Nadomestilo plače - vpoklic gasilcev in refundacija


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
capa1
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 561
Pridružen: 27 Jan 2006, 10:05

Nadomestilo plače - vpoklic gasilcev in refundacija

Odgovor Napisal/-a capa1 » 09 Avg 2022, 16:30

Zanima me, kaj storiti po prejetju R-1 obrazca od Gasilske zveze. Naš zaposleni je bil intervencijsko vpoklican za gašenje požara na Krasu in mi je prenesel zahtevek za nadomestilo plače- refundacija.
Če prav razumem, izpolnim kot delodajalec ta obrazec. Pod točko 1.6. ( izpad dohodka v višini 20% nadomestila plače) pa nisem več prepričana - ali ta znesek moram napisati.... oz. ali teh 20% dobi nazaj samo delodajalec?
Kam naj potem pošljem ta zahtevek - so zelo mešani podatki : ali Gasilska zveza ali Uprava RS za zaščito in reševanje ali občina (katera, kjer je zaposlen)? Kam vi pošiljate in kako izpolnite ta zahtevek?

Najlepša hvala za odgovore.
LP

ttaanniiccaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 160
Pridružen: 01 Jul 2008, 14:16

Re: Nadomestilo plače - vpoklic gasilcev in refundacija

Odgovor Napisal/-a ttaanniiccaa » 19 Avg 2022, 14:18

Zdravo.

1. Tokrat (za požar na Krasu) se zahtevek pošlje na GASILSKO ZVEZO SLOVENIJE, Tržaška 221, 1000 Ljubljana.
Sicer se pošiljali na občino, v kateri bivate.

2. Berem uredbo o nadomestilu plače in povračilih stroškov med opravljanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči in v njej piše:
(4) Pri vložitvi zahteve za povračilo izplačanega nadomestila plače in pripadajočih prispevkov ter davkov iz prve in četrte alinee prvega odstavka tega člena lahko delodajalec oziroma upravičenec od organa, ki je vpoklical pripadnika CZ, zahteva tudi povračilo izpada dohodka.

(5) Izpad dohodka iz prejšnjega odstavka se obračuna in izplača v višini 20 odstotkov nadomestila plače, ki ga je delodajalec izplačal pripadniku CZ, pri čemer se upošteva tudi plačane prispevke in davke. Pripadniku CZ, ki opravlja samostojno dejavnost, se 20 odstotkov izpada dohodka obračuna od višine nadomestila izgubljenega zaslužka izplačanega po četrti alinei prvega odstavka tega člena.

Kot razumem, je potrebo teh 20% obračunati in plačati pripadniku CZ (recimo zaposlenemu delavcu), šele nato lahko zahtevaš refundacijo. Če narobe razmišljam, me popravite.

Tudi sama imam nekaj refundacij iz tega naslova. Tokrat nam zahtevkov niso pošiljali poveljniki gasilske zveze določenega kraja (ki imajo- vsaj običajno- s tem izkušnje) tega je bilo namreč ogromno, ampak so ˝dali navodila˝ in obrazce poveljnikom posameznih društev za ta kraj.

Poleg tega, da te osebe (po mojih izkušnjah) ne znajo pravilno izpolniti obrazcev pa me zanima sledeče:
- Na dokumentih R-1 sem opazila, da nekateri imajo teh 20%, drugi pa ne. Ali gre za starejše/ novejše obrazce?? Mogoče kdo ve?
- Kaj je to davek na izplačano delo, ki je navedeno v tem obrazcu? Če me spomin ne vara, je to ena stara zadeva.

Lp, Tanja

capa1
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 561
Pridružen: 27 Jan 2006, 10:05

Re: Nadomestilo plače - vpoklic gasilcev in refundacija

Odgovor Napisal/-a capa1 » 12 Sep 2022, 13:20

Pozdravljeni,
tokrat je res potrebno poslati zahtevek na GZS LJ. Jaz sem sicer poslala na našo občino - pa so menda oni preposlali zahtevke v LJ (res so bili prijazni, očitno nisem bila osamljen primer)
Vse ostalo pa mi je še vedno nejasno - kaj je s temi 20% izpada dohodka? Po moje se to nanaša na podjetje in tega dodatka ne dobi zaposleni (ki je prostovoljni gasilec), saj je bil izpad dohodka v podjetju, ker zaposleni ni delal takrat..?!
Davek na izplačano delo je že zdavnaj ukinjeno in je čisto brez potrebe na tem obrazcu - saj zato pa da človeku misliti, kako izpolniti ta zahtevek :?
Dober mesec je že mimo, nakazila še ni.... menda se čaka do 2 meseca.
Živeli pa videli....
LP

Odgovori