Strono računov iz preteklega 2019

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Peter3
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 01 Apr 2020, 18:01

Strono računov iz preteklega 2019

Odgovor Napisal/-a Peter3 » 01 Apr 2020, 18:42

Pozdravljeni, imam naslednjo zagato:
Samostojni podjetnik je lani pričel z delom. Ni zavezanec za DDV.
Iz davčne blagajne je od septembra 2019 dalje izdal več računov (nekaj podjetjem, nekaj pa "končnim kupcem" - ki so mu poznani), kjer je pomotoma (nevednost) obračunal DDV (nekaj računov po 22% stopnji, spet druge po 9,5% stopnji, mešana solata brez logike). Velika večina strank/morda celo nobena si DDV-ja ni odbijala (prehrana). Kako ukrepati?

Razmišljam:
A) Ne naredi nič in se naredi Francoza: tvega kazen + plačilo obračunanega DDV
B) FURSu posreduje samoprijavo in plača obračunan DDV (tega DDVja ni malo, zato tole ni najboljša opcija!)
C) Stranke pokliče, razloži situacijo in za vse s katerimi se uspe dogovoriti STORNIRA račune ter izda pravilne račune brez DDV (nova osnova=stara osnova+obračunani DDV). Storno in nove račune izda prek davčne blagajne. Računi, ki so se prej glasili na "končni kupec" dobijo dejanska imena in priimke. Pravilnost imen in priimkov navedenih na računih lahko podjetnik dokaže (telefonska naročila, plačila s karticami...). FURSu posreduje samoprijavo in za del nestroniranih računov plača državi DDV.

Ali varianta C pije vodo? Mora dobiti podpise strank, da so prejele storno račune?
Vse skupaj bi sevada poknjižil v leto 2019.

Prosim za mnenja kako bi finančne posledice te nerodnosti maksimalno omejil, še posebej zato, ker gre za absurdno napako s katero ni podjetnik nikogar pretental. Če bo moral plačati na računih prikazan DDV lahko "štacuno" zapre.

Odgovori