Normiran popoldanski s.p.


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Sandrosa
Novinec
Novinec
Prispevkov: 2
Pridružen: 19 Jun 2019, 09:57

Normiran popoldanski s.p.

Odgovor Napisal/-a Sandrosa » 19 Jun 2019, 10:00

Pozdravljeni, upam da mi lahko kdo pomaga pri nekaj osnovnih informacijah na podlagi katerih se bom sploh odločila, če grem v podjetništvo...

Skratka, mož je zaposlen, jaz pa sem trenutno brezposlena in bi rada opravljala manjšo storitveno dejavnost vendar ker ni rednih strank je možno da kak mesec ne bo prihodkov oz bodo zelo majhni, tako da visokih stroškov/prispevkov/... si ne bova mogla privoščiti (pričakujem sicer nekje do 1000€ mesečno ampak kak mesec tudi nič, kak pa tudi več). Kolikor sem že prebrskala po spletu najbrž pride najbol v poštev popoldanski normirani s.p. preko moža, kjer bi bil edini fiksen mesečni strošek prispevki, slabih 70 EUR. Potem pa če ne zaslužim nič, ne plačam nič drugega, če bi imela npr. 1000 EUR prihodkov pa je dohodnine 40 EUR.

Imam prav? Če da, me potem zanima še nekaj zadev in sicer:
- ali ta dohodnina normiranega popoldanskega s.p.ja kakorkoli vpliva na skupno dohodnino moža? Ker pred leti je imel popoldanski s.p. in je na koncu leta bilo precej za doplačati dohodnine ker je padel v višji razred.
- ali so prihodki oziroma promet normiranega s.p.ja javno vidni (na ajpesu, bizi,...)? Ker pri nekaterih podjetjih vidim, da podatki niso na voljo.
- normiran s.p. vrjetno ni davčni zavezanec, tako da strankam se ne zaračunava davka (račun se izda brez DDV)?

Za enkrat toliko, upam , da mi lahko kdo pomaga pri teh vprašanjih, bom zelo hvaležna.

l.tana
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 96
Pridružen: 09 Okt 2004, 09:29
Kraj: Slovenia

Re: Normiran popoldanski s.p.

Odgovor Napisal/-a l.tana » 19 Jun 2019, 10:50

Popoldanski normiran s.p. - vsak mesec se plačujejo prispevki, okrog 70 eur,, kot ste že sami napisali ter akontacija dohodnine. Akontacija za prvo leto se izračuna na podlagi podatkov/ocene prihodkov, ki jo podate pri prijavi/registraciji dejavnosti. Akontacija se plačuje do 10. v mesecu za nazaj (10.januarja se plača za december).

Davek pri normiranem S.p.-ju ne vpliva na dohodnino, je končni davek.
Promet normiranca ni javno dostopen, saj se ne oddajajo bilance na ajpes.
Normiranec je davčni zavezanec, ni pa nujno da je zavezanec za DDV! Prag za obvezno vključitev v register zavezancev za DDV je 50.000 eur v 12 mesecih.

Pa še nekaj, če boste delali preko moževega s.p., ne pozabit na prijavo brezplačne pomoči družinskega člana
več o tem
viewtopic.php?t=42785
viewtopic.php?t=45362

Sandrosa
Novinec
Novinec
Prispevkov: 2
Pridružen: 19 Jun 2019, 09:57

Re: Normiran popoldanski s.p.

Odgovor Napisal/-a Sandrosa » 20 Jun 2019, 17:49

Super, hvala za odgovore.
Akontacija za prvo leto se izračuna na podlagi podatkov/ocene prihodkov, ki jo podate pri prijavi/registraciji dejavnosti. Akontacija se plačuje do 10. v mesecu za nazaj (10.januarja se plača za december).
Torej akontacija se plačuje pavšal, ki se ga vnaprej predvidi in ne dejansko toliko kolikor se izda računov? Kaj pa, če do konca leta plačaš več, kot je sicer od izdanih računov? Pa obvezno je plačevanje vsak mesec (nekje sem zasledila da se lahko plačuje na 3 mesece ali pa 1x letno)?

l.tana
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 96
Pridružen: 09 Okt 2004, 09:29
Kraj: Slovenia

Re: Normiran popoldanski s.p.

Odgovor Napisal/-a l.tana » 24 Jun 2019, 09:29

Na podlagi davčnega obračuna (ali napovedi o predvideni davčni osnovi za podjetnike v prvem letu poslovanja) se določi akontacija dohodnine, ki se v tekočem davčnem letu plačuje bodisi v mesečnih obrokih (če znesek akontacije v davčnem obračunu preseže 400 evrov) ali v trimesečnih obrokih (če znesek akontacije ne preseže 400 evrov).

Ja, akontacija je pavšalna in temelji na prihodkih preteklega leta oz. na ocenjenih prihodkih-prvo leto. Do 31.3 se odda davčni obračun, v njem se navedejo vsi prihodki, ki so bili ustvarjeni v preteklem letu + obresti na TRR. V obračun se vnese tudi znesek plačanih akontacij in razlika se plača oz. vam jo FURS vrne na TRR. Prav tako se vam izračuna nova akontacija za tekoče leto.

Odgovori