Osnova za nadomestila (praznik, dopust)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
luvi
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 77
Pridružen: 28 Sep 2010, 15:54

Osnova za nadomestila (praznik, dopust)

Odgovor Napisal/-a luvi » 02 Jun 2020, 15:32

Zaposleni se ne strinja z višino plačila nadomestila za dopust in praznike.

Za osnovo za izračun dopusta smo vzeli vrednost urne postavke tekočega meseca + dodatek za delovno dobo. V prejšnjem mesecu in tudi predhodnih dveh mesecih je zaposleni prejel k redni plači vsak mesec še dodatek za uspešnost (stimulacijo) zaradi česar je bila bruto urna postavka prejšnjega meseca 10% višja, povprečna urna postavka za 3 mesecev pa 8% višja.
Glede na določilo 7.odstavka 137. člena ZDR-1 (kjer v zadnjem stavku piše : "Višina nadomestila plače ne sme presegati višine plače, ki bi jo delavec prejel, če bi delal. ") smo mu dopust obračunali po urni postavki tekočega meseca in na dobljeni bruto znesek obračunali še dodatek za delovno dobo.
Delavec trdi (baje po posvetu z davčno svetovalko?), da bi morali upoštevati 3-mesečno povprečje, z vsemi dodatki, kar pomeni, da bi v času, ko je na dopustu prejel višje plačilo, kot če bi delal (delovna uspešnost se namreč mesečno spreminja oz. jo dobijo posamezni zaposleni, kadar presegajo normo ali dosegajo pri delu rezultate, ki so nad pričakovanji nadrejenih oz. delodajalca). Pri obračunu plače je osnova za obračun dodatka za delovno uspešnost vedno efektivno delo.

Prosim za pojasnilo, če kdo ve, na osnovi katerih zakonskih ali drugih določil je delavec upravičen do višjega plačila nadomestila za dopust (in enako za praznik) oz. drugačnega načina izračuna.

P.S. Ali je prav, da za osnovo za izračun nadomestila za bolniško odsotnost (bolezni in poškodbe izven dela) do 30 dni, ki gre v breme delodajalca, vzamemo povprečno urno postavko prejšnjega meseca, kjer so upoštevani vsi dodatki (tudi delovna uspešnost)?

Odgovori