NALOŽBA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 706
Pridružen: 30 Jun 2004, 12:18

NALOŽBA

Odgovor Napisal/-a aj » 11 Dec 2014, 11:32

Matično podjetje je kupilo hčerinsko podjetje. to hčerinsko podjetje posluje z dobičkom. Kaj bi morala narediti v matičnem podjetju; bi morala povečani naložbo, na kakšen način oz. na podlagi kakšnega izračuna?

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7842
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: NALOŽBA

Odgovor Napisal/-a slovan » 12 Dec 2014, 09:41

Naložbe vrednotite glede na sprejeto računovodsko usmeritev: po nabavni vrednosti; preko poslovnega izida ali preko kapitala.
Pri uporabi metode nabavne vrednosti ostaja vrednost naložbe ves čas enaka (gre predvsem za dolgoročno naložbo s katero bo dosegalo donos: prejeto dividendo oziroma prejet delež na dobičku): ni pripisa pripadajočega poslovnega izida ali odpisa zaradi izgube v naložbenem podjetju. To velja predvsem za tiste naložbe - delnice, deleže, katerih tržno vrednost ni mogoče ugotoviti, ker ne nastopajo na delujočem trgu. Poglejte tudi SRS 3: 3.52. V posamičnih računovodskih izkazih se finančne naložbe v odvisna podjetja, skupaj obvladovana podjetja in pridružena podjetja obračunavajo
– po nabavni ceni ali
– v skladu s tem standardom.


Pri vrednotenju preko poslovnega izida gre za naložbe, ki so razvrščene za prodajo (namenjene so trgovanju in ne doseganju donosov) in njihov učinek lahko ugotovimo na podlagi tržne vrednosti naložbe (pošteno vrednost naložbe, delujoč trg vrednostnih papirjev..). Podobno je tudi pri vrednotenju preko kapitala, rezultat preračuna na novo pošteno vrednost pa predstavlja presežek iz prevrednotenja v okviru kapitalskih postavk.

V vašem primeru: če "odvisno podjetje" dosega dobiček - ga izkazuje v IPI in BS to ne vpliva na vrednost naložbe v poslovnih knjigah naložbenika. Če pa je sprejet sklep o razporeditvi dobička, se ta razporeditev pri naložbeniku kaže: 15/77 in ko je ta nakazan: 110/15.

lp

Odgovori