Reprezentanca-gostinski lokal


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
milo
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 95
Pridružen: 06 Sep 2006, 13:17

Reprezentanca-gostinski lokal

Odgovor Napisal/-a milo » 06 Feb 2019, 15:38

Pozdravljeni,

Prosila bi za nasvet glede vodenja reprezentance v primeru pogostitve poslovnih partnerjev v lastnem lokalu. Podjetje ima znotraj poslovnih prostorov tudi lasten gostinski lokal. Glavna dejavnost podjetja je sicer izdelava elektronskih naprav. V primeru obiskov in sestankov s poslovnimi partnerji podjetje le te pogosti z napitki in včasih tudi prigrizki (narezki, rogljički ipd.). Sedaj pa me zanima kako najbolj pravilno voditi reprezentanco.

Ker sem zasledila več načinov evidentiranja bi prosila za nasvet. Nekateri namreč prikazujejo reprezentanco skozi redno prodajo-in s tem skozi prihodke tako, da izdajo račun ter si obračunajo DDV. Na drugi strani pa si ta račun zavedejo ter knjižijo kot reprezentanco (s tem, da se DDV razumljivo ne odbija). Ali je smiselno, da se ''prodaja'' blaga, ki je dejansko bila reprezentanca zavede v prihodkih? Ali bi bilo bolje narediti popravek prihodka za del, ki se nanaša na reprezentanco? Sama se sicer bolj nagibam k popravku.

Drugo vpršanje pa je ovrednotenje reprezentance. Do sedaj smo reprezentanco ovrednotili po nabavnih cenah materiala+DDV. Zasledila pa sem, da si določena podjetja obračunavajo lastno ceno (s pribitkom za določen odstotek) za artikle, ki se porabijo za reprezentanco. V katerih primerih bi morali ta pribitek upoštevat?

Hvala za pomoč in lep pozdrav.

Odgovori