Zakaj imamo negativni kapital, kaj se upošteva?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Ada81
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 23 Jul 2022, 18:13

Zakaj imamo negativni kapital, kaj se upošteva?

Odgovor Napisal/-a Ada81 » 23 Jul 2022, 18:43

Imamo podjetje d.o.o. in smo do epidemije vedno solidno poslovali, vedno smo prikazali nekaj tisočakov dobička.
Epidemija pa je našo branžo spravila na kolena, ampak kljub situaciji smo solidno preživeli. Imamo pa negativen kapital, sicer samo 700 eur, zaradi česar nam banka noče podaljšati limita, katerega so nam ponudili, ko smo rabili pred leti en manjši kredit. Ker limita zaradi krize nismo čisto pokrili, imamo zdaj tu in tam težave, ko moramo kakšno stvar plačati oz. založiti prej, kot dobimo plačilo od strank. Neplačnikov hvala bogu nimamo, samo med valutami pride do razmaka.

Ker nisem knjigovodja, bom opisala po domače.. Prvo leto epidemije nam je promet padel 70% v primerjavi s prejšnjimi leti, bili smo na čakanju in prejeli precej pomoči od države, da smo preživeli. Lansko leto smo delali samo še 30% manj kot pred epidemijo in spet prejeli nekaj pomoči države. Lepo smo zvozili, ampak zdaj razmišljam, od kod imamo negativni kapital, čeravno pičlih 700 eur. Vem, da je knjigovodkinja rekla, da mora biti bilanca taka, da ne bomo rabili pomoči vračati, ampak banka tega ne razume in ne upošteva. V praksi ima podjetje nepremičnino, na trgu trenutno vredno vsaj cca. 100 tisočakov in dva avta, oba skupaj vredna cca. 30 tisočakov. Na računu smo trenutno v plusu, saj bi imeli sicer nedovoljen minus, tega nimamo. Zelo pomemben podatek je, da nimamo nobenih dolgov do banke, niti do nikogar drugega. Banka pa zdaj dejansko smatra, kot da smo v minusu za več, kot ima podjetje premoženja. Razumem, da je poslovna nepremičnina po gurs-u vredna morda celo pol manj kot je tržna vrednost, pa vseeno.. Če bi mi bili v taki "buli", potem že zdavnaj sploh ne bi več poslovali, ker preprosto povedano že davno ne bi imeli sredstev.

Je možno, da se vse te prejete pomoči niso nikamor štele v bilanco in zdaj izgleda, kot da tega denarja nismo imeli, smo pa ga porabili za režijske stroške? Ker drugače tega jaz ne znam razumeti.

sevad71i
Novinec
Novinec
Prispevkov: 6
Pridružen: 26 Jul 2017, 11:04

Re: Zakaj imamo negativni kapital, kaj se upošteva?

Odgovor Napisal/-a sevad71i » 01 Avg 2022, 20:41

Pozdrav,

niste navedli katero banko imate ?

Nekatere banke so " zatežene " in nikakor ni moč delati z njimi, pri obračunu provizije pa kar na vrhu .

Trg ponuja veliko drugih bank, ki imajo lahko bolj " normalen " odnos .

Odgovori