Obračun plač


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
cuker
Novinec
Novinec
Prispevkov: 2
Pridružen: 11 Jul 2017, 22:36

Obračun plač

Odgovor Napisal/-a cuker » 11 Jul 2017, 23:14

Pozdravljeni, imam vprašanje glede obračuna plač:

-Pri prejšnjem delodajalcu sem imel v pogodbi o zaposlitvi določeno bruto plačo npr. 1000 € za 176 ur, in sem imel v mesecih z manj oz. več urami obračunano ustrezno manjšo oz. večjo bruto plačo.
Pri sedanjem delodajalcu je v pogodbi o zaposlitvi določena bruto plača npr. 1000 € brez določbe števila ur in imam vsak mesec isto osnovo bruto plače. Zanima me, ali sta oba načina obračunavanja plač pravilna, ter katera je pristojna zakonska podlaga, ali je to odvisno od kolektivne pogodbe?

-Zanima me tudi, ali mora biti v pogodbi o zaposlitvi napisano točno katera kolektivna pogodba je pristojna za delovno mesto, ali je dovolj navedek "pristojna kolektivna pogodba"?

Hvala.

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7611
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Obračun plač

Odgovor Napisal/-a slovan » 16 Jul 2017, 09:02

Mogoča sta oba načina upoštevanja ur pri obračunu plače: ali dejansko število ur v mesecu ali pa vsak mesec enako število ur, s pogojem da skupno število obračunanih ur v koledarskem letu ne presega "fonda" ur v letu. V prvem primeru je višina plače odvisna od dejanskih ur in je lahko vsak mesec bruto plača drugačna; medtem ko je v drugem primeru bruto plača vsak mesec enaka.
Način obračuna plače oziroma upoštevanja ur za obračun je internega značaja, lahko je določen v kakšnem internem aktu, lahko so določila stvar pogodbe o zaposlitvi.... V vsakem primeru pa mora biti delavec seznanjen z načinom obračuna plače.

Katera kolektivna pogodba velja za podjetje in s tem tudi za pravice, ki izhajajo iz delovnega razmerja, se navede tudi v pogodbi o zaposlitvi, če iz same dejavnosti podjetja nedvoumno ne izhaja katero se uporablja. Vendar se pa vedno uporablja tista kolektivna pogodba (oziroma zakon), ki je za delavca ugodnejša.

lp

cuker
Novinec
Novinec
Prispevkov: 2
Pridružen: 11 Jul 2017, 22:36

Re: Obračun plač

Odgovor Napisal/-a cuker » 16 Jul 2017, 16:58

Hvala za pojasnila, sedaj je vse jasno, odgovore sem pred tem iskal v ZDR-1, kolektivnih pogodbah, googlu in računovodskih standardih, a se očitno skrivajo v internih aktih :).

lp

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta