Kdaj se šteje kot organiziran prevoz


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
JulijaL
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 165
Pridružen: 13 Jun 2006, 08:04

Kdaj se šteje kot organiziran prevoz

Odgovor Napisal/-a JulijaL » 18 Maj 2022, 12:36

Pozdravljeni,

ali je mogoče za organiziran prevoz šteti to, da delodajalec odredi, da se morajo delavci iz istih koncev pokombinirati v svojih lastnih avtih? Delavec, ki na neki relaciji stanuje najdlje, bi pobiral sodelavce in jih peljal v službo in domov. Temu šoferju se bi prevoz povračal, sopotnikom pa ne. Je taka varianta sploh veljavna?

Hvala in lp!

mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 1538
Pridružen: 24 Dec 2007, 11:26
Kraj: Ptuj

Re: Kdaj se šteje kot organiziran prevoz

Odgovor Napisal/-a mansu1 » 19 Maj 2022, 06:25

Ne, to ni organiziran prevoz podjetja in tudi če bi vam v kolektivni pogodbi pisalo, da če podjetje organizira prevoz zaposlenih, zagotovo ni bil mišljen tak prevoz. Kaj pa v primeru, da ta sodelavec zboli, da ima dopust, kaj če se karkoli zgodi ? Kdo v tem primeru odgovarja ? Delavec, ki je vozil bi nosil posledice, podjetje zagotovo ne.
Organiziran prevoz bi bil, če bi podjetje najelo, kupilo avtobus, ki bi na določenih relacijah pobiral zaposlene. Tako organizacijo ima eno podjetje iz Kidričevega. Tisti, ki ne želijo tega prevoza koristiti, pač uporabljajo svoje prevozno sredstvo. Če dobijo potne stroške povrnjene nisem seznanjena. Najbrž ne, ker je to odločitev posameznika, kako bo prihajal na delo. V glavnem, podjetje ima organiziran prevoz z avtobusi na relacijah, kje je dostopno za vsakega delavca, da pride v službo ob pravem času.
Vaša ideja, se mi zdi tudi malce nelegalna in nepravična in malo smešna. Če se želijo delavci voziti na delo z enim avtomobilom in si deliti stroške je to njihova zadeva. En tak primer so dnevni migranti v Avstrijo, ki se zberejo skupaj na določenem mestu in potem se tedensko izmenjavajo, kdo vozi, kdo je sopotnik.
Da pa bi podjetje organiziralo takšno vrsto prevoza še nisem slišala. Pa še to, jaz osebno se tudi ne bi nikoli želela voziti s komerkoli v avtomobilu...Morda ravno ta, ki ga podjetje zadolži, da pobira delavce, bi za moj okus vozil prehitro, prenevarno, prenerodno, prepočasi...
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)

jurek
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 516
Pridružen: 11 Avg 2005, 08:43

Re: Kdaj se šteje kot organiziran prevoz

Odgovor Napisal/-a jurek » 06 Jun 2022, 10:27

Uh, niti pod razno.
V najslabšem primeru je to delo na črno, prevoz oseb. Brez papirjev in licenc.
V najboljšem primeru pa: za "voznika" je ta vožnja že del delovnega časa. In kilometrina ni več "polovična".

Odgovori