zaposlitev za določen čas


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
čižek
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 77
Pridružen: 02 Jun 2005, 09:49

zaposlitev za določen čas

Odgovor Napisal/-a čižek » 05 Dec 2005, 09:49

Pozdravljeni!
Ali mi lahko svetujete v naslednjem primeru:
samostojni podjetnik ima že tretje leto zaposlenega delavca za določen čas. V januarju naslednjega leta se bo moral odločiti ali bo delavca zaposlil za nedoločen čas ali pa ga sploh ne bo več zaposlil. Zanima me, če obstaja kakšna možnost, da bi tega delavca še lahko zaposlil za določen čas. Ali ga lahko prezaposli na drugo delovno mesto in ga tako spet zaposluje za določen čas.
Hvala za odgovor.

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11620
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 05 Dec 2005, 10:37

Tako pravi ZDR:
53. člen
(omejitev sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas)
(1) Pogodbo o zaposlitvi se sklene za omejen čas, ki je potreben, da se delo v primerih, navedenih v prvem odstavku prejšnjega člena, opravi.
(2) Delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas z istim delavcem in za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti, razen v primerih, ki jih določa zakon, ter v primerih iz druge, četrte, pete in dvanajste
Če ga zaposlite na drugem delovnem mestu, potem bi šlo, drugače pa je potrebna več kot trimesečna prekinitev pogodbe. A glede takega načina je lahko sporna pogodba za določen čas, če bi delavec iskal pravico na sodišču. Saj lahko zaposlite tudi zanedoločen čas, pogodbo lahko prekinete, a zato je potreben nekoliko daljši postopek. Prekinitev mora biti zopet obrazložena, izplačati pa morate tudi odpravnino, ki pa tri leta ni pretirano visoka.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

Odgovori