Vabilo za predložitev dokazil DURS

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
partyzan
Novinec
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 27 Apr 2007, 18:52

Vabilo za predložitev dokazil DURS

Odgovor Napisal/-a partyzan » 03 Okt 2009, 14:17

Pozdravljeni

Iz DURSa sem dobil vabilo za predložitev dokazil oz. pojasnil za izvzem nepridobitnih prihodkov v obračunu davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2008.
Dalje v vabilu piše, da mora zavezanec za davek za vse svoje trditve v davčnem postopku predložiti dokazila v skladu s 77. členom ZDavP-2.

Zanima me kakšna pojasnila morem sedaj posredovati, saj ko sem marca elektronsko oddal Obraču davka od dohodkov pravnih oseb, nisem dodal nobene priloge oz. pojasnila. Bo dovolj, če sedaj kot pojasnila pošljem enake podatke, kot sem jih poslal na AJPES (bilanca stanja, izkaza poslovnega izida, opis društva, zapisnik občnega zbora).

Lep pozdrav

mneja
Novinec
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 26 Apr 2006, 06:36

Re: Vabilo za predložitev dokazil DURS

Odgovor Napisal/-a mneja » 04 Okt 2009, 11:37

Živjo,
Mi smo tudi dobili to ''vabilo''. Sem poklicala na DURS, pa je treba poslati razčlenjena sredstva: katera in zakaj si jih opredelil kot nepridobitna. Na primer: članaranina, znesek, po tem in tem členu, je članarina opredeljena kot nepridobitno sredstvo itd. Dokazat jim moramš, da so to res nepridobitna sredstva.

lp

partyzan
Novinec
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 27 Apr 2007, 18:52

Re: Vabilo za predložitev dokazil DURS

Odgovor Napisal/-a partyzan » 04 Okt 2009, 16:01

Najprej hvala mneji za odgovor.

Kako podrobna pa je bila razlaga, ki se je poslala na DURS? Si potem za vsak prihodek napisala zakaj je opredelje, kot nepridobiten, ali si samo napisala tabelo v smislu: članarina xy€, donacije xz€, sredstva iz proračuna občine xx €, ...? Si zraven priložila tudi fotokopije večjih računov?

Sam bi najraje poslal samo zapisnik občnega zbora. V njem je pročilo blagajnika, iz katerega se da razbrati od kje smo dobili odhodke in prihodke. Zraven pa bi dodal še izjavo, da društvo v letu 2008 ni izvajalo pridobitne dejavnosti.

Vedno so tudi različna mnenja glede tega, kaj je pridobitna dejavnost in kaj nepridobitna. A lahko dam organizacijo smučarskega tečaja pod nepridobitno dejavnost, ker je bila cena tečaja sorazmerna predvidenemu strošku tečaja. Poleg tega pa je smučanje ena izmed dejavnsti društva.

Lep pozdrav

mneja
Novinec
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 26 Apr 2006, 06:36

Re: Vabilo za predložitev dokazil DURS

Odgovor Napisal/-a mneja » 05 Okt 2009, 08:56

Mi še nismo nič poslali, ker še rešujem en problem. AMpak tako kot si napisal, se mi zdi čisto ok, glede na to, kaj mi je na DURSu rekla in da so v Pravilniku načeloma dobro opredeljene stvari. Razen pri članarini bi moral verjetno utemeljit, ker ni vedno nepridobitna (glej Pravilnik).

Glede teh aktivnosti tudi meni ni čisto jasno. V Pravilniku piše samo o aktivnostih, ki jih organizira društvo in člani za njih plačajo - to je PRIDOBITNO. Če si pa samo organizator in posrednik (npr. zbereš denar za smučarsko karto in prevoz, pa društvo vplača v imenu vseh), potem mislim, da nisi prireditelj in da to ni pridobitno. Poglej v pravilnik. http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=5463. Tam piše, da je pridobitno: ''plačila članov in nečlanov zavezanca za udeležbo na večerjah, zabavah, plesih ali drugih družabnih srečanjih, ki jih organizira zavezanec''. Kako si drugi to interpretirate?


Je pa res, da so razlage različne, tudi na DURSu mi ni znala odgovorit na eno vprašanje, je rekla, naj se raje pozanimam pri računovodjih. :-S

partyzan
Novinec
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 27 Apr 2007, 18:52

Re: Vabilo za predložitev dokazil DURS

Odgovor Napisal/-a partyzan » 05 Okt 2009, 20:36

Hej

Po mojem mnenju pravilnk načeloma vse opredeli kot pridobitno dejavnost razen donacije in članarine. Glede tega koliko je društvo zbralo od donacij, članarin in preko občine je povsem jasno.
Smo pa seveda nekaj denarja dobili tudi z organizacijo športnih aktivnosti v sklopu sekcij (smučarski tečaj, smučarski izlet, liga v malem nogometu, trenig namiznega tenisa ...). Pravilnik prihodke iz takih dejavnosti tretira kot pridobitno dejavnost. Vendar so člani društva organizirali dogodke povsem na prostovoljni bazi in za delo nihče ni dobil honorjarja, niti ne povračila kilometrine. Zato sem smatral, da se tak prihodek obravnava kot nepridobiten. Prispevek za udeležbo na tečaju je bil sorazmeren predvidenim stroškom. Bistvo je, da stvari nismo delali z namenom ustavrjanja dobička ali pa konkuriranja na trgu.

V Izkazu poslovnega izida sem prihodke od tečajev, lige ipd. dal pod oznako 057- prihodki od prodaje trgovskega blaga , storitev in proizvodov. Sedaj me zanima, ali se vsi prihodki pod točko 057 štejejo kot pridobitni prihodki, ker je šlo za neko prodajo storitve, blaga?
A je smiselno, da ko pošljem pojasnilo davčni, da napišem, zakaj tretiram organizacijo smučarskega tečaja kot nepridobitno dejavnost (prostovoljno delo članov, prispevek namenjen le pokritju stroškov tečaja;smučarske karte, pijača, ...)
Ima kdo idejo, kako naj prihodke, ki sem jih dal pod točko 057 upravičim kot nepridobitne prihodke?

Sem pa danes tudi poklical na davčno in odgovor je bil enak, kot sem ga dobil na forumu, torej da moram razčlenit prihodke pod točko 2.1. Dokazil mi pa ni potrebno priložit; zaenkrat :)

Lep pozdrav in upam, da se še kdo vključi v pogovor :)

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7771
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Vabilo za predložitev dokazil DURS

Odgovor Napisal/-a slovan » 07 Okt 2009, 09:39

Davčni organ od vas zahteva specifikacijo izvzema prihodkov od nepridobitne dejavnosti po namenih. V izkazu poslovnega izida za javno poročanje (AJPES) se določene vrste prihodkov drugače opredelijo, kot je to v davčnem obračunu. V vsakem primeru pa so prihodki od prodaje proizvodov in storitev pridobitni prihodki, saj ste jih ustvarili na trgu z dejavnostmi, ki se smatrajo kot pridobitne. Pri tem pa sploh ni pomembno, da za pridobitev teh prihodkov niste imeli "nobenih stroškov" (kot navajate!!!). V nadaljevanju sicer opišete, da je cena teh stoitev/proizvodov bila sorazmerna stroškov, ki ste jih imeli za njihovo izvajanje. Če je temu tako, izvzem teh dohodkov in opredelitev kot nepridobitna dejavnost nima vpliva na davčno bilanco, ker ste tudi stroške izvzemali iz obdavčitve (dejanske stroške, ki ste ji imeli s to dejavnostjo in so enaki dohodkom). Kolikor pa ste izvzeli samo prihodke, potem pa..........
Menim, da boste težko opravičevali te prihodke kot nepridobitne z razlago, da ste oblikovali ceno storitve ali prodanega proizvoda le v višini stroškov, ki jih ste/boste imeli pri opravljanje te dejavnosti. Ker pa se je pri vas začel davčni postopek, ste davčnemu organu dolžni predložiti svoje trditve (izvzem iz pridobitnih prihodkov) praviloma s pisno dokumentacijo. Kasneje pa bodo od vas zahtevali tudi evidence oziroma poslovne knjige (če se z vašo obrazložitvijo ne bodo strinjali).

lp

vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 827
Pridružen: 18 Maj 2004, 11:39
Kraj: Celje

Re: Vabilo za predložitev dokazil DURS

Odgovor Napisal/-a vesnak » 08 Okt 2009, 08:30

drugi klubi nam plačujejo prijavnine za tekme v tujini - mi potem vse to prenakažemo naprej organizatorju v tujino - ali bi bilo potrebno za te prijavnine, ki jih prejmemo od klubov izstaviti t em klubom kakšen dokument (bremepis ?) in kako sploh knjižiti to prijavnino?
mi smo zveza oz. združenje teh klubov.

Odgovori