Odpravnina ob upokojitvi (določen čas, zaposlen 2 leti)


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Sara30
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 313
Pridružen: 10 Okt 2007, 09:22

Odpravnina ob upokojitvi (določen čas, zaposlen 2 leti)

Odgovor Napisal/-a Sara30 » 29 Apr 2022, 10:48

Pozdravljeni,

zanima me po kakšni formuli se izračuna odpravnino zaposlenega, ki je bil v podjetju zaposlen 2 leti z pogodbo za določen čas in se bo sedaj upokojil.


Pogoje za upokojitev že izpolnjuje, saj je že sedaj prejemal 40% pokojnino ob regularni plači.


Po internetu sem zaznala da se nad pet let zaposlitve izračunata dve povprečni plači RS nisem pa našla kako se izračuna če je delavec zaposlen manj kot 5 let.

Prosim za pomoč.

Sara

P.S. - Sem še nekaj brskala po internetu in sem nekje zasledila da odpravnine ob upokojitvi pod 5 leti dela ni potrebno izplačati. Mi lahko kdo potrdi?

https://www.*******/pojasnila ... liko-znasa

Tudi v zakonu o delovnih razmerjih - člen 132 (iz leta 2013) tako piše. Se je od takrat kaj spremenilo?
https://zakonodaja.com/zakon/zdr-1/132- ... upokojitvi

Verbi
Novinec
Novinec
Prispevkov: 4
Pridružen: 12 Maj 2022, 14:40

Re: Odpravnina ob upokojitvi (določen čas, zaposlen 2 leti)

Odgovor Napisal/-a Verbi » 12 Maj 2022, 14:48

Citirani člen ZDR-1 še vedno velja.
Delavcu se sicer pogodba izteče zaradi poteka časa, a menim, da mu glede na dikcijo ZDR-1 vseeno pripada odpravnina ob upokojitvi:

je delodajalec delavcu, ki je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let in se upokoji, ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi dolžan izplačati odpravnino v višini

Pogoj je torej samo prenehanja pogodbe in upokojitev delavca in torej pride v poštev, tudi če da delavec sam poda odpoved ali pri sporazumni odpovedi. Zato menim, da tudi v tem primeru.


Delavec ima pravico do odpravnine ob upokojitvi po ZDR-1 samo, če je zaposlen pri delodajalcu vsaj 5 let. Če je bil pri vas zaposlen samo dve leti, mu po zakonu ta pravica ne pripada. Zato tudi ne ureja kako se v tem primeru izračuna odpravnina, kot sprašujete. Če torej pred to pogodbo ni bil zaposlen še vsaj tri leta, odpravnine nima. Izjema je lahko vaša kolektivna pogodba, ki jo preverite (če je kakšna, ki vas zavezuje). Seveda pa lahko izplačate odpravnino tudi če to ni njegova zakonska pravica, če se tako odločitev - v tem primeru je višina poljubna :D

Primer odpravnine delavca, ki je delno upokojen in se nato "celotno" upokoji ureja tretji odst. 132. člena ZDR-1:

Če se delavec, ki je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let, delno upokoji, ima pri delodajalcu, pri katerem mu je prenehala pogodba o zaposlitvi in je sklenil novo za krajši delovni čas, pravico do odpravnine v sorazmernem delu

Odpravnino torej izračunate, kot določeno v prvem odstavku 132. člena ZDR-1: dve povprečni mesečni plači v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece oziroma v dve povprečni mesečni plači delavca za pretekle tri mesece, če je to za delavca ugodneje. Rezultat se nato sorazmerno zmanjša glede na obseg dela (če je delal 60% od polnega časa, dobi 60% tako izračunane odpravnine). Enak zaključek je možen tudi po tretjem odst. 65. člen ZDR-1.


Takšnemu delavcu pa seveda lahko pripada odpravnina zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas po 79. členu ZDR-1, kar je druga zgodba in drug izračun - praviloma za 2 leti dobi odpravnino 2/5 povprečne svoje plače zadnjih treh mesecev.

Sara30
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 313
Pridružen: 10 Okt 2007, 09:22

Re: Odpravnina ob upokojitvi (določen čas, zaposlen 2 leti)

Odgovor Napisal/-a Sara30 » 13 Maj 2022, 09:27

Najlepša hvala za izčrpen odgovor.


l.p.
Sara

program miha
Nov član
Nov član
Prispevkov: 12
Pridružen: 26 Mar 2015, 14:28

Re: Odpravnina ob upokojitvi (določen čas, zaposlen 2 leti)

Odgovor Napisal/-a program miha » 25 Maj 2022, 10:28

Koliko pa je poljubna odpravnina za delo 6 let, da ni potrebno plačati prispevkov in dohodnine.

Verbi
Novinec
Novinec
Prispevkov: 4
Pridružen: 12 Maj 2022, 14:40

Re: Odpravnina ob upokojitvi (določen čas, zaposlen 2 leti)

Odgovor Napisal/-a Verbi » 03 Jun 2022, 08:36

Kaj je to "poljubna odpravnina"?

Prispevkov in dohodnine se ne plača, če je odpravnina izplačana kot pravica delavca po ZDR-1. Če je torej izplačilo za delodajalca obvezno (npr. ob podaji odpovedi iz poslovnih razlogov, od prenehanju pogodbe za določen čas, itd.).

Če boste delavcu plačali odpravnino kljub temu, da mu po ZDR-1 ne pripade, kar sicer lahko in bo to vaša dobra volja, bo ta obdavčena in obremenjena s prispevki ne glede na to, kako visoka bo in koliko časa dela delavec pri vas.

capa1
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 564
Pridružen: 27 Jan 2006, 10:05

Re: Odpravnina ob upokojitvi (določen čas, zaposlen 2 leti)

Odgovor Napisal/-a capa1 » 30 Sep 2022, 12:03

Morda veste ali se pri izračunu odpravnine zaradi redne odpovedi pogodbe, upoštevajo tudi pretekla leta dela pri delodajalcu - bil zaposlen pri nas 5 let, dal odpoved, nato čez 10 let spet zaposlen pri nas - ali pri odpravnini moram šteti tudi teh 5 let, čeprav je dal sam odpoved pogodbe?
LP

Odgovori