pogodba - da bo po črki zakona

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Jabolko123
Novinec
Novinec
Prispevkov: 4
Pridružen: 24 Jun 2020, 13:21

pogodba - da bo po črki zakona

Odgovor Napisal/-a Jabolko123 » 01 Okt 2020, 11:08

Pozdrav vsem.
Imam vprašanje. Delodajalec išče novega delavca. Vsakemu, kateri pokaže željo za delo omogoči, da se preizkusi. Glede na to, da ta preizkus po navadi traja od nekaj ur (npr.4 ure) do največ 3 dni me zanima, ali je zakonito, da s tem "delavcem" podpiše podjemno pogodbo?
Ti delavci v tem poskusnem delu (pred podpisom pogodbe o zaposlitvi) ne delajo samostojno in ne opravljajo vseh del, gre bolj za pridobivanje občutka, ali se vidi v tem podjetju in takšnem delu- vse brez obveznosti na obeh straneh.
Ker so nekateri že polno zaposleni drugje vzamejo kakšen dan dopusta in pridejo pogledat, zato pogodba o zaposlitvi ne pride v poštev.
Ima kdo podobne izkušnje in kaj predlagate? Je podjemna pogodba v tem primeru upravičena?
Hvala

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11672
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Re: pogodba - da bo po črki zakona

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 02 Okt 2020, 12:30

Preizkusna doba je del pogodbe o zaposlitvi, v kateri dogovorita tudi kriterije in način ugotavljanja. Slediti je potrebno delovno pravni zakonodaji. Ravno tako je potrebno biti pazljiv pri sklepanju podjemne pogodbe, da nima mogoče značilnosti delovnega razmerja. Ne poznam za kakšno delo gre, a verjetno gre za enostavno opravilo, saj je čas preizkusa nekam kratek.

Ne pravim, da se s tem še nisem srečal, a oblike preizkušanja so različne, bolj ali manj nelegalne, tudi kot delo na črno za nekaj časa. V vašem primeru je vsaj "formalno" krit. A v kolikor se kandidat pritoži, je pa lahko mučno.., tudi za kandidata.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

Odgovori