sp in računovodstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gogregy
Novinec
Novinec
Prispevkov: 7
Pridružen: 25 Nov 2014, 00:42

sp in računovodstvo

Odgovor Napisal/-a gogregy » 20 Avg 2015, 10:44

Pozdravljeni,
konec junija sem odprl sp kot normiranec. Na mesec dobim enega do dva računa. Zamislil sem si, da bi račune zbiral v excel, ki je nekje na internetu - to je evidenca izdanih računov. Račune izdajam s pomočjo enostavnih računov, ki so na internetu. Menim, da računovodje ne potrebujem. Kaj pravite na to?
Moram to evidenco izdanih računov natisniti in kje zbirati?

Druga stvar je še glede kartice diners - za vlogo potrebujem medletni poslovni izkaz - kje to dobim oz ali lahko to ustvarim sam?
Hvala in lep pozdrav!

Janina1
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 1795
Pridružen: 09 Nov 2005, 17:55

Re: sp in računovodstvo

Odgovor Napisal/-a Janina1 » 20 Avg 2015, 11:01

Normirci nimajo poslovnih izkazov. Imajo oz. izdelajo si jih lahko samo tisti, ki si vodijo poslovne knjige.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7845
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: sp in računovodstvo

Odgovor Napisal/-a slovan » 20 Avg 2015, 11:13

Janina1 napisal/-a:Normirci nimajo poslovnih izkazov. Imajo oz. izdelajo si jih lahko samo tisti, ki si vodijo poslovne knjige.
In to je tudi problem pri poslovanju z bankami..... Ne glede na to, da ne vodijo poslovnih knjig (torej tudi ne izdelujejo računovodskih izkazov), pa morajo predložiti banki te izkaze, če želijo najeti kredit ali pa v gornjem primeru, ko želi kot s.p. pridobiti plačilno kartico.
gogregy napisal/-a:Menim, da računovodje ne potrebujem. Kaj pravite na to?
Kaj pa davčni obračun na koncu koledarskega leta? Boste znali tudi tega sami izdelati in predložiti preko e-davkov davčnemu organu?
gogregy napisal/-a:konec junija sem odprl sp kot normiranec. Na mesec dobim enega do dva računa
Očitno gre za dva izdana računa na mesec. Kot s.p. z dejavnostjo, ki ugotavlja davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, ste dolžni voditi evidenco knjigovodskih listin, kamor vpisujete izdane račune (in register osnovnih sredstev). Oblika evidence je predpisana s Pravilnikom o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost. Evidenca se lahko vodi tudi v exel-u, račune smete izdajati tudi v exelu (če seveda niso plačani z gotovino itd......).

lp

gogregy
Novinec
Novinec
Prispevkov: 7
Pridružen: 25 Nov 2014, 00:42

Re: sp in računovodstvo

Odgovor Napisal/-a gogregy » 20 Avg 2015, 11:22

Hvala za odgovora, davčni obračun se bom naučil izdelati in tudi prek e davkov že malo znam...
Super, toraj moram te evidence tiskati ali jih lahko vodim na računalniku?
Hvala!

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7845
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: sp in računovodstvo

Odgovor Napisal/-a slovan » 20 Avg 2015, 11:24

Evidence morate hraniti najmanj 10 let. Ali jih boste tiskali ali pa za posamezno leto hranili na računalniku je vaša odločitev (isto velja tudi za izdane račune). Jaz bi jih na koncu let tiskala na papir!

lp

gogregy
Novinec
Novinec
Prispevkov: 7
Pridružen: 25 Nov 2014, 00:42

Re: sp in računovodstvo

Odgovor Napisal/-a gogregy » 20 Avg 2015, 11:28

;)hvala!

denis85
Novinec
Novinec
Prispevkov: 2
Pridružen: 15 Sep 2020, 13:35

Re: sp in računovodstvo

Odgovor Napisal/-a denis85 » 15 Sep 2020, 13:48

Spuščam se v odprtje popoldanskega normiranega s.p.-ja. Ta bo storitvene vrste. Sam sem pri eni firmi že polno zaposlen, tako da lahko odprem popoldanskega. Glede na to, da bom le jaz zaposlen v mojem popoldanskem s.p.-ju, imel bom (če bom imel srečo) nekje 2-3 izdane račune na mesec in bo le ta normirani, me zanima, kaj točno potrebujem za računovodstvo, saj sem nameraval to delati sam in si tako privarčevati strošek računovodstva ampak tega nisem delal še nikoli. Mi lahko kdo opiše malce bolj domače kako pa kaj, pa če se da lahko tudi s kakšnim primerom da si človek lažje predstavlja. Zanima me tudi kaj moram narediti na koncu leta ko je obračun?

Res bi mi obširna pomoč prišla prav, saj se nisem šolal za računovodjo, tega nikoli še nisem delal ampak sem bral tudi tukaj pri vas, da naj to nebi bil noben problem in da bi moral to znati vsak.

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11650
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Re: sp in računovodstvo

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 22 Sep 2020, 09:53

Ravno sem pripravljal podatke za l+h. Poslovnih izkazov ni zahtevala, glede na to, da teh ne vodi.

Kar se tiče evidenc, potrebujete evidenco izdanih računov, ki je lahko v katerikoli obliki, še najlažje je to v kakih preglednicah.. Enako lahko vodite tudi prejete račune.

Za namene samega davčnega obračuna potrebujete le o izdanih računih. Oblika ni predpisana, temveč le vsebina. Enostavno si napravite tabelo, kamor vpisujete izdane račune. Enako, čeprav ni ravno obvezno, a je potrebno, vodite tudi izdane račune. To pride prav, ko na primer zaprosite za kredit ter tudi mogoče za lastno evidenco za izračun, ali se vam še izplača biti normirec (to pride bolj smiselno, če niste popoldanec).

Potreben je tudi register osnovnih sredstev, to pa za primer, ko spremenite način upoštevanja davčne osnove, oziroma niste več normirec. Lahko vodite le enostaven spisek nabav s podatki dobavitelja, datuma nabave, ter vrednostjo. V primeru, da bi postali redni espe, bi register vnesli v vaše računovodstvo.

Dobro pa je voditi tudi neko enostavno evidenco o plačanih računih, tako izdanih, kot prejetih, za lastne potrebe. Tu pa je način prepuščen vam. Nekateri imajo le ločena "fascikla" za plačen in neplačane račune.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

Odgovori