Inšpekcijski nadzor

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Zoris
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 440
Pridružen: 19 Apr 2005, 12:40

Inšpekcijski nadzor

Odgovor Napisal/-a Zoris » 27 Nov 2014, 09:40

Pozdravljeni,
Še tukaj postavljam moja vprašanja in prosim za vaša mnenja.
Nadzor je določen s prejetim sklepom. Predmet nadzora: davki in prispevki od dohodkov fizičnih oseb iz zaposlitve.
Zahteva organa je, da predložimo:
prejete račune, izdane račune, izpiske TRR, blagajno in
pogodbe s poslovnimi partnerji ter pogodbo za štipendijo

Moti me to, da je v sklepu določen le delni nadzor, zahtevajo pa se dokumenti, ki omogočajo celostni nadzor.
Vem, da je na vseh področjih možno, da se z mnenjem inšpektorice oziroma inšpektorjem ne bomo strinjali. Dejstvo je, da nimamo zaposlenih. Imamo samo pogodbo o štipendiranju za kadrovsko štipendijo, ki je bila sofinancirana in je bila pogodba o sofinanciranju opovedana (verjetno prijava s te strani). To pa nima nič s pregledom davkov in prispevkov iz zaposlitve.

Zato postavljam vprašanje: kako naj na zahtevo o dostavi celotne dokumentacije reagiramo pred oziroma ob nadzoru ali po nadzoru.
V primeru, da predložimo vso dokumentacijo in ugotovi določene nepravilnosti, ali nas lahko kaznuje, če pa celostni nadzor ni bil določen s sklepom.


Obseg postopka
Po obsegu se izvaja celostni nadzor oziroma delni nadzor, kar mora biti opredeljeno v sklepu. V kolikor se izvaja celostni nadzor, ima inšpektor pravico preveriti vse vrste davkov in izpolnjevanje vseh davčnih obveznosti zavezanca. Pri delnem nadzoru gre zgolj za preveritev posameznih vrst davkov, obveznosti oziroma poslov. Na tem mestu opozarjamo, da je bistvena vsebina sklepa. Inšpektor namreč lahko opravlja le tista dejanja oziroma nadzor, ki je opredeljen v sklepu. Po vročitvi sklepa se zavezanec na uvodnem pogovoru seznani z vsebino sklepa in z inšpektorjem pogovori glede poteka samega postopka.

Odgovori