ZAVAROVALNA PODLAGA 40
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: ZAVAROVALNA PODLAGA 40
[quote="Optimistka"]Prosim, razjasnite mi nekaj, kar me res bega:
kaj je osnova za določitev v razrede za plačevanje za direktorja/lastnika, ki je imel do 31.12.2011 prikazano redno plačo?
1. Je to njegov bruto dohodek v letu 2011 JA
ali pa bi morala temu prišteti še prispevke za socialno varnost, ki so bili odtegnjeni pri plači?!?!? NE
2. Se izplačan regres v letu 2011, od katerega niso bili plačani prispevki, šteje v osnovo za prispevke? JA (tudi to je bruto dohodek)
lp
kaj je osnova za določitev v razrede za plačevanje za direktorja/lastnika, ki je imel do 31.12.2011 prikazano redno plačo?
ali pa bi morala temu prišteti še prispevke za socialno varnost, ki so bili odtegnjeni pri plači?!?!? NE
2. Se izplačan regres v letu 2011, od katerega niso bili plačani prispevki, šteje v osnovo za prispevke? JA (tudi to je bruto dohodek)
lp
-
- Računovodja
hvala vam za pojasnilo.
lp
lp
Dober dan!
Družbo d.n.o. vodita dva družbenika, ki imata tudi polna pooblastila za zastopanje družbe. Družbenika sta zavarovana na podlagi 001, imata z družbo sklenjeno pogodbo o delovnem razmerju in sta do sedaj prejemala plačo. Na ZZZS-ju so mi prejšnji teden rekli, da moramo obvezno spremeniti zavarovalno podlago v 040, neglede na to koliko je družbenikov v družbi. Ali to res drži? Ko sem namreč v decembru klical na ZZZS v zvezi s tem so mi rekli, da vse ostane enako kot je bilo dosedaj se pravi zavarovalna podlaga 001?
Ali je kdo imel tak primer?
Družbo d.n.o. vodita dva družbenika, ki imata tudi polna pooblastila za zastopanje družbe. Družbenika sta zavarovana na podlagi 001, imata z družbo sklenjeno pogodbo o delovnem razmerju in sta do sedaj prejemala plačo. Na ZZZS-ju so mi prejšnji teden rekli, da moramo obvezno spremeniti zavarovalno podlago v 040, neglede na to koliko je družbenikov v družbi. Ali to res drži? Ko sem namreč v decembru klical na ZZZS v zvezi s tem so mi rekli, da vse ostane enako kot je bilo dosedaj se pravi zavarovalna podlaga 001?
Ali je kdo imel tak primer?
Kolikor vem, je 040 obvezna samo za enoosebno, za večlastniško pa je dopustna, sploh pa ne obvezna.
Pokličite na ZPIZ
Pokličite na ZPIZ
Kako naj določim zavarovalno osnovo za direktorja lastnika družbe, ki je že prejel izračun dohodnine za leto 2011. Kaj upoštevam za zavarovalno osnovo?
Različna navodila vsepovsod so me že čist zmedla. Do sedaj smo upoštevali najnižjo pokojninsko osnovo, lansko leto pa je bila njegova plača višja od te.
Različna navodila vsepovsod so me že čist zmedla. Do sedaj smo upoštevali najnižjo pokojninsko osnovo, lansko leto pa je bila njegova plača višja od te.
Plača (seveda bruto) + regres + bonitete.bridge napisal/-a:Kako naj določim zavarovalno osnovo za direktorja lastnika družbe, ki je že prejel izračun dohodnine za leto 2011. Kaj upoštevam za zavarovalno osnovo?
Od kod ta pojasnila ?orljek napisal/-a:Optimistka napisal/-a:Prosim, razjasnite mi nekaj, kar me res bega:
lprupert napisal/-a:Plača (seveda bruto) + regres + bonitete.bridge napisal/-a:Kako naj določim zavarovalno osnovo za direktorja lastnika družbe, ki je že prejel izračun dohodnine za leto 2011. Kaj upoštevam za zavarovalno osnovo?
Ker na strani ZPIZ v točki 6.2. govorijo o dohodkih, ki jih je zavarovanec prejel kot poslovodna oseba in za vodenje poslov družbe...
Potem se smatrajo vsi dohodki s šifro 1001, ki jih je prejel nekdo zavarovan na podlagi 040 kot dohodki za poslovodenje ?
Ali niso relevantni samo dohodki s šifro 1108(1141), ki jih morda še ni bilo v letu 2011?
ZPIZ POJASNILO
LP
Nazadnje spremenil dziger, dne 13 Apr 2012, 13:29, skupaj popravljeno 3 krat.
Gre za tiste, ki so v 2011 dobivali plačo kot dfirektorji (poslovodje) - prehodno obdobje!
Torej so bili to dohodki , ki jih je zavarovanec prejel kot poslovodna oseba in za vodenje poslov družbe...
Torej so bili to dohodki , ki jih je zavarovanec prejel kot poslovodna oseba in za vodenje poslov družbe...
Mene pa zanima ali po tej podlagi in po 112, lahko oseba, zahteva refundacijo za nego otroka ?
Lahko zahteva refundacijo za otroka, vpiše se na obrazcu OPSVL, nato pa bolniški list, podatke o dohodnini in trr te osebe pošljete na DURS.
Tako sem naredila jaz, navodila so dali na zzzs
lp
Lili
lp
Lili
Hvala za odgovor.lilir napisal/-a:Lahko zahteva refundacijo za otroka, vpiše se na obrazcu OPSVL, nato pa bolniški list, podatke o dohodnini in trr te osebe pošljete na DURS.
lp
Lili
Za tisti čas, npr. 6 dni nege (48ur),ste zmanjšali zavarovalno osnovo?
Torej, če je zav.osnova = 852,40 €
1. redno delo = 128 ur, osnova = 620 €
2. Zadržanost v breme drugih = 48 ur, osnova = 232,40 €
SKUPAJ = 176 ur, osnova = 852,40 €
A izgleda nekako tako OPSVL obrazec ?
Lp
V obrazec se vpiše samo pod redno delo npr. 176 osnova 852,40 , zato ker vi plačate vse prispevke od osnove nato pa vpišete pod zadržanost od dela podatke iz bolniškega lista.
Potem od durs-a dobi poslovodna oseba refundacijo nazaj na račun .
Ko vnašate podatke v obrazec imate na vrhu navodila,poglejte si
lp
lili
Potem od durs-a dobi poslovodna oseba refundacijo nazaj na račun .
Ko vnašate podatke v obrazec imate na vrhu navodila,poglejte si
lp
lili