S.p. in izdaja računov za delo na freelance portalih

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Jako
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 13 Sep 2021, 21:04

S.p. in izdaja računov za delo na freelance portalih

Odgovor Napisal/-a Jako » 13 Sep 2021, 22:16

Lep pozdrav vsem. S podjetništvom nimam še nobenih izkušenj, se pa v kratkem morda podajam na samostojno pot in bi bil res hvaležen, če mi lahko pomagate in pojasnite nekaj zadev v zvezi z izdajo računov za delo prek spleta z normiranim s.p.-jem.

Zanima me predvsem kako zakonito poslovati z registrirano dejavnostjo na spletnih platformah za freelancerje, tekmovanja ipd. Portali, kot so npr. freelancer.com, upwork.com, 99designs.com ipd. namreč za opravljeno delo ne zahtevajo izdaje računa:

-Ali s.p. v tem primeru izda račun le za lastne potrebe (in FURS), v smislu evidence prihodka, čeprav ga sam naročnik torej ne potrebuje in ne prejme?
-In ali potem podjetnik izda samo en račun za celoten znesek, izplačan na portalu v posameznem mesecu, ali več računov – za vsak projekt, ki je bil na portalu opravljen (torej npr. za posamezen logotip, spletno stran, transkripcijo, itd.)? Ker stvar je v tem, da se zaslužki od dela na teh straneh v bistvu nalagajo na uporabniški račun; na bančni račun, PayPal ali Payoneer pa se običajno izplačajo kot skupni znesek, šele ko uporabnik za to zaprosi.
-Predpostavljam tudi, da se vse račune v vseh zgornjih primerih naslovi na posrednika (freelancer.com, upwork.com, 99designs.com, itd.), saj podatkov o dejanskih končnih strankah freelancer pravzaprav niti nima?

Res hvala že vnaprej za pomoč in lep pozdrav.

Nina
Administratorka
Administratorka
Prispevkov: 2116
Pridružen: 27 Nov 2002, 19:16
Kraj: Kranj
Kontakt:

Re: S.p. in izdaja računov za delo na freelance portalih

Odgovor Napisal/-a Nina » 14 Sep 2021, 13:15

Na kakšni podlagi pa prejmete izplačilo? Je tu kakšna pogodba (med vami in portalom)? Verjetno je pomembno tudi, kje je portal registriran (vprašanje ID za DDV za tujino).
Povprašajte še kolege Slovence, ki morda že sodelujejo na teh portalih. Pa ne preveč poslušat tistih, ki ničesar ne prijavljajo :P

Odgovori