REGRES skrajšan delovni čas


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
NMS
Novinec
Novinec
Prispevkov: 3
Pridružen: 09 Jun 2021, 13:32

REGRES skrajšan delovni čas

Odgovor Napisal/-a NMS » 09 Jun 2021, 13:39

Pozdravljeni,

zanima me obračun regresa za skrajšan delovni čas (20 ur) v primeru "pravice staršev do krajšega delovnega časa zaradi starševstva"

Namreč regres za skrajšani delovni čas se obračunava sorazmerno z dolžino delovnega časa, razen v primeru izjem, kot je starševsko varstvo.

Imamo delavko, ki je na skrajšanem delovnem času zaradi varstva otroka do 3 leta starosti (država sobvencionira prispevke). Ali ji pripada celoten ali delen regres? Nikjer ne najdem ali ta oblika skrajšanega delovnega časa sodi v starševsko varstvo ali ne.

Hvala in lep pozdrav

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7901
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: REGRES skrajšan delovni čas

Odgovor Napisal/-a slovan » 09 Jun 2021, 20:42

Pripada ji celoten regres : zanjo veljajo predpisi o starševskem varstvu, ki ji omogočajo koriščenje starševskega dopusta do 3let..... oziroma kasneje celo do 1. razreda osnovne šole, če.... (poglejte zakonodajo s tega področja)
Zakonodaja:
131.člen ZDR:
5) Če ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 67. členom tega zakona.
67. člen (krajši delovni čas v posebnih primerih)
(1) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas.
(2) Delavec iz prejšnjega odstavka, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.


lp

NMS
Novinec
Novinec
Prispevkov: 3
Pridružen: 09 Jun 2021, 13:32

Re: REGRES skrajšan delovni čas

Odgovor Napisal/-a NMS » 16 Jun 2021, 13:03

Najlepša hvala za odgovor.

Odgovori