Plačilo davka od prodaje gasilskih koledarjev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
markoz
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 08 Okt 2013, 21:07

Plačilo davka od prodaje gasilskih koledarjev

Odgovor Napisal/-a markoz » 08 Okt 2013, 21:10

Pozdravljeni,

na vas se obračam z vprašanjem glede plačila davkov od prodaje gasilskih koledarjev.

Naše društvo se je v letošnjem letu odločilo, da izdela koledarje na temo gasilstva. Odločili smo se, da bomo del sredstev od prodaje namenili tudi Društvu prijateljev mladine (oziroma direktno družini).

Zanima nas kako je z obdavčitvijo takšne prodaje in kako je z obdavčitvijo donacije. Predvsem nas skrbi plačilo davka od dobička (če prav razumemo, doniranega denarja ne moremo obračunati v bilanci kot odhodek, posledično se presežek - dobiček poveča in s tem tudi plačilo davka od dobička).

Naše društvo je v lanskem letu imelo 12574€ prihodkov in 11663€ odhodkov. Razlika med prihodki in odhodki je tako bila 911€. V letošnjem letu pričakujemo podobno situacijo (brez vključenih prihodkov od koledarjev). Pričakujemo, da bomo s koledarji zaslužili 3000€, približno 500€ bo šlo za tisk, 500€ pa bi radi namenili za dobrodelne namene. Kako to vpliva na plačilo davkov in katerih?

Zanima nas tudi ali moramo za takšno prodajo izstavljati račune ali je dovolj blagajniški prejemek.

Nismo davčni zavezanci.

Če nas zaradi donacije čaka dodatna obdavčitev, kakšna ideja kako bi zadevo "zaobšli"?

Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujemo!

K-zeko
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 352
Pridružen: 06 Nov 2004, 14:02
Kraj: Slovenia

Re: Plačilo davka od prodaje gasilskih koledarjev

Odgovor Napisal/-a K-zeko » 02 Apr 2014, 09:25

Te zadeve se običajno rešujejo tako, da ljudje, ki jim koledar "podarite" vam za to dajo "prostovoljni prispevek"... kar pač smatrate potem kot donacijo fizičnih oseb...

Predlagam, da po koncu delitve koledarjev daste denar na kup in naredite zapisnik koliko denarja je bilo zbranega. To bi bila potem kot nekakšna osnova za knjižbo donacije...

Ali bi to držalo vodo pri inšpekciji ali ne - težko reči...če pa nebi, bi pa jaz inšpektorju povedal, da potem tudi ne bo nujno gasilska cisterna držala vode naslednjič, ko bo njemu gorela hiša :twisted:

lp

Odgovori