potni stroški


Moderator: Mirko Zbačnik

lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 836
Pridružen: 22 Nov 2007, 10:12

Re: potni stroški

Odgovor Napisal/-a lauren » 19 Feb 2014, 16:52

a da je treba poročat vse? jao, pa kaka zmešnjava! spet neke dodatne evidence...katastrofa no. pa zakaj bi te stvari zdaj radi vedli sploh? :?:

helianthus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 100
Pridružen: 20 Sep 2013, 20:48

Re: potni stroški

Odgovor Napisal/-a helianthus » 23 Feb 2014, 13:01

Če hoče DURS vedeti, kolikšni so potni stroški podjetja za potovanje posameznega delavca, bi moral najprej izdelati nov obrazec za to poročanje. REK-1 sploh ni primeren obrazec za tovrstno poročanje, saj je to obrazec za obračun davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja, kar pa stroški hotelov, goriva in podobno, ki jih plača podjetje s poslovno kartico ali z nakazilom na TRR, to sploh niso.

Primer:
podjetje pošlje na službeno pot 7 delavcev. Vsakemu posebej obračuna dnevnice in jim jih ob plači tudi izplača. 4 delavci se odpeljejo s službenim vozilom, 3 pa s privatnim, tako da tisti, ki pelje sebe in še 2 delavca s svojim privatnim vozilom, dobi še kilometrino. To (torej dnevnice in kilometrino) se lahko poroča na REK-1.
Poleg tega podjetje plača še račun za hotel za vseh 7 delavcev v enem kosu (en račun). Znesek tega računa se lahko razdeli na 7 delavcev, vendar se ga v REK-1 ne da vključiti, ker delavci ne bodo dobili tega izplačila, saj je bil račun plačan na TRR hotela.
Torej bi moral obstajati en drugi obrazec, kamor bi lahko vpisovali vse stroške službenih poti za posameznega delavca, če tako hočejo - tiste stroške, ki jih podjetje povrne delavcu (dnevnice, kilometrine), in tiste stroške, ki jih ima podjetje dodatno s tem, ko pošlje delavce na službeno pot (hoteli, gorivo za službeno vozilo, vstopnice za sejme in podobno...).

Če pa hoče DURS vedeti, koliko denarja dobijo delavci povrnjenega zaradi službenih poti, potem bi moralo zadostovati, da poročamo samo o dnevnicah in eventualno kilometrinah, če delavec potuje s svojim privatnim vozilom. To pa se da poročati na obrazcu REK-1 in ne potrebujemo novega obrazca.

Naj se najprej odločijo, kaj hočejo, in potem ponudijo primeren obrazec, če je potrebno.

lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 836
Pridružen: 22 Nov 2007, 10:12

Re: potni stroški

Odgovor Napisal/-a lauren » 23 Feb 2014, 14:52

se popolnoma strinjam.
namreč tudi meni je težko, ko se plača stanovanje za 10 delavcev, od tega jih je 5 not cel mesec, 2 4dni, 1 en teden itd... mislim, kako naj zdaj te stroške kalkuliram gor in dol...saj ne rečem da se ne da, samo oni teh stroškov dejansko niso "imeli", ima jih firma. kaj vem, očitno poročam vse narobe, ker jaz poročamo SAMO dnevnice in kilometrino. ker so me čist zmedli. kako pa poročate vi helianthus?

helianthus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 100
Pridružen: 20 Sep 2013, 20:48

Re: potni stroški

Odgovor Napisal/-a helianthus » 23 Feb 2014, 15:15

Ja, lauren, tudi jaz poročam samo kilometrino in dnevnice - pač tisto, kar mi naša stranka (podjetje) napiše na posamezni potni nalog za posameznega delavca, in kar jim dejansko izplača na njihove TRR-je. To dodam na REK-1, in sicer k januarski plači, izplačani v februarju, dodam kilometrino in dnevnice, izplačane v februarju...

Vse ostale stroške, ki jih podjetje plača za nastanitev delavcev, poknjižim kot potne stroške, vendar jih ne poročam, ker ni obrazca za tovrstno poročanje. Povračila delavcem to niso, zato po mojem ne more biti na REK-1. Bi bila velika napaka in laž, če bi vpisala v analitični del obrazca REK-1, da so to povračila stroškov službene poti.

Ko (če) nam bo DURS ponudil obrazec, s katerim naj poročamo o vseh stroških službenih poti, pa bom tja vnesla vse stroške:
- kilometrine in dnevnice, izplačane delavcem,
- nastanitve delavcem, izplačane ponudnikom teh nastanitev,
- amortizacijo službenega vozila za čas službene poti, če bodo tako hoteli... itd.
Najprej naj se zjasnijo, kaj sploh hočejo, in naj nam omogočijo tako poročanje, pa bodo dobili vse želene podatke.

lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 836
Pridružen: 22 Nov 2007, 10:12

Re: potni stroški

Odgovor Napisal/-a lauren » 23 Feb 2014, 18:38

upam, da se z vašim (in še marsikaterim) mnenjem strinja tudi davčna. se bo pokazalo v praksi ko bo kdo doživel kak pregled, upam, da nas bo o tem obvestil. pa upam da to nebom jaz ;)
mi pa itak...se bomo morali navadit delat vse, kar in kako si bodo carji pač zaželeli.

marina4
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 122
Pridružen: 29 Apr 2010, 11:27

Re: potni stroški

Odgovor Napisal/-a marina4 » 23 Feb 2014, 19:44

Pojasnila glede načina in vsebine poročanja so na strani DURSa in sicer na linku http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... _dohodkih/
oziroma http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... _1_1_2014/

Pri nas je veliko plačil s plačilnimi karticami, plačil po računih, akontacija,... Ker nam računalničarji še niso vzpostavili sistema (upam, da nam v prihodnje bodo) moram vse podatke zbirati ročno. Imam pa 50 zaposlenih in od tega najmanj 20, ki so vsak mesec kakšen dan na poti. Odločila sem se, da vse poročam po potnem nalogu v mesecu ko je izpačilo. Pa naj kdo drug pride zbirat podatke. Na koncu sumarno bo itak vse zajeto. Moj delodajalec me za te statistike ne bo plačeval. To je moje mnenje, ne vem kakšne so vaše izkušnje.

M

helianthus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 100
Pridružen: 20 Sep 2013, 20:48

Re: potni stroški

Odgovor Napisal/-a helianthus » 23 Feb 2014, 19:46

Dokler za polje B06 piše, da gre za povračila stroškov do uredbe vlade - stroški službene poti, poročam samo o povračilih stroškov. Vsa njihova pojasnila, da je treba v polju B06 poročati tudi o stroških hotela, ki jih podjetje plača neposredno hotelu, so kontradiktorna in celo napeljujejo k utaji davkov. Če želimo tak strošek, plačan na TRR hotela, prikazati kot povračilo stroška delavcu (obveznost do delavca), moramo 2x poknjižiti strošek hotela, in sicer:
1.) 419 / 220 (strošek nočitve / obveznost do dobavitelja)
2.) 414 / 255 (povračila stroškov zaposlenim / obveznosti za druge prejemke iz del.razmerja)
Tako je en in isti strošek podvojen (enkrat kot strošek nočitve, drugič kot povračilo stroška delavcu, čeprav to ni njegov strošek), kar znižuje dobiček podjetja in posledično znižuje davek na dobiček, delavcu pa prinaša dodaten neobdavčen prejemek, saj tisto obveznost na kontu 255 je tudi treba poravnati, zapreti, torej izplačati delavcu.
Seveda je to v nasprotju s SRS, zato jaz tega ne nameravam početi. Bi pa bila vesela, če bi prišli v kontrolo k meni. 8)

Ni problem, naredim vse, kar si carji zaželijo, samo naj povejo, kaj sploh hočejo in kako naj to naredim, da ne bom po drugi strani v prekršku. Kar sem do sedaj prebrala iz navodil in pojasnil z njihove strani, so samo napeljevanja v moj prekršek. :roll:

marina4
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 122
Pridružen: 29 Apr 2010, 11:27

Re: potni stroški

Odgovor Napisal/-a marina4 » 26 Feb 2014, 11:26

Pozdravljeni

Ali ste videli novo pojasnilo DURS-a :
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... i_z_delom/

Med drugim je tudi " V zvezi s povračili stroškov službenih poti, dodajamo, da iz predpisov, ki urejajo povračila stroškov v zvezi z delom (tako iz zakona, ki ureja, delovna razmerja, zakona, ki ureja dohodnino in Uredbe) ne izhaja, na kakšen način je delodajalec delavcu dolžan povrniti stroške v zvezi s službenim potovanjem ampak le, da jih mora povrniti, torej da delavcu dodatni stroški v zvezi s službenim potovanjem ne smejo nastati. Zato menimo, da po vsebini ne moremo razlikovati povračil stroškov v zvezi s službenim potovanjem, ki jih delodajalec delavcu povrne v denarju (povračila potnih stroškov) oziroma v naravi (npr. plačilo letalske karte)."

Kaj menite na to? Iz tega razumem, da še vedno vztrajajo, da je potrebno poročati o vseh povračilih.

M

bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 109
Pridružen: 06 Apr 2003, 13:24
Kraj: Slovenia

Re: potni stroški

Odgovor Napisal/-a bpp » 26 Feb 2014, 11:45

Zdravo,
ne vem, zakaj se tako dolgo pogovarjamo na isto temo. Kako pa drugi pripravljate obračune potnih nalogov?
Ali ne vključite stroška hotela, če je plačan s službeno kartico, in ne računa za avion, če je plačan kot avans iz poslovnega računa?
Potni stroški so pač vsi stroški, ki nastanejo v zvezi s službenim potovanjem, in ne le tisti del, ki ga zaposlenemu dejansko tudi plačamo na njegov osebni račun.
(pri nas račun za avion na firmo knjižimo K255/K220, strošek avionske karte pa šele v temeljnici, ko knjižimo potni nalog, na K414/K255).
bpp

lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 836
Pridružen: 22 Nov 2007, 10:12

Re: potni stroški

Odgovor Napisal/-a lauren » 26 Feb 2014, 12:03

pogovarjamo se tako dolgo, ker še pač ni vse jasno :D , vsaj meni ne.
mi smo potne pripravljali vedno tako, da so bile vključene kilometrine in dnevnice. strošek letalske karte recimo, če je ni plačal delavec iz svojega žepa in zahteval povračila, na potne naloge nismo dali. na potnem je bil torej znesek, ki ga je delavcu potrebno vrniti. delavec nikoli ni vedel, koliko stane karta ali recimo hotel. predlagatelj potnega naloga obračuna je vendar delavec, kaj pa on ve za hotel in karto, ko ga izpolnjuje...
očitno bom morala zdaj to spremenit, prilagodit, kakorkoli, da bo prav... ker s tem pojasnilom res kažejo na to, da želijo imeti poročane vse potne stroške v zvezi s potovanjem, ne le povračila, kot navajajo v obrazcu.

bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 109
Pridružen: 06 Apr 2003, 13:24
Kraj: Slovenia

Re: potni stroški

Odgovor Napisal/-a bpp » 26 Feb 2014, 12:27

Ja, kdor je kdaj analitičnio knižil stroške za, recimo EU projekte, se je tega najkasneje takrat naučil.
Vse stroške moramo namreč vedno opredeliti po vsebini, ne glede na to, kdaj jih kdo komu plača (če sploh),
in stroški službenih poti so pač vsi stroški, ki jih imamo v zvezi s to službeno potjo.
Da pa seveda iz vsega tega ne bi zvenelo, da smo zadovoljni s tem davčnim "ukrepom".
Tudi pri nas se držimo za glavo.
bpp

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7901
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: potni stroški

Odgovor Napisal/-a slovan » 26 Feb 2014, 16:55

Se popolnoma strinjam z bpp: Tudi v "dobrih starih časih" je bil potni nalog knjigovodska listina, preko katerega so se evidentirali vsi stroški ,ki so bili povezani s konkretnim službenim potovanjem:
- dnevnica......
- kilometrina...... (uporaba lastnega vozila za službene namene: odobril:........)
- prevozni stroški: letalski prevoz, železniški prevoz, avtobusni prevoz: ....... plačano
- prenočišče: ....... plačano
- drugi stroški: letališka taksa, taxi, reprezentanca.....
- skupaj stroški: od tega: plačano po računu štev......... in računu štev........
: izplačilo delavcu: ........ ;od tega akontacija..........; za izplačilo:..........

Skratka: če želi država popolni nadzor nad povračili stroškov, je potrebno knjigovodske listine prilagoditi tudi tem potrebam (ali pa računalniške programe). In zakaj je temu tako: v preteklosti (in verjetno še tudi sedaj)je bila plača zaposlenega sestavljena: minimalni znesek je bila plača, vsa razlika pa v obliki povračil stroškov - potni nalogi, ki niso izkazovali resničnega stanja. Kaznovan pa je tisti, ki tega ni počel (z dodatnim sporočanjem davčnemu organu).

lp

Odgovori