posojilo vozila za storitve s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dex93
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 18 Jan 2018, 18:57

posojilo vozila za storitve s.p.

Odgovor Napisal/-a dex93 » 18 Jan 2018, 19:09

Zdravo. Ukvarjam se z razgradnjo vozil in imam odprt s.p. Pred kratkim sem kupil avtovleko in jo registriral nase, ne na s.p. Sedaj pa me zanima ali lahko opravim prevoz s to avtovleko in izdam račun preko s.p.(kot dejavnost imam navedene prevoze in pomoč na cesti). Ali bi potreboval kakšno pogodbo o najemu privatnega vozila? Ali je bolje da naslednje leto registriram vozilo na s.p.? Zanima me tudi kako poteka papirologija, če si pripeljem kupljeno vozilo z avtovleko domov za namene s.p.(torej v razgradnjo).

Upam, da sem bil dovolj jasen. Prosim za pomoč. lp, Dex

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11562
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Re: posojilo vozila za storitve s.p.

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 18 Jan 2018, 20:01

najprej na vprašanje, če lahko uporabljate vozilo za s.p., lahko.

A za bolj natančen odgovor bi potreboval podatek, kdaj ste nabavili vozilo. Registrirate ga namreč na sebe (ne na s.p.). Če ste vozilo nabavili pred registracijo, ga zavedete v register osnovnih sredstev in normalno, kot bi nabavili vozilo na s.p. (da se na s.p. glasi račun).

Če ste vozilo nabavili po sami registraciji dejavnosti in se račun ne glasi na s.p., vozilo lahko vnesete v register osnovnih sredstev, vendar bo strošek vozila (amortizacija) hkrati pomenila tudi prihodek, to vam bo razložil(a) računovodja(kinja).

Obstaja še možnost da si pišete kilometrino, a v tem primeru stroški vozila, kot so redni servisi, zavarovanje, goriva... ne gredo na dejavnost (so zajeti v kilometrini).

Ko nabavljate vozilo in želite da je na s.p,, naj se račun glasi na s.p., registracija bo narejena na vas (računi za te stroške na s.p.).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

Odgovori