KnjiŽenje iz trr fiŽične osebe na trr sp

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gracia
Nov član
Nov član
Prispevkov: 27
Pridružen: 12 Dec 2005, 21:44

KnjiŽenje iz trr fiŽične osebe na trr sp

Odgovor Napisal/-a gracia » 24 Nov 2006, 21:32

Zanima me kako naj knjižim polog denarja iz TRR fizične osebe na TRR s.p.? Naredila sem zmanjšanje blagajne in povečanje TRR. Ali je to pravilno?

Poudarjam nisem davčna zavezanka in imam dvostavno knjigovodstvo. Poleg vsega tega sem še začetnik.

Lepa hvala v naprej.

V kolikor ne morete pustiti tu sporočila je tu moj email. gracija40@yahoo.es

Gracijela

grah
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 689
Pridružen: 09 Feb 2005, 18:56
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah » 25 Nov 2006, 13:34

S.P. ni potrebo voditi blagajne. Vse gre preko konta 920

polog knjižite 110/920

Zoris
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 440
Pridružen: 19 Apr 2005, 12:40

Odgovor Napisal/-a Zoris » 26 Nov 2006, 09:55

grah napisal/-a:S.P. ni potrebo voditi blagajne.
Malo pomoči prosim. Kje pa to piše?

Lp

grah
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 689
Pridružen: 09 Feb 2005, 18:56
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah » 26 Nov 2006, 11:54

S.p. prosto razpologajo z gotovino, zato jim blagajne ni potrebno voditi.
Tisti, ki poslujejo z gotovino (trgovine,frizerji ...) morajo vsaj 1x na mesec to gotovino položiti na svoj poslovni TRR. Vendar je nihče ne polaga fizično ampak naredijo na banki polog/dvig.

Zoris
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 440
Pridružen: 19 Apr 2005, 12:40

Odgovor Napisal/-a Zoris » 26 Nov 2006, 14:05

Po mojem mnenju to še ne pomeni, da mu ni potrebno voditi blagajniškega poslovanja, temveč kot je napisano v sestavku, je to odvisno od njegove odločitve glede vodenja poslovnih knjig. V sestavku je napisano za gostinca, vendar se smiselno uporablja tudi za trgovca in druge s.p..

Poslovanje-gostinca s.p.. z gotovino
7.3.2006
Gostinec - s.p. - (tromesečni DDV zavezanec) ne polaga dnevnega iztržka. Ali postopa pravilno? Kakšno je v principu pravilno poslovanje z gotovino?

Vodenje poslovnih knjig ter sestavljanje računovodskih izkazov za samostojne podjetnike posameznike urejajo SRS 39. Posebnosti računovodskega evidentiranja gotovinskega poslovanja pa urejajo še SRS 7 – denarna sredstva, SRS 21 – knjigovodske listine, SRS 22 – poslovne knjige ter kontni okvir za male samostojne podjetnike posameznike.

Ena temeljnih značilnosti, ki predstavlja tudi poglavitno razliko med poslovanjem samostojnega podjetnika posameznika in gospodarsko družbo je v tem, da samostojni podjetnik posameznik prosto razpolaga z denarnimi sredstvi, kar pomeni, da se ta lahko prelivajo iz lastnikovega gospodinjstva in v lastnikovo gospodinjstvo. Gotovina se lahko iz transakcijskega računa dviguje za namene, ki niso povezani z opravljanjem dejavnosti. Prav tako se lahko gotovina, ki izvira iz dnevnega iztržka dnevno preliva iz podjetja v gospodinjstvo.

Samostojni podjetnik posameznik pa mora z izvajalcem plačilnega prometa gotovinska vplačila, oziroma izplačila, obračunati (pri prelitju gotovinskega dnevnega iztržka v gospodinjstvo) pri naslednjem vplačilu gotovine na TRR, oziroma najmanj enkrat mesečno. Mesečni obračun se opravi s pobotom na podlagi seštevka gotovinskih prejemkov iz naslova opravljanja dejavnosti oziroma vseh gotovinskih izdatkov.

Iz navedenega izhaja, da gostinec – s.p. kljub temu, da ne polaga dnevnega iztržka, ravna v skladu z veljavnimi predpisi.

Računovodsko evidentiranje blagajniškega poslovanja pa je odvisno od odločitve samostojnega podjetnika glede vodenja poslovnih knjig (enostavno ali dvostavno knjigovodstvo) ter od vodenja blagajniškega dnevnika v dvostavnem knjigovodstvu. Vodenje blagajniškega dnevnika sicer ni obvezno, je pa priporočljivo. Njegova prednost je predvsem v tem, da omogoča preglednost in sprotno preverjanje stanja gotovine.

Predlagamo vam, da blagajniško poslovanje za samostojnega podjetnika posameznika uredite z internim aktom ali s sklepom odgovorne osebe.

Vir: Računovodski in davčni nasvet, številka 3, stran 4,5


Za gracia: če ste prenesli iz TRR fizične osebe na TRR s.p., potem ne morete narediti zmanjšanje blagajne in povečanje na TRR, temveč knjižite:
9200 – pritoki denarnih sredstev iz gospodinjstva v podjetje polog (v vašem primeru nakazilo na transakcijski račun 1100/9200)

Sama ta transakcija nima nobene zveze z blagajno. Če pa je to gotovina od dnevnega izkupička in ste vi to gotovino "porabili" namesto odvedli na TRR s.p., je pa stvar drugačna.
Sama vodim to evidenco drugače. Dnevno zaključujem blagajniško poslovanje in naredim izdatek za odvod gotovine od dnevnega izkupička. Saldo nepoloženega izkupička imam na prehodnem Kto 1090, ki ga nato mesečno obračunam (npr.: del za stroške poslovanja in del kot prenos na ali iz gospodinjstva). Da sem se odločila za tak način, pa je bilo odvisno predvsem to, da ni bilo mogoče zagotovit podatkov s strani samostojnega podjetnika za sprotne prenose.

Predlagam pa vam tudi povezavo http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=681 , kjer si lahko pogledate način evidentiranja pretokov v okviru glavne knjige.

Lp

DECO
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 549
Pridružen: 10 Feb 2006, 18:32

Odgovor Napisal/-a DECO » 26 Nov 2006, 18:24

Najbolj enostavno je, da take pretoke knjižite 920/1100 oz 1100/920 odvisno ali na račun polagate ali pa dvigate. Ne komplicirajte z blagajno, razen, če imate kupce, ki vam plačujejo z gotovino. Takrat pa knjižite preko blagajne.
DECO

gracia
Nov član
Nov član
Prispevkov: 27
Pridružen: 12 Dec 2005, 21:44

Kjniženje TRR fizični in sp

Odgovor Napisal/-a gracia » 13 Dec 2006, 21:10

Prisrčna hvala. Poknjižila sem na 1100 in na 9200. Glede blagajne pa osebno jo ne uporabljam.

Zelo ste prijazni in moram priznati, da se malce lažje počutim, ko vidim, da je še nekaj dobrih ljudi.

Veliko uspeha vsem

Gracijela

Odgovori