Amortizacija


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
s12
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 201
Pridružen: 10 Dec 2006, 14:20

Amortizacija

Odgovor Napisal/-a s12 » 08 Nov 2018, 20:49

Pozdravljeni,
stole vodimo v registru OS. Sklep je da vrednosti do 100 eur damo v register ter takoj v stroške. Sedaj pa smo dobili stole po vrednosti 230 eur. Je narobe če jih amortiziramo na dve leti, v DDPO ne prilagajamo osnove. - tako bi obravnavali vse stole do vrednosti 500 eur.
Hvala

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11562
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Re: Amortizacija

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 09 Nov 2018, 10:57

Vađ interni sklep je, da stole v vrednosti do 100 € vodite kot drobni inventar v okviru OS, davčni predpisi omejujejo to do 500 €. Načelo je, da se vsa istovrstna osnovna sredstva vodijo enako. To sklepam iz vašega zapisa, da ste jih vnesli v register OS. Vaš sklep velja le za amortizacijo za poslovne namene, to je za ikaz uspeha, medtem, ko ne glede na vaš sklep, je davčno priznana amortizacija 20 % letno.

Težko je to obravnavati v smislu "enake obravnave istovrstnih sredstev". Še večja težava je pri mobilnikih, sah ga lahko kupimo le za 1 €, vendar moramo tudi tega voditi na enak način kot tistega za 800 €,

Teh dilem "istovrstnosti" je več in so na nek način premalo definirane, vsak si lahko kaj razlaga po sovje. Predlagam, da vodite amortizacijo za davčne namene za vse enako, ter za znesek amortizacije sredstev, odpisanih 100 % v poslovnem letu v davčnem obračunu povečate davčno osnovo.

Pri pohištvu niti ni toliko "bistveno", kot pri aparatih. Pohištvo bi lahko, tudi druga OS v tej vrednosti, vodili tudi kot material, se pravi na kontih skupine 32,. A če jih obravnavate kot drobni inventar v okviru osnovnih sredstev, lahko za male aparate, strojčke, uveljavljate olajšavo za investiranje v višini 40 %.

Tako je moje razmišljanje. Ko sprejemamo sklepe, je težko predvidet vse dileme, ki se nato pokažejo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

Odgovori