Davek in vrsta dohodka/odhodka pri plačilu članskih izkaznic

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Piqui18
Novinec
Novinec
Prispevkov: 4
Pridružen: 21 Maj 2013, 21:43

Davek in vrsta dohodka/odhodka pri plačilu članskih izkaznic

Odgovor Napisal/-a Piqui18 » 23 Maj 2013, 04:02

Pozdravljeni

Sem eden izmed pobudnikov in (kmalu) ustanovitevljev novega društva na tehniškem področju. Ker smo tudi z ostalimi so-ustanovitelji nekako novi, kar se društev tiče, iščemo in požiramo veliko informacij o vsem skupaj iz interneta, da bi imeli karseda razčiščene pojme, in moram povedati, da pri tem vaš forum zelo pomaga.
Vseeno pa so stvari, o katerih ne uspemo najt pravih odgovorov.

Kot prvo, če sem prav razumel, postane društvo davčni zavezanec le, če v preteklem letu prihodki znašajo nekje okoli 25 000€. Kaj vse se šteje v ta dohodek? Zgolj pridobitna, ali tudi nepridobitna dejavnost?
Kot drugo me zanima kako se štejejo stroški včlanitve oz. nekakšne članarine (vendar ne gre za letno, ampak samo enkratni strošek ob včlanitvi). Gre namreč za to, da vsak član ob vstopu pridobi svojo člansko izkaznico, včlanitev pa je praktično kritje stroška izdelave le-te. Gre torej za nek prihodek od člana, nato pa odhodek iz društva. Kako in pod kaj se to prikaže ob knjiženju? Kako je z obdavčenjem tega? Podjetje, ki izdeluje izkaznice, nam bo izdalo račun, pisan na društvo, ker gre za večje naročilo (ugodneje), je seveda možnost, da bi oni izdajali račun za vsakega člana posebej (in bi mi potem bili zgolj nikjer zapisani posredniki) izključena iz igre.
Prav tako me zanima, ali mora društvo ob plačilu te vstopnine izdati članu račun? Med možnostmi plačil so, zaradi spletnega vpisa in včlanitve, na voljo tudi PayPal in Moneta. Sistem monete načeloma poteka tako, da oni v imenu društva izdajo račun neposredno plačniku. To pomeni, da ga torej moramo tudi ob gotovinskem plačilu na mestu izdati, ali da, če to ni potrebno, lahko tudi monetine račune ukinemo oz "ignoriramo"...? Kako je pa z obdavčitvijo teh, monetinih računov?


Vnaprej se zahvaljujem za odgovore.

Lep pozdrav,

Marko.

ajnos
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 577
Pridružen: 20 Sep 2004, 16:19
Kraj: Ljubljana

Re: Davek in vrsta dohodka/odhodka pri plačilu članskih izka

Odgovor Napisal/-a ajnos » 23 Maj 2013, 11:19

Meja za ddv zavezanca je 50.000€ pridobitnih prihodkov v zadnjih 12 mesecih. Odločiti se morate ali bodo člani plačali članarino ali izkaznice ali oboje. Za plačano članarino jim izdate račun in to je načeloma vaš nepridobitni prihodek. Če seveda članu v zameno za to nič ne date. Članska izkaznica mislim, da ne sodi v okvir ugodnosti za člana. Torej izdani račun za članarino na eni strani, na drugi dobite od dobavitelja vhodni račun za izdelavo izkaznic. Namesto tipanja po novem področju v celoti pa predlagam najem računovodskega servisa, sploh če je v planu društvo večjega obsega.

Lp
A

Piqui18
Novinec
Novinec
Prispevkov: 4
Pridružen: 21 Maj 2013, 21:43

Re: Davek in vrsta dohodka/odhodka pri plačilu članskih izka

Odgovor Napisal/-a Piqui18 » 23 Maj 2013, 14:05

Hvala za odgovor.
Če torej prav razumem, mi izdamo članu račun za članarino, ki spada v nepridobitno dejavnost, račun podjetja, ki kartice izdeluje, pa potem navadno damo v stroške. Drži?


Lep pozdrav,

Marko

Odgovori