Pozdravljeni,
hčerka bo z oktobrom pričela študirati. Letos je delala in zaslužila več kot 4433..eur, kolikor bi lahko, da ne bi bilo obdavčeno. Delala je v tujini. Jaz jo uveljavljam med letom kot vzdrževanega družinskega člana. Sedaj pa me zanima, ali je ne smem več uveljavljati kot vzdrževanega člana in kako sploh prijavimo njen dohodek? Oziroma kaj moramo narediti, da bo prav?
Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
študentsko delo in dohodnina
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: študentsko delo in dohodnina
Pri nas smo pri delodajalcu zaprosili za nek dokument, v katerem so bili zneski razčlenjeni: prevoz in delo in ker je bilo dovolj prevoza, niso padli v obdavčitev po višji stopnji, in smo otroke potem za nekaj mesecev tudi prijavila s partnerjem na svojo dohodnino, del pa so otroci dobili sami domov... ampak res minimalno dohodnino....
Pozdravljeni,
moj sin je letos delal in študiral, oboje hkrati, seveda je zaslužil več, sedaj pa ne vemo kaj naj naredimo, da bi bilo najbolj ugodno za vse nas. Prosim vas za preverjene informacije.
A se da tako, da se ga uveljavlja kot vzdrževanega člana družine za nekaj mesecev in nato ne kot vzdrževanega člana, kot neka delna varianta?
Prosim za odgovore in hvala vsem že vnaprej.
Lp
moj sin je letos delal in študiral, oboje hkrati, seveda je zaslužil več, sedaj pa ne vemo kaj naj naredimo, da bi bilo najbolj ugodno za vse nas. Prosim vas za preverjene informacije.
A se da tako, da se ga uveljavlja kot vzdrževanega člana družine za nekaj mesecev in nato ne kot vzdrževanega člana, kot neka delna varianta?
Prosim za odgovore in hvala vsem že vnaprej.
Lp
Jaz si z aplikacijo dohodnine preračunam. Ker je sin zadnji dve leti zaslužil preko študenta nekje okrog 10.000 se nam najbolj splača, da ga uveljavlja mož. Sin je dohodnino doplačal, mož je dovil vrnjeno in še vedno je bila razlika med vrnjeno dohodnino večja, kot plačano. Tako je nam najboljše zneslo. Če pa nobedene od naju z možem ne bi uveljavljal sina, pa sin ne bi nič plačal, jaz bi dobila nekaj malega vrnjenega, mož pa bi plačal nekaj malega.
Odvisno je od vaših dohodkov. Poskusite preeračunati več variant, pa boste videli, kaj se vam splača.
Pa še to, sin je uveljavljal tudi potne stroške prevoza na delo. Vse skupaj nekje okrog 1500 eur, pa se tudi to splača.
Odvisno je od vaših dohodkov. Poskusite preeračunati več variant, pa boste videli, kaj se vam splača.
Pa še to, sin je uveljavljal tudi potne stroške prevoza na delo. Vse skupaj nekje okrog 1500 eur, pa se tudi to splača.
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)