Prenos dejavnosti


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mansu1
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Prispevkov: 1455
Pridružen: 24 Dec 2007, 11:26
Kraj: Ptuj

Prenos dejavnosti

Odgovor Napisal/-a mansu1 » 21 Avg 2019, 11:11

Pozdravljeni,

zadeva, ki mi ne da miru pa mi lahko mogoče kdo pomaga.... Vse se je dogajalo preden sem prevzela vodenje, sledim dokumentaciji, ki mi je na razpolago in vendar ne vem, kako naj rešim.

Leta 2009 je bil prenos dejavnosti s.p. na d.o.o. - oče na sina.

Imam stanje na kontu 165 (ki ima naziv terjatev do s.p.). Na ta konto se je knjižil znesek pri prenosu in sicer se je zapiral konto 920 ter se je ta saldo preknjižil na 165.

Potem pa stanje na kontu 285 ( ki ima naziv obveznost do s.p.). Kaj je na tem kontu nimam papirne podlage, vendar koliko sem uspela razvozlati, so to bile med drugim tudi obveznosti do podjetnika iz naslova potnih nalogov in ostalih stroškov. Možno je tudi, da gotovinski računi.

Stanje na teh dveh kontih je torej že od leta 2009, in vsako leto se to vleče naprej.

Kaj moram pri tem narediti, da bo pravilno?

Prosim, kakšno mnenje...


Hvala in lep dan :D
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7803
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Prenos dejavnosti

Odgovor Napisal/-a slovan » 21 Avg 2019, 17:30

920 Pritoki in odtoki denarnih sredstev (do 31.12.2012)….
Debetni saldo tega konta (in prenos na konto 165 v d.o.o.) naj bi predstavljal prenose denarnih sredstev iz podjetja v gospodinjstvo po presečnem datumu, ki je veljal za datum preoblikovanja s.p.- oziroma prenosa na kapitalsko družbo in do datuma vpisa prenosa na kapitalsko družbo sina. Za to obstajajo knjigovodske listine.

Kreditni saldo tega konta (in prenos na 285 v d.o.o.) naj bi prestavljal prenose iz gospodinjstva v podjetje za isto časovno obdobje kot to velja za debetni saldo: od presečnega dne do datuma vpisa prenosa v register. Kolikor pa je stanje na kontu 285 sestavljeno iz obveznosti za neizplačane potne naloge (v s.p.-ju bi to evidentirali na 41/92), bi te poslovne dogodke praviloma knjižili kot obveznost do delavcev, saj se je podjetnik zaposlil v d.o.o.-ju.
Kakorkoli, bi po vpisu preoblikovanja v sodni register, ta dva konta medsebojno pobotali in kolikor ostane terjatev, bi jo moral bivši podjetnik poravnati in obratno, če ostane stanje na kontu 285, bi moral d.o.o. poravnati svojo obveznost podjetniku/zaposlenemu.

Za lažjo presojo pravilnosti pobota in ostalih knjiženj pridobite dokumentacijo prenosa in knjiženja po vpisu prenosa v register (predvsem za obdobje od presečnega dne do vpisa v register). Na ta način boste dobili podatek, ki izvira iz tega obdobja. D.o.o. mora določeno dokumentacijo hraniti najmanj 10 let, tako da obstajajo knjigovodske listine tega knjiženja.

Bolj podrobno ne morem komentirati, saj ni vseh podatkov, ki so potrebni za presojo: za kakšno vrsto prenosa na d.o.o. gre; ali davčno nevtralni prenos; ali gre za prenos dejavnosti ob upokojitvi...….

lp

mansu1
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Prispevkov: 1455
Pridružen: 24 Dec 2007, 11:26
Kraj: Ptuj

Re: Prenos dejavnosti

Odgovor Napisal/-a mansu1 » 22 Avg 2019, 06:49

Hvala, ga.Slovan za komentiranje...
Šlo je za prenos dejavnosti ob upokojitvi.
Bom še brskala po arhivu, da vidim, če najdem kaj. Za konto 165 sem našla listine, ki dokazujejo, da je šlo za prenos denarja v gospodinjstvo, za konto 285 pa nič konkretnega. Na presečni dan prenosa je bilo stanja na kontu 285 nekaj malega, na koncu leta pa se kar pojavi nek večji znesek, bog ve od kod. Torej, če najdem povezavo, lahko z dokumentacijo, ki dokazuje podlago stanja na kontih med seboj pobotam. Torej grem še brskat.
Hvala in lep dan.
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)

Odgovori