Davčni obračun za normirance in terjatve (sem upnik)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
normiranec101
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 09 Feb 2019, 23:47

Davčni obračun za normirance in terjatve (sem upnik)

Odgovor Napisal/-a normiranec101 » 10 Feb 2019, 00:01

Pozdravljeni!
Imam s.p. in sem normiranec. Pripravljam obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD) za leto 2018 na eDavki in vas prosim za pomoč.

Za podjetje Dolžnik d.o.o. sem v preteklem letu opravljal storitve in sproti izdajal račune za opravljene storitve. Ker mi dveh računov niso plačali, sem novembra na ta dva računa podal izvršbo, kjer sem zahteval tudi poplačilo zakonsko zamudnih obresti in povračilo sodnih stroškov.

Dolžnik d.o.o. je na prvi račun podalo ugovor, češ da storitev ni bila opravljena in sodišče je odločilo, da se bomo o tem računu pravdali - postopek se bo odvijal v letu 2019. Kako pri davčnem obračunu obračunati vrednost tega računa oz. izpolniti obrazec? Ali ga prištejem k prihodkom za leto 2018 ali ne?

Za drugi račun je bil izdan pravnomočni sklep, ki nalaga, da Dolžnik d.o.o. plača ta račun z obrestmi in povračilom sodnih stroškov. Tako sem januarja 2019 prejel nakazilo v višini tega račun, niso pa bile plačane obresti in sodni stroški - to bo verjetno nakazano naknadno.
- Ali nakazilo, ki sem ga že prejel januarja 2019, prištejem k prihodkom za za leto 2018?
- Kako naj v obračunu obravnavam povračilo sodnih stroškov, čeprav še ni bilo nakazano? Ga prištejem k prihodkom za leto 2018? Povračilo sodnih stroškov bo dobesedno povračilo - v letu 2018 je bil to zame strošek, v letu 2019 pa bo prihodek.
- Kako naj v obračunu obravnavam obresti, ki še niso bile nakazane? Za obresti niti ne vem, kako visoke bodo - od sodišča nisem dobil obračuna ali kaj podobnega. Bo pa to prihodek. Ali jih prištejem k prihodkom za leto 2018, čeprav še niso bile nakazane?

Najlepše hvala vsem, ki se boste odzvali!

Odgovori