Prosim pomoč, službena pot, potni nalogi in nadure


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mareee
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 09 Sep 2018, 14:03

Prosim pomoč, službena pot, potni nalogi in nadure

Odgovor Napisal/-a mareee » 09 Sep 2018, 14:11

V kolikor je kakšen pravnik oz. oseba, ki se spozna na to...recimo, da se zaposleni vsak dan pripelje na firmo po službeni avto, naloži kak material in se pelje do proizvodnje v drug kraj, ta pot v eno smer traja cca 1h, tam oddela 8h, potem pa spet s službenim avtom nazaj na sedež firme, vožnja 1h, torej vse skupaj mu gre 10h ur na dan. Ali se te ure vožnje s službenim avtom priznajo, ali ne? Trenutno zaposleni dobi potne naloge, ure oz. nadure vožnje pa ne. Ali je to v skladu z zakonom?

Gre za napotitev oz posojo v drugo proizvodnjo, katere delodajalec oz. lastnik je isti. Zaposlen je podpisal napotitev, kjer je navedeno, da gre za terensko delo v drugem kraju. Delodajalec pravi, ker je podpsiana napotitev , zaposlenemu ne pripadajo nobene ure za čas vožnje s službenim avtom.

Hvala za odgovore.
LP

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Prispevkov: 11463
Pridružen: 15 Jan 2003, 13:03
Kraj: Bloke
Kontakt:

Re: Prosim pomoč, službena pot, potni nalogi in nadure

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik » 13 Sep 2018, 10:49

V ečini primerov je to urejeno v internih aktih delodajalca, kajti zakonodaja, kot se razbral, tega izrecno ne ureja. Načeloma se, ko imaš za službeno pot potni nalog pričnejo šteti delovne ure, ko prevzameš službeno vozio in konča, ko vozilo na sedežu podjetja vrenšš. Problem, ki ga vidim pri vas je podpisan dokument, v katerem sta se dogovorila drugače..

Dejansko gre pri vas za službeno pot, kajti zakonodaja instituta "posoja delavca" ne pozna. Gre za nudenje storitve drugemu podjetju, pri čemer samo lastništvo ni pomembno. Gre v prvem priemru za odnos med podjetjema in v drugem med podjetjem, ki storitev nudi in vami, ki ste (predvidevam) zaposleni pri tem podjetju.

Nekatera podjetja, organizacije, zavodi, kjer imajo časovno omejitev trajanja poti napotenih v drug kraj, šole v okviru njihove kolektivne pogodbe imajo omejitev na 1 uro. Ni nam pa poznana pogodba me d podjetjema...

Če ima kdo kaj več izkušenj, naj, prosim, popravi moj odgovor. To je le moje razmišljanje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost