redna zaposlitev + popoldanski normirani S.P.


Moderator: Mirko Zbačnik

firbec11
Novinec
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 07 Jul 2016, 13:29

redna zaposlitev + popoldanski normirani S.P.

Odgovor Napisal/-a firbec11 » 07 Jul 2016, 13:59

Pozdravljeni!

Sem redno zaposlen v podjetju. Zanima me, ali lahko (ali je legalno) odpreti popoldani normirani S.P. ter prejemati poleg plače obenem mesečna nakazila na S.P. od istega podjetja?
Poleg rednega dela bi šlo za svetovanja pri prodaji, projektih, etc (storitveno delo, brez stroškov).

Hvala za odgovor.

novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Prispevkov: 1121
Pridružen: 04 Jan 2013, 10:11

Re: redna zaposlitev + popoldanski normirani S.P.

Odgovor Napisal/-a novica » 07 Jul 2016, 15:57

na sp lahko samo tiste zadeve, ki jih ne počneš v redni službi (ki ne "pašejo" na tvoje delovno mesto).

firbec11
Novinec
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 07 Jul 2016, 13:29

Re: redna zaposlitev + popoldanski normirani S.P.

Odgovor Napisal/-a firbec11 » 07 Jul 2016, 16:47

Glede opisa/definicije narave dela sploh ni problema. Delam ogromno razlicnih dejavnosti (nesorodnih) zato bi brez problema katere uvrstil pod sp.
Predvsem me zanima ali je taksno pocetje legalno (isti delodajalec pri obeh 'placah')?
Zakaj sprasujem (mislim da je jasno kam pes taco moli), ker bi ob isti bruto bruto placi imel visje koncne prihodke na racun (nizji prispevki/dohodnina). Mislim da je novodobni rek 'davcna optimizacija'.
V kolikor pa je tako pocetje nelegalno, seveda odpade.

vdle
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 07 Jul 2016, 16:55

Re: redna zaposlitev + popoldanski normirani S.P.

Odgovor Napisal/-a vdle » 07 Jul 2016, 17:14

Spoštovani,
jaz temu ne bi rekla davčna optimizacija ampak prelaganje bremena. Ne le davčno ampak tudi socialno breme na delavca.
Namreč sedaj prejmete nek bruto, od katerega se plačajo prispevki in dohodnina. V normalnih razmerah (če je vir prihodka le plača) ni potrebno doplačilo dohodnine, oz. bolj verjetno je vračilo dohodnine, v kolikor naknadno uveljavljate olajšave.
Ko boste imel s.p.boste poleg plače imel še nek dobiček iz s.p. za katerega boste morali plačati dobiček oz. dohodnino.
Recimo, da sedanji OD je na meji naslednjega dohodninskega razreda, lahko vas že mali dodaten dobiček pahne v naslednji dohodninski razred. In zavezanec za plačilo dohodnine boste vi in nihče drugi.
Istočasno si odrekate:
- pravico do višje pokojnine.
-Pravico do višjega nadomestila v primeru bolezni (ne govorim o prehladu) ampak o nekajmesečni odsotnosti z dela.
-Pravici do višjega nadomestila za brezposelnost.

Kar poznam primerov s popoldanskimi s.p.-ji, to so ljudje, ki prejemajo minimalca in s popoldancem zaslužijo več kot z zaposlitvijo.Žalostno toda resnično.

firbec11
Novinec
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 07 Jul 2016, 13:29

Re: redna zaposlitev + popoldanski normirani S.P.

Odgovor Napisal/-a firbec11 » 07 Jul 2016, 20:59

Naj se Vam za konstruktiven odgovor najprej zahvalim.

Torej, sem redno zaposlen v podjetju kjer dobivam za slovenske razmere dobro plačo. Zavedam se, da bi z odprtjem S.P-ja dobil dodatne dajatve, a bi si jih obenem zmanjšal z redno plačo (kater je sedaj precej obremenjena - 41% dohodninski razred).
Odprtje S-P-ja bi bila pobuda z moje strani in ne delodajalca, in zanj bi se odločil če bi to zame pomenilo v končni fazi prihranek (manj dajatev). Ker pa o računovodskih / davčnih zadevah ne vem veliko sprašujem tu.
Imam šele 3 leta delovne dobe (takoj po končanem faksu), zato si od pokojnine ne obetam veliko (kljub temu delodajalec plačuje 5,68%? bruto plače v 2. pokojninski steber). Prav tako je podjetje dobro stoječe s dobro prihodnostjo (svetovni trg) in v katerem sem (po mojem mišljenju) cenjen, zato se mi za izgubo službe ni potrebno posebej obremenjevati. Glede zdravstvenih težav pa imam sklenjeno ločeno rizično zavarovanje v primeru hujših poškodb/smrti/invalidnosti etc...

V vsakem primeru pa bi se za zadevo odločil če je popolnoma legalna, saj problemov s FURS-om ne želim imeti. Še vedno nisem dobil odgovora ali bi bilo tako početje legalno?

Če je, bi sledil izračun primerjave trenutne plače, ter izračun zmanjšane redne plače ter normiranega popoldanskega sp-ja. Zaradi nižjih dajatev bi bil končen NETO izplen višji, nižja bi bila vrnjena dohodnina (vzdrževan družinski član) ter nižji prispevki v 2. pokojninski steber. Redna plača ne bi bila minimalna, ampak recimo povprečna slovenska plača, ostalo bi bilo preko popoldanskega s.p.-ja.

Poleg vprašanja o legalnosti me zanima ali je še kakšna druga "finta" katere ne vidim?

Še enkrat hvala vsem za morebitne odgovore.

jetforce
Nov član
Nov član
Prispevkov: 15
Pridružen: 07 Nov 2013, 10:34

Re: redna zaposlitev + popoldanski normirani S.P.

Odgovor Napisal/-a jetforce » 08 Jul 2016, 09:42

Pozdravljeni,

takšnih "optimizacij" je dandanes veliko, ravno iz razlogov, ki ste jih zgoraj omenili.

Kot rečeno, za pokojnino boste morali drugače poskrbeti, kot da bi računali na pokojnino iz državne blagajne ( predvidevanja so, da s sedanjih 1.000€ neto plače pokojnina po 35 ne bo višja od 400€, tako da računati na to je naivno).

Seveda lahko odprete s.p. kot normiranec in s tem podjetjem sklenete pogodbo o sodelovanju (karkoli pač počnete), vendar je potrebno paziti, da to pogodobeno razmerje ne vsebuje elementov delovnega razmerja. Koristno bi bilo,da zraven da opravljate dejavnost za tega delodajalca opravljate še kako dejavnost ki ni vezana nanj.

Kar se pa tiče razlike v bruto neto; primer:

3000€ bruto plače

Strošek delodajalca 3.483€, vaša neto plača 1.803,2€.

V primeru da imate s.p. in izstavite račun podjetju v višini 3.484€ mesečno od tega plačate 4% akontacije dohodnine cca 140€ ter na začetku prispevke najmanj 341,20€, lahko tudi več če želite, v vsakem primeru pa boste naslednje leto plačali prispevkov več, odvisno od višine prometa. Ampak glede na normiranost tudi ti ne bodo previsoki. Torej bi v prvem letu ob izdani fakturi iz s.p. v višini 3.484€ vaš neto prihodek bil 3002,8€ (+ stroški računovodje ipd, recimo največ 100€/mesec).

V primeru da izstavljate fakture v tej višini (3.484€) je vaš letni dohodek 41.808€ - če od tega odštejete 80% normiranih stroškov je vaša davčna osnova 8.361,6€ in na podlagi tega se v naslednjem letu izračuna zavarovalna osnova (prispevki).

Da se navežem še na prvo vprašanje - FURS skoraj zagotovo, v kolikor ste na podjetju zaposleni in imate s.p. ter istemu delodajalcu izdajate fakture to smatra za drugi dohodek iz delovnega razmerja in naloži delodajalcu temu primerno plačilo prispevkov in dohodnine, tako, da je tukaj davčno tveganje dokaj visoko.

Lep pozdrav,
Nejc

firbec11
Novinec
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 07 Jul 2016, 13:29

Re: redna zaposlitev + popoldanski normirani S.P.

Odgovor Napisal/-a firbec11 » 08 Jul 2016, 10:26

Hvala za odgovor.

Torej če prav razumem, zadeva je legalna z vidika 2 "plač" pri istem podjetju, a je velika možnost, da bo podjetje naložilo dodatne dajatve (razliko prispevkov S.P. do redne zaposlitve) podjetju.

V besedilu omenjate "redni" normirani s.p, kateru ima prvo leto nizke prispevke (ni dobička v prejšnjem letu), v drugem letu pa so prispevki ovrednoteni na podlagi dobička. Sam sem imel v mislih odprtje popoldanskega normiranega S.P. (zavarovanje in prispevki iz rednega dela). Na spletni strani sp-izračun.si sem izračunal dajatve za popoldanski normirani s.p. kateri ne upošteva dobička iz prejšnjih let?

Torej, primer potencialnega izračuna se nahaja na spodnji povezavi:
https://drive.google.com/file/d/0BzU0_0 ... sp=sharing

Torej vzemimo da sem osnovno plačo (primer 2500 BRUTO) znižal na 1500 BRUTO in ostalih 1000 EUR kompenziral z nakazilom na popoldanski S.P. Kot kaže izračun sva tako jaz kot delodajalec na boljšem (če delodajalec ne dobi od FURS-a višjih dajatev)
V globalnem smislu sem osebno na slabšem z nižjim vračilom dohodnine (cca 500 EUR letno) ter nižjim nakazilom v 2. pokojninski steber (cca. 600 EUR letno). Ampak v končnem+-sem še vedno v velikem plusu.

P.S. Računa ne prikazuje realne vrednosti moje plače (je nižja), ampak zaradi okroglih številk sem vzel ti dve vrednosti.

Če je zadeva torej legalna, je sedaj moja glavna skrb obremenitev FURS-a do delodajalca. Kakšna indikacija glede višine dodatnih obremenitev FURS-a do delodajalca?

Morda kakšen odgovor na podan izračun in seveda moje razmišljanje?

jetforce
Nov član
Nov član
Prispevkov: 15
Pridružen: 07 Nov 2013, 10:34

Re: redna zaposlitev + popoldanski normirani S.P.

Odgovor Napisal/-a jetforce » 08 Jul 2016, 12:10

Kot rečeno, davčno tveganje je tukaj veliko za vas in za delodajalca in se jaz na vašem mestu tega ne bi šel.

Ali odprete normalni s.p. ali pa ostanete zaposleni.

Dohodnina iz popoldanskega s.p.ja v kolikor ste normiranec se ne všteva v letno davčno osnovo ampak je obdavčena z 20% od davčne osnovne (davčna osnova = 20% vseh prihodkov)

rupert
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 337
Pridružen: 09 Mar 2012, 14:47

Re: redna zaposlitev + popoldanski normirani S.P.

Odgovor Napisal/-a rupert » 08 Jul 2016, 14:44

Za razliko od jetforce menim, da je povsem legalno, če "na sp samo tiste zadeve, ki jih ne počneš v redni službi (ki ne "pašejo" na tvoje delovno mesto)." ... in jih opravljaš izven rednega delovnega časa.

PS Vdle nima prav, ko straši: " Ko boste imel s.p.boste poleg plače imel še nek dobiček iz s.p. za katerega boste morali plačati dobiček oz. dohodnino.
Recimo, da sedanji OD je na meji naslednjega dohodninskega razreda, lahko vas že mali dodaten dobiček pahne v naslednji dohodninski razred. In zavezanec za plačilo dohodnine boste vi in nihče drugi. "

To bi namreč veljalo, če bi imel sp po dejanskih stroških in ne kot normirc.

firbec11
Novinec
Novinec
Prispevkov: 5
Pridružen: 07 Jul 2016, 13:29

Re: redna zaposlitev + popoldanski normirani S.P.

Odgovor Napisal/-a firbec11 » 08 Jul 2016, 21:47

Hvala vsem za odgovore.

Torej je zadeva legalna vendar lahko s seboj pripelje morebitne dodatne preglede / obdavcitve s strani FURS-a.
Ker nebi rad delodajalcu nalozil nepotrebnih tezav se sedaj bolj nagibam pri obstojecem delovnem razmerju...

sm
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 254
Pridružen: 04 Mar 2005, 10:33

Re: redna zaposlitev + popoldanski normirani S.P.

Odgovor Napisal/-a sm » 12 Jul 2016, 16:39

Zelo zanimiva tematika.
Jaz mislim, da je iz davčnega vidika to itak čudno, ampak vemo, da itak vsak razmišlja drugače in pustimo domišljiji, da sprošča impulze...

Mene pa zanima obračun plače v podobnem primeru:

in sicer delavec je zaposlen v podjetju 10 ur tedensko - odprl pa je normiran S.p. in bo plačeval prispevke za ostalih 30 ur.

Kako naj sedaj obračunam plačo:
- olajšave pri izračunu dohodnine - zaposlitev pri drugem delodajalcu - je olajšava / ni olajšave / oziroma en delček.
- stopnja % - po lestvici (po moje ne) ali kako drugače . Ali obstaja kakšno navodilo Dursa za take obračune.

Zelo vam bom hvaležna.

lavit
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 11 Mar 2019, 14:04

Re: redna zaposlitev + popoldanski normirani S.P.

Odgovor Napisal/-a lavit » 11 Mar 2019, 14:07

Obujam temo:

zanima me ce sem lahko normiranec ce sem ze zaposlen?

Oz po kaksnem kljucu se obracuna dohodek iz dejavnosti, placa drugega delodajalca, stroski?

hvala, Lp

Odgovori