popolnega zamolčanja teh dejstev s strani Zavoda, Date in OZS na delavnicah

pristala kar v najmanj 3. razredu za prispevke v letu 2010, bom prisiljena zapreti s.p. Niti pod razno ne bom zmogla plačevati 500 ali več evrov prispevkov na mesec. Niti pod razno česa takega nisem pričakovala.

Subvencijo sem prejela novembra. Če je kdo med vami, ki je že vračal subvencijo, zanima me, koliko subvencije bom morala vrniti. Vem, da je 187 evrov na mesec za vsak mesec prehitrega končanja pogodbe, zanima me, kaj je z že plačano akontacijo dohodnine in morebitnim novim davkom (nič me ne more več presenetiti v tej državi).

Ali moram znesek vrniti v enem šusu ali lahko na obroke? Del zneska sem porabila za nakup računalnika in programa za prevajanje.

Na forumu mladi podjetnik je nekdo napisal
vrneš z davkom in prispevki
Kakšnimi prispevki, koliko % davka?

TA SUBVENCIJA JE BILA NAJVEČJA MOŽNA NAPAKA, KAR SEM JIH LAHKO NAREDILA.

Hvala za pomoč.

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7833
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Vračilo subvencije za s.p.

Odgovor Napisal/-a slovan » 30 Nov 2009, 18:14

Kike predlagam, da pošljete pisno vprašanje na davčni urad: DURS in povprašate kakšen je postopek. Gre za to, da verjetno ni nikogar v Sloveniji, ki bi vam na to znal odgovoriti. Doslej so vam odgovarjali na to kaj morate plačati ob nakazilu (dohodnina), ne pa tudi na to, kakšen je postopek pri vračilu subvencije (ali v celoti, ali v primeru predčasnega zapiranja s.p.-ja ipd) - v pogodbi imate sicer, da vračate v sorazmernem delu, vendar vam niso napisali od katerega zneska: bruto ali neto. Pravilno bi bilo v neto znesku, preveč plačan davčni odtegljaj pa bi si moral Zavod sam refundirat od davčnega organa-države. Zavezancem pa bi se vračilo moralo upoštevati kot zmanjšanje njihovih obdavčljivih dohodkov. To je teoretični model, v praksi pa ????

lp

Kike
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 41
Pridružen: 14 Avg 2009, 22:21

Re: Vračilo subvencije za s.p.

Odgovor Napisal/-a Kike » 30 Nov 2009, 18:16

Imate prav, to bi bilo edino pravično, če bi že morala vračati. Grem jutri v akcijo na Zavod...

bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 109
Pridružen: 06 Apr 2003, 13:24
Kraj: Slovenia

Re: Vračilo subvencije za s.p.

Odgovor Napisal/-a bpp » 06 Dec 2009, 19:54

Kolikor ni logično, pa vendar.....
Tisti, ki so se samozaposlili (kot s.p., ali kakšen drug poklic) in prejeli subvencijo ob samozaposlitvi in se odločili za normirane stroške,
so na boljšem od tistih, ki so se odločili voditi poslovne knjige. Ministrstvo za delo....oz. Zavodi za zaposlovanje namreč ne poročajo
MF DURS o izplačanih subvencijah, kar pomeni, da jih "normirci" sploh nimajo v prihodkih.....
in če so se posamezniki samozaposlili decembra 2009 in bodo decembra izstavili račun za 9.400€ ter zanj prejeli plačilo, bodo v letu 2010
ohranili osnovo za prispevke od minimalne osnove (trenutno znaša 597,43€),
če bi pa vodili knjige, bi se morali razvrstiti v najvišjo pokojninsko osnovo.
Takle imamo...vsaj za leto 2008 je veljalo tako......
sem videl dohodninske odločbe za 2008, v katere niso bile vključene subvencije in razvrščanje
v zavarovalne osnove ni upoštevalo obdobja ustvarjenih prihodkov, ampak so upoštevali le podatke iz odločbe za dohodnino,
iz katere pa seveda ni razvidno, kdaj je zavezanec registriral dejavnost.

Kike
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 41
Pridružen: 14 Avg 2009, 22:21

Re: Vračilo subvencije za s.p.

Odgovor Napisal/-a Kike » 07 Dec 2009, 18:24

Tega posta pa ne razumem - na podlagi česa ste to napisali?

DURS mi je že odtegnil dohodnino od celotne subvencije v enem šusu - takoj, ko mi je subvencija bila nakazana (bila sem prva generacija srečnikov, ki je to doživela, pred novembrom 2009 tega ni bilo). Torej mi bodo celotno subvencijo šteli kot prihodek v enem mesecu - v novembru.

Tudi glede razvrstitve v razrede glede na zaslužek kot normirani s.p. mi vsi računovodje trdijo drugače kot vi - da namreč ni važno, ali sem kot s.p. v enem ali v 12-ih mesecih zaslužila neko vsoto. Če sem konkretno v štirih mesecih in pol delovanja svojega s.p.-ja zaslužila 4500 evrov + prejela bruto 4500 evrov subvencije, bodo na podlagi teh 9000 evrov ustvarjenih v 4,5 mesecih to vsoto delili s 4,5, dobljeni znesek pa pomnožili z 12. Na podlagi tega zneska bodo menili, da je to moj pričakovani dobiček v letu (ki je v mojem primeru daaaaleč od resnice).

In prav zaradi tega, ker se mi šteje celotna subvencija kot dobiček v enem mesecu, bom padla v najmanj 3. razred za prispevke, medtem, ko si bodo ostali s.p.-ji ta znesek lahko razdelili na 24 mesecev - in se seveda izognili višjemu razredu!

Tako, da ne razumem zakaj naj bi normirci bili na boljšem - kolikor jaz razumem, smo absolutno na slabšem!

orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 842
Pridružen: 31 Avg 2009, 10:00

Re: Vračilo subvencije za s.p.

Odgovor Napisal/-a orljek » 07 Dec 2009, 20:16

"Ministrstvo za delo....oz. Zavodi za zaposlovanje namreč ne poročajo
MF DURS o izplačanih subvencijah, kar pomeni, da jih "normirci" sploh nimajo v prihodkih....."

Če je to bilo za leto 08 - sicer dvomim, ampak vse je mogoče - morda se bo oglasil še kdo z lastno izkušnjo - letos to ne drži.

LP

klemens296
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 06 Nov 2009, 08:31

Re: Vračilo subvencije za s.p.

Odgovor Napisal/-a klemens296 » 02 Apr 2010, 13:21

Sem normiranec in lahko iz prve roke potrdim, da DURS ni upošteval subvencije. Subvencijo sem dobil oktobra 09, akontacije niso obračunali. Imam pa tudi informacijo, da so od novembra 09 začeli obračunavati akontacijo in je možno, da se tem prejemnikom subvencija že pokaže pri izračunu dohodnine. Lucky me?

orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 842
Pridružen: 31 Avg 2009, 10:00

Re: Vračilo subvencije za s.p.

Odgovor Napisal/-a orljek » 02 Apr 2010, 13:33

Srečko na kvadrat!
Želim vam, da ne bodo tega našli niti kasneje. lp

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7833
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Vračilo subvencije za s.p.

Odgovor Napisal/-a slovan » 02 Apr 2010, 13:47

klemens296 napisal/-a:Sem normiranec in lahko iz prve roke potrdim, da DURS ni upošteval subvencije. Subvencijo sem dobil oktobra 09, akontacije niso obračunali. Imam pa tudi informacijo, da so od novembra 09 začeli obračunavati akontacijo in je možno, da se tem prejemnikom subvencija že pokaže pri izračunu dohodnine. Lucky me?
Kolikor ste že prejeli informativni izračun za leto 2009 (31.03.) in vam niso upoštevali, še ne pomeni, da vam je ne upoštevajo kasneje z npr. odmerno odločbo - popravek informativnega izračuna po uradni dolžnosti. Zavod za zaposlovanje, kot izplačnik teh dohodkov, je moral za preteklo leto javiti dohodke enako do 31.01. kot to velja za druge subjekte. In dvomim, da je zavod le seznam dohodkov za tiste od novembra dalje, ko so pričeli obračunavati tudi akontacijo dohodnine. V tem primeru bi lahko sprožili "nesrečniki" postopek za neenakopravno obravnavo (saj zakon velja za vse enako): to pa pomeni, ali se tudi pri njih ne upošteva subvencija (s spremembo zakona!!!) ali pa se prične postopek revizije izdanih informativnih izračunov (ki postanejo odločbe po določenih dnevih) in upoštevanje subvencije tudi pri ostalih... Počakajmo!

lp

Kike
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 41
Pridružen: 14 Avg 2009, 22:21

Re: Vračilo subvencije za s.p.

Odgovor Napisal/-a Kike » 03 Jul 2010, 18:17

Mislim, da so pošiljali za nazaj, tak je bil sklep, to so meni rekli po telefonu. Sicer ste pa res srečko!

No, mene so s to subvencijo dobesedno likvidirali, davčna kontrolorka mi je v maju 2010 3x slovesno zatrdila, da ostanem v prvem razredu.. in v juniju sem prejela odločbo, da sem padla v 3. razred. Če bi mi to povedala maja, bi do konca maja zaprla s.p., tako pa je naneslo, da sem ga lahko zaprla šele s 30.6. - in davčna mi je za dva meseca zaračunala 1000 evrov prispevkov. In zdaj sem v totalnem minusu, morala pa bi vrnit še polovico subvencije (je to polovica od 3600 - ker so mi dohodnino že trgali - ali polovica od 4500?)

Na Zavod še nisem nič javila, se mi pa že cel dan plete po glavi tole vprašanje...

V bistvu sem se zašila, da nisem namesto s.p. raje vzela statusa kulturnice, ker bi ga zaradi moje dejavnosti lahko. Tam bi imela 40% normirane stroške (dejanskih stroškov res nimam).

Moj s.p. je zdaj zaprt, jutri se moram še odjavit iz pok. in zdr. zavarovanja... kaj pa če se sedaj prijavim za status kulturnice? V kateri razred za prispevke bi potem padla, spet v prvi, ali bi ostala v tretjem razredu zaradi odločbe za s.p. - ampak tega zdaj ni več, torej je odločba nična za status kulturnice ali...?

Če bi padla spet v prvi razred, bi to bilo super in bi mi zneslo.. Bi se dalo potem na Zavodu zmutit, da sem pač spremenila obliko samozaposlitve, da ne rabim vračat subvencije? Saj bi dejansko bila še naprej samozaposlena, delam itak isto kot prej na avtorske ali s.p. .. samo prispevkov bi plačevala bistveno manj :D

haidy
Novinec
Novinec
Prispevkov: 4
Pridružen: 30 Jun 2010, 15:22

Re: Vračilo subvencije za s.p.

Odgovor Napisal/-a haidy » 05 Jul 2010, 21:59

pozdrav,


vem, da ne odgovarjam na tvoje vprašanje, vendar bom neizmerno hvaležna kakšnega nasveta.

sem pred preveritvijo poslovne ideje in v vrsti za odprtje sp-ja. imam možnost pridobiti status samozaposl. v kulturi oz samost. kult. delavca.
na informativnem posvetu so nam na Zavodu zagotavljali, da subvencija ni obdavčena in da se jo da porazdeliti na 12 mesecev - čeprav ni logike zakaj bi jo, če ni obdavčena.
moji prihodki letno ne bodo presegali 25.000 e, nikoli. tudi ne vem kaksna je razlika med sp-jem s sskd ali brez.

kaj naj torej naredim oz česa naj ne naredim? kje naj bom pazljiva? priznam da o davkih in racunovodstvih nimam pojma.

hvala in vso sreco pri resevanju financne situacije!

Kike
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 41
Pridružen: 14 Avg 2009, 22:21

Re: Vračilo subvencije za s.p.

Odgovor Napisal/-a Kike » 05 Jul 2010, 22:07

SUBVENCIJA JE OBDAVČENA. NA ZAVODU ZA ZAPOSLOVANJE (torej na teh delavnicah) PREDAVATELJI NIMAJO POJMA.

To govorim iz lastnih tragičnih izkušenj minulega leta. Sem spraševala kot navita, pa sploh ne vedo, kako stvari so - in povsem samozavestno podajajo povsem napačne informacije. Enako velja za davčne kontrolorje - tema od točnosti informacij v mojem primeru.

Če boš imela normirane stroške - s.p. ali status kult. - ti bodo subvencijo takoj obdavčili, ti pobrali akontacijo dohodnine in subvencijo vrgli v isti koš kot tvoje redne dohodke (na izpisu za akontacijo dohodnine ni vržena v kakšen posebni predalček). Prednost statusa kult. je, da imaš 40% nor. stroške, pri s.p. pa lahko imaš le 25%. Ostalo je isti šmorn glede subvencije.

Če ne boš imela normiranih stroškov, si subvencijo lahko razdeliš na več mesecev (in si morda prihraniš višji razred za prispevke). Ko bi le nam kdo lani to povedal.

Odgovori