Knjiženje tranzitnih poslov (agent/principal)


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Jakax
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 14 Maj 2020, 14:37

Knjiženje tranzitnih poslov (agent/principal)

Odgovor Napisal/-a Jakax » 14 Maj 2020, 14:51

Pozdravljeni,

v našem podjetju delamo ogromno tranzitnih poslov, se pravi blago potuje direktno od proizvajalca k prejemniku blaga (kupcu), mi kot posrednik pa le obdelamo dokumente, se pravi prejmemo fakturo dobavitelja in na podlagi prejete fakture izdamo fakturo kupcu z našo provizijo seveda. Vsi ti posli so se knjižili tudi med prihodke.

Sedaj pa je neka revizijska hiša izdala mnenje, da v tem poslu nastopamo kot agent in da se prodaja ne sme knjižiti med prihodke, knjiži se samo razlika v ceni. Kot razlog so navedli, da kot posrednik nimamo kontrole nad blagom oz. nismo lastnik blaga. S tovrstno prodajo se ukvarjamo že 10 let, prodaja pa se je vsa leta knjižila med prihodke, sedaj je pa to kar naenkrat problem.

Vrjetno vas ni veliko s podobnimi izkušnjami, vseeno pa upam, da ima morda kdo kakšno idejo kako ali je zadeva kakorkoli rešljiva ? V kolikor bi se mi kot posrednik en dan prej obremenili z zalogo in naslednji dan razdolžili in "peljali" blago do stranke, bi prodajo lahko knjižili med prihodke. Vem, da je vse skupaj napisano bolj laično, vseeno upam, da dovolj razumljivo :)

Hvala :)

Odgovori