Normiran popoldanski s.p., tujina, spletna trgovina


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
qob4o
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 01 Mar 2020, 23:21

Normiran popoldanski s.p., tujina, spletna trgovina

Odgovor Napisal/-a qob4o » 02 Mar 2020, 00:42

Pozdravljeni,

pred kratkim sem se po zaključenem študiju redno zaposlil in zaradi dodatnih priložnosti izven podjetja ob delu razmišljam o odprtju normiranega popoldanskega s.p. Prav tako sem se seznanil z drugima dvema opcijama - avtorsko in podjemno pogodbo, ki se uporabljata v takšnih primerih. Večino informacij v zvezi s tem sem našel na spletu, bi pa rad pridobil še mnenje s strani strokovnjakov, preden opravim nadaljnje korake proti formalnim postopkom. Iz vidika delodajalcev s katerimi bi sodeloval jim je takšna oblika najbolj ustrezna, saj nimajo komplikacij glede davka (pričakovana postavka z vključenim davkom je po upam, da pravilnih preračunih v primerjavi z normiranim popoldanskim s.p. nerealna).

Preden se obrnem na računovodstvo, bi rad razčistil vsaj nekaj osnovnih zadev, da se lahko bolje pripravim na tamkajšnji pogovor. Imam naslednja vprašanja:
  • Za prvo leto delovanja predvidevam vsaj 3000 € prihodkov. Poleg mesečnih prispevkov (okrog 70 €) se plača še davek, ki po preračunu znaša 4 %. Torej v kolikor ostanem na 3000 € prihodkov, od tega plačam 120 € davka. To drži?
  • Akontacija dohodnine: glede na to, da gre za normiran s.p. je obdavčitev cedularna. Prihodki (3000 €) iz naslova s.p. torej ne spadajo v dohodninsko lestvico poleg plače iz redne zaposlitve. Drži?
  • Na osnovi prejšnjih dveh trditev/vprašanj me zanima ali sem pozabil še kakšno zadevo, ki jo je potrebno plačati. V nasprotnem primeru bi za delovanje podjetja ob predvidenem prihodu plačal 966,96 € prispevkov in davka, kar rezultira v čisti izplen 2033,04 €. Je tako?
  • Kdaj se mi najbolj izplača ustanoviti s.p.? Delo na prvem projektu se predvidoma prične s prihodnjim mesecem, ampak imam že sedaj dovolj časa in bi se tega lahko po dogovoru lotil prej. Verjetno se iz vidika prispevka za PIZ potem to najbolj izplača po 15.3., saj je v tem primeru polovičen?
  • Zasledil sem, da zaradi odprtja s.p. prenehajo nekatere pravice do olajšav pri dohodnini. Prav tako naj bi se to upoštevalo pri preračunu pokojnine. Žal nisem uspel poiskati nič na to temo, verjetno iščem z napačnimi ključnimi besedami - prosim za usmeritev, kjer bi lahko prebral več o tem.
  • Za namene poslovanja nameravam odpreti poslovni račun v tujini - N26 Business. Ali moram po prijavi na FURS storiti še kaj? Kolikor sem bral naj bi sicer bilo potrebno javiti številko poslovnega računa na AJPES, vendar zaradi tuje številke to ni nujno (torej naj bi veljalo samo za bančne račune odprte v Sloveniji). V povezavi s tem se mi ni uspelo nič izobraziti, zato bi prosil za kakšen komentar na to.
  • Kako je z vpisom dejavnosti in dodatnimi prispevki za to? Zasledil sem, da naj bi bilo za določene dejavnosti potrebno plačevati "obrtniški prispevek". Kako je s prispevkom za AJPES?
  • V prihodnosti nameravam sodelovati tudi s tujimi podjetji. Če sem pravilno razumel je za izdajanje računov podjetjem v EU potrebno postati atipični davčni zavezanec, pri čemer se na računu priglasi obrnjeno davčno obveznost. Prav tako sem prebral, da za države izven EU to ne velja - zanima me kako se v tem primeru izda račun za podjetje v ZDA? Tako kot za lokalna podjetja - brez DDV?
  • Kako je s prodajo preko spletne trgovine v primeru normiranega popoldanskega s.p.? Je to možno/smiselno za ročno izdelane artikle in ali se kupcu izstavi račun na isti način, kot podjetjem?
Kakršnakoli pomoč v povezavi z vprašanji je seveda dobrodošla in se vam zanjo že v naprej zahvaljujem!

Lep pozdrav,
Jan

Odgovori